davutoglou

19/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Στα κατεχόμενα ο Νταβούτογλου εν όψει Μπάιντεν

Ο Τούρκος υπουργός κατέθεσε την ετοιμότητα της Άγκυρας να συζητήσει οτιδήποτε κατατεθεί στο τραπέζι, φτάνει, όπως είπε, να είναι ισορροπημένο .
      Pin It

ΛΕΥΚΩΣΙΑ- Ανταπόκριση Ακης Φάντης

Μέρος της συνολικής λύσης επιμένει να θεωρεί το ζήτημα της Αμμοχώστου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έσπευσε εκτάκτως στα κατεχόμενα, εν όψει της επικείμενης επίσκεψης στην Κύπρο του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σχολιάζοντας συγκεκριμένα τις πληροφορίες που θέλουν τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να προωθεί ένα μίνι πακέτο για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Τούρκος υπουργός κατέθεσε ωστόσο την ετοιμότητα της τουρκικής πλευράς να συζητήσει οτιδήποτε κατατεθεί στο τραπέζι, φτάνει, όπως είπε, να είναι ισορροπημένο: «Είναι καλό και έχουμε εφαρμόσει διάφορα μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτά τα ΜΟΕ πρέπει να είναι ισορροπημένα και για τις δύο πλευρές. Υπό αυτή την έννοια το θέμα των Βαρωσίων στο τέλος της ημέρας είναι μέρος μιας συνολικής διευθέτησης, επειδή υπάρχει και το περιουσιακό και υπάρχουν πολλές πτυχές σε αυτό. Αλλά αν υπάρχει μια ρεαλιστική πρόταση για οποιοδήποτε θέμα με ισορροπημένο τρόπο και για τις δύο πλευρές, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε το οποίο θα φέρει στο τραπέζι. Αλλά πρέπει να είναι ισορροπημένη πρόταση και για τις δύο πλευρές».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει στο Κυπριακό και να εργαστούν για να ολοκληρώσουν την διαπραγμάτευση στη βάση της κοινής διακήρυξης, η επίτευξη της οποίας, όπως επανειλημμένως σημείωσε, καθιέρωσε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων:

«Στην τουρκική πλευρά υπάρχει τώρα μια ενιαία θέση από όλα τα μέρη, αυτό περιμένουμε και από τους Έλληνες, να δούμε την ίδια πολιτική βούληση, με βάση το κείμενο (κοινή διακήρυξη) και την ίδια ισχυρή δέσμευση, για πιο εντατικές συνομιλίες για το μέλλον. Εκανα και πάλι έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα. Στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετές άλλες κρίσεις, όπως στην Ουκρανία και στη Συρία. Αλλά στην Κύπρο έχουμε μια ελπίδα, ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ολοι μας πρέπει να έχουμε αυτή την ευκαιρία και να είναι ένα καλό παράδειγμα η εξεύρεση λύσης σε μια παγιωμένη σύγκρουση, η οποία θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του, ο Ντερβίς Ερογλου χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην οποία συμμετείχαν και οι αρχηγοί των τουρκοκυπριακών κομμάτων. «Εμείς ως τουρκοκυπριακή πλευρά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει περιεκτική λύση του Κυπριακού», είπε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν από εκεί όπου έμειναν αξιοποιώντας τις συγκλίσεις του παρελθόντος.

Εξέφρασε και αυτός ικανοποίηση για το αυξημένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό, ευχόμενος η επίσκεψη Μπάιντεν να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση, ενώ άφησε και πάλι αιχμές εναντίον του προέδρου Αναστασιάδη επειδή, όπως ισχυρίστηκε, δεν δίνει ημερομηνία για την επόμενη συνάντησή τους.

 

efsyn.gr

Scroll to top