19/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το φόβητρο της αστάθειας θα επισείει η Ν.Δ. έως την ερχόμενη Κυριακή

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκλογικής επιτροπής, ο αποκλεισμός των υποψηφίων του κόμματος στον δήμο Αθηναίων και στην περιφέρεια Αττικής οφείλεται στα πρόσωπα και στην κάθοδο ανταρτών.
      Pin It

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκλογικής επιτροπής, ο αποκλεισμός των υποψηφίων του κόμματος στον δήμο Αθηναίων και στην περιφέρεια Αττικής οφείλεται στα πρόσωπα και στην κάθοδο ανταρτών

 

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. η ερμηνεία των αποτελεσμάτων θα δοθεί σήμερα από τον Αντ. Σαμαρά στη συνάντησή του με τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΠιο σκληρά το δίλημμα της πολιτικής αστάθειας σχεδιάζει να προβάλλει ο Αντ. Σαμαράς, εν όψει των ευρωεκλογών και των επαναληπτικών εκλογών στους δήμους και τις περιφέρειες. Μετά το σοκ που προκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τα exit polls και τον αποκλεισμό του Γ. Κουμουτσάκου και του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συσκέψεις για τις επόμενες κινήσεις του.

 

Τα πρώτα αποτελέσματα

 

Στη Ν.Δ. το κλίμα είναι βαρύ και τα μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου, μέχρις ότου αρχίσουν να μεταδίδονται τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τις περιφέρειες, είχαν προκαλέσει αμηχανία και ασάφεια ως προς την τύχη του κυβερνητικού σχήματος. Εν τέλει, μετά την εκτίμηση επιρροής που έγινε από την εκλογική επιτροπή του κόμματος, επήλθε σχετική ηρεμία και στην εξίσωση των συνεργατών του πρωθυπουργού μπήκε από τη μία η Αττικής και από την άλλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του (στο Star) έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ο κ. Σαμαράς εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις εθνικές κάλπες εάν η κυβέρνηση αποδοκιμαστεί ξεκάθαρα την επόμενη Κυριακή. «Να θυμίσουμε ότι ψηφίζουμε για τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές» είπε ο κ. Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι αυτού του είδους η «φημολογία είναι πολύ ανησυχητική».

 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκλογικής επιτροπής της Ν.Δ. (Ευάγγ. Μεϊμαράκης, Δ. Σταμάτης, Α. Παπαμιμίκος, Στ. Παπασταύρου κ.ά.) ο αποκλεισμός των υποψηφίων του κόμματος στον δήμο της Αθήνας και στην περιφέρεια Αττικής οφείλεται εν πολλοίς στα πρόσωπα, αλλά και στην κάθοδο ανταρτών. Παράλληλα επισημαίνεται ότι στις άλλες περιοχές οι συνδυασμοί που υποστηρίχτηκαν από τη Ν.Δ., κατάφεραν να έχουν καλή παρουσία και συμμετοχή στον δεύτερο γύρο στις πιο πολλές περιφέρειες. Τρίτον, η εκλογική παρουσία των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμορφώνει όρους δυναμικής στις ευρωεκλογές. Και τέλος, το αποτέλεσμα της άλλης Κυριακής θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες για το διακύβευμα.

 

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα της πρώτης Κυριακής και αυτό το μήνυμα θα ερμηνευτεί με σαφήνεια. Η ερμηνεία αναμένεται να δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον υποψήφιο για την προεδρία της Ε.Ε. Ζ.-Κλ. Γιούνκερ. Στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιτύχει τον βασικό στόχο του στον πρώτο γύρο, αν και τα στοιχεία των μετρήσεων και των exit polls επιμένουν ότι οι φυγόκεντρες τάσεις των ψηφοφόρων του δεν έχουν ανακοπεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει κομματική ανάγκη στη Χ. Τρικούπη να τεθεί με την ίδια ένταση το ζήτημα της κυβερνητικής ευστάθειας.

 

Οι χειρισμοί

 

Το δίλημμα αυτό περνάει τώρα στην ευχέρεια του κ. Σαμαρά. Η εσωτερικές πιέσεις στη Ν.Δ., έχουν δημιουργήσει την εντύπωση στον κομματικό μηχανισμό ότι οι χειρισμοί που έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου, τόσο στην επιλογή των υποψηφιοτήτων όσο και στην επικοινωνιακή στρατηγική του πρώτου γύρου, αποσκοπούσαν στη διάσωση του Ευάγγ. Βενιζέλου.

 

Ο κ. Σαμαράς, τις τελευταίες ημέρες ανέβασε κατακόρυφα τον τόνο των επιθέσεών του στον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι επόμενες δημόσιες παρεμβάσεις του, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα έχουν στόχο να αποσαφηνίσει η αξιωματική αντιπολίτευση την πολιτική της. Το δίλημμα που θα επανέλθει είναι μέσα ή έξω από το ευρώ, μέσα ή έξω από την Ε.Ε.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Σαπισμένα συνθήματα

 

Του Τάσου Παππά

 

Ο πρώτος γύρος τελείωσε χθες. Πάμε τώρα για τον δεύτερο. Μήπως όμως θα έχουμε και τρίτο γύρο; Ναι, αν πιστέψουμε την κυβερνητική προπαγάνδα. Αν οι πολίτες δεν ψηφίσουν συνετά την ερχόμενη Κυριακή, όλα είναι πιθανά. Αν δηλαδή πάρει κεφάλι το αντίπαλο δέος του συστήματος, ο νεοκομμουνιστικός και αντιευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ (Βορίδης), που έχει σχέδια πολιτικής ανωμαλίας και ονειρεύεται την αποσταθεροποίηση της χώρας (Σαμαράς, Βενιζέλος), που κρατάει το όπλο παρά πόδα (Χρυσοχοΐδης) και έχει επικεφαλής έναν ακατάλληλο -τον Τσίπρα- για πρωθυπουργό (Γιούνκερ), τότε η Ελλάδα θα στείλει στα πέρατα της οικουμένης το μήνυμα ότι η πατρίδα μας είναι σε προεπαναστατική κατάσταση, έτοιμη για τον τρίτο γύρο των μοναδικών στην Ευρώπη νοσταλγών του κόκκινου ολοκληρωτισμού και των πάσης φύσεως αναρχικών (Πάγκαλος).

 

Στο παρελθόν το καθεστώς στην προσπάθειά του να αποτρέψει τον τρίτο γύρο μετήλθε όλα τα μέσα. Οργάνωσε εκλογές βίας και νοθείας (1961), αποστασία (1965) και πραξικόπημα (1967). Απειλή για τρίτο γύρο δεν υπήρξε ποτέ. Ηταν μια κατασκευή ντόπιων και ξένων δυνάμεων για να τρομοκρατηθούν οι πολίτες. Το πέτυχαν. Το πλήρωσαν όμως η χώρα και η δημοκρατία. Σήμερα, τα δέντρα δεν έχουν εκλογικό βιβλιάριο, σε αποστασία δεν μπορούν να ελπίζουν και για πραξικόπημα δεν γίνεται λόγος. Τι μένει λοιπόν; Να φοβηθεί ο κόσμος. Θα χαθούν οι συντάξεις, θα βάλουν χέρι στις καταθέσεις, στα ΑΤΜ δεν θα υπάρχουν χρήματα, θα γίνουμε Αργεντινή ή Ουκρανία. Κόλαση. Συνεπώς, μη δαγκώσετε το μήλο που σας προσφέρει η εκμαυλίστρια Εύα γιατί θα αποβληθείτε από τον Παράδεισο. Ζαρωμένοι φύλακες κουνάνε τρύπιες σημαίες με σαπισμένα συνθήματα.

 

 

Scroll to top