19/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαλάζιος αντιπερισπασμός

Η Συγγρού προσπαθεί να... ισοφαρίσει την ιστορική πρωτοτυπία να μην περάσει υποψήφιος κυβερνώντος κόμματος στον β′ γύρο σε Αθήνα και Αττική, μιλώντας για αντάρτες και για τις άλλες περιφέρειες.
      Pin It

Η Συγγρού προσπαθεί να… ισοφαρίσει την ιστορική πρωτοτυπία να μην περάσει υποψήφιος κυβερνώντος κόμματος στον β′ γύρο σε Αθήνα και Αττική, μιλώντας για αντάρτες και για τις άλλες περιφέρειες

 

Της Αλίκης Μάτση

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΝα αντισταθμίσει τα αρνητικά γι’ αυτήν αποτελέσματα στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο της Αθήνας, που ωστόσο αντιστοιχεί αριθμητικά στη μισή Ελλάδα, με εκείνα των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας, επιχείρησε η Ν.Δ.

 

Αγνοώντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του κόμματος δεν μπόρεσε να περάσει κανένας από τους δικούς τους υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, τόσο για τον Δήμο της Αθήνας όσο και για την Περιφέρεια Αττικής, η κυβερνώσα παράταξη θέλησε να απαλύνει τις εντυπώσεις με δηλώσεις τόσο διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου όσο και κυρίως διά του προέδρου της εκλογικής επιτροπής του κόμματος, Β. Μεϊμαράκη.

 

«Τη δεύτερη Κυριακή θα βγουν τα συμπεράσματα, είναι νωρίς για όλους», απεφάνθη ο πρόεδρος της Βουλής και κάλεσε τους πάντες «ούτε να απογοητεύονται ούτε να γοητεύονται. Ούτε να στεναχωριούνται ούτε να πανηγυρίζουν».

 

Τρίτοι και καταϊδρωμένοι

 

Γεγονός είναι πάντως ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του κόμματος Γ. Κουμουτσάκος κατετάγη τρίτος, όπως και ο επίσημος υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας Αρης Σπηλιωτόπουλος, με τον αντάρτη Νικήτα Κακλαμάνη ωστόσο να καταγράφει ένα ποσοστό γύρω στο 10%.

 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ν.Δ. ήταν «παίρνουμε το μήνυμα από τη Δούρου και τον Σακελλαρίδη, θα περιμένουμε ωστόσο την καταμέτρηση σε όλες τις περιφέρειες της επικράτειας».

 

Απαντώντας δε εκ προοιμίου στα επικριτικά σχόλια που δέχτηκαν από το εσωτερικό του κόμματος πως έγινε λανθασμένη πολιτική διαχείριση και λανθασμένες επιλογές προσώπων, έλεγαν πως «το οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Αν δεν είχαμε όμως τους αντάρτες υποψηφίους, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά».

 

Το καρφί αφορούσε κυρίως τον Νικήτα Κακλαμάνη, το ποσοστό του οποίου, αθροιζόμενο με αυτό του Αρη Σπηλιωτόπουλου θα επέτρεπε ίσως στον επίσημο υποψήφιο να περάσει στον δεύτερο γύρο. Μέσω αυτού άλλωστε προσπαθούσαν να αιτιολογήσουν και το γεγονός ότι η επιλογή των κ. Κουμουτσάκου και Σπηλιωτόπουλου ήταν προσωπική του Αντ. Σαμαρά.

 

Ο «αντάρτης» απάντησε με ευθεία βολή κατά του πρωθυπουργού: «Η διάσπαση, που προκάλεσε με τις ενέργειές του ο κ. Σαμαράς, έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. Πρώτη φορά αρχηγός κόμματος διασπά τη δική του παράταξη για να ευνοήσει υποψήφιο άλλου κόμματος.

 

Για τις πολιτικές συνέπειες της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης θα μιλήσουμε μετά τις 25 Μαΐου».

 

Αμηχανία για Χρυσή Αυγή

 

Με ανακούφιση είδαν πάντως το γεγονός ότι ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης ήταν τέταρτος, παρά το ότι τα συνολικά ποσοστά της Χ.Α. στην Αττική παραμένουν γι’ αυτούς ιδιαίτερα ανησυχητικά.

 

Το ερώτημα πλέον είναι ποιον εκ των υποψηφίων που περνούν στον δεύτερο γύρο στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο της Αθήνας θα στηρίξει η Ν.Δ.

 

Παρότι ώς αργά χθες το βράδυ που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν υπάρξει επίσημες δηλώσεις, δεδομένου ότι τα αντίπαλα δίδυμα στον δεύτερο γύρο είναι Καμίνης – Σακελλαρίδης και Δούρου – Σγουρός, η προφανής επιλογή αναμένεται να είναι η στήριξη των δύο ανεξάρτητων υποψηφίων, τους οποίους άλλωστε στηρίζει ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ.

 

Και οι δύο πάντως δήλωσαν και πάλι την «ανεξαρτησία» τους και ζήτησαν τη στήριξη των ψηφοφόρων και όχι των κομμάτων για την επόμενη Κυριακή.

 

«Ανεξάρτητοι» και πάλι

 

«Πολλοί με παλιές αντιλήψεις εξακολουθούν να βλέπουν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης με κομματικά κριτήρια. Ζητώ την Κυριακή 25 Μαΐου την ψήφο των πολιτών και μόνο. Με συνεργασία και ενότητα μπορούμε να προχωρήσουμε. Είμαι εδώ για να κάνω το καλύτερο. Μόνο με έργο μπορεί να βελτιωθεί η ζωή μας. Συνεχίζουμε», ήταν η δήλωση του Γ. Σγουρού.

 

«Η μάχη συνεχίζεται, μάχη απέναντι στο παρελθόν και τους κομματικούς σχεδιασμούς. Καλώ τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να συνεχίσουμε μαζί. Πιστεύω ότι θα σημειώσουμε μια μεγάλη νίκη», είπε και ο Γ. Καμίνης.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Προσωπική ήττα του κ. Σαμαρά

 

Η χθεσινή εκλογική μάχη έληξε με μια προσωπική ήττα του πρωθυπουργού. Οχι μόνο επειδή οι δικές του επιλογές -με πιο κραυγαλέες την περίπτωση του κ. Σπηλιωτόπουλου για τον Δήμο της Αθήνας και του κ. Κουμουτσάκου για την Περιφέρεια Αττικής- αποδοκιμάστηκαν ακόμα και από μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του 2012, αλλά και επειδή το πολιτικό περιεχόμενο που δόθηκε στον προεκλογικό αγώνα αποδείχτηκε μπούμερανγκ για το κυβερνητικό κόμμα.

 

Ειδικά ο τρόπος που διεκδίκησε την ψήφο των Αθηναίων ο Αρης Σπηλιωτόπουλος -ασφαλώς με την καθοδήγηση του πρωθυπουργικού επιτελείου- διευκόλυνε την ενίσχυση των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο του Ηλία Κασιδιάρη. Είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οπου τα συντηρητικά κόμματα επιλέγουν να υιοθετήσουν μέρος της ατζέντας των ακροδεξιών μορφωμάτων, πέφτουν θύματα της «πονηριάς» τους αυτής, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούν στον δημόσιο διάλογο τον ανοιχτό ρατσισμό και την ξενοφοβία.

 

Ασφαλώς η βιωσιμότητα της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά ήδη ο α′ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών κληροδότησε στη δημοκρατία δύο σοβαρά προβλήματα: κυρίως τις σημαντικές επιδόσεις της Χρυσής Αυγής και δευτερευόντως την ανάδυση του φαινομένου Μαρινάκη.

 

Δημήτρης Ψαρράς

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ανακούφιση στο Σύνταγμα

 

Η τελική εκτίμηση του υπ. Εσωτερικών για οριακή πρωτιά Καμίνη επανέφερε την αισιοδοξία στο στρατόπεδό του

 

Τα χαμόγελα και η αισιοδοξία επανήλθαν στα απογοητευμένα πρόσωπα των δεκάδων συγκεντρωμένων στο εκλογικό περίπτερο του Γιώργου Καμίνη στο Σύνταγμα, που χειροκρότησαν ανακουφισμένοι όταν ανακοίνωσε το υπ. Εσωτερικών την τελική εκτίμηση που έδειχνε πρωτιά του δημάρχου, έστω και με πολύ μικρή διαφορά. Ηταν μια δύσκολη βραδιά. Οσο και αν επιχειρούσαν τα στελέχη της παράταξης του δημάρχου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, παρουσιάζοντας ως επιτυχία ακόμα και τη δεύτερη θέση («Πριν μερικούς μήνες δεν μας έβαζαν οι δημοσκοπήσεις καν στο δεύτερο γύρο», έλεγαν), η κατήφεια ήταν εμφανής. Εξηγήσεις; Η μεγάλη αποχή και η πόλωση στην κεντρική πολιτική σκηνή, που ευνόησαν τον Γ. Σακελαρίδη, όπως έλεγαν. «Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται από ολόκληρο κομματικό μηχανισμό, ο δήμαρχος είναι ανεξάρτητος», προσέθεταν. Εμφανίζονταν, ωστόσο, αισιόδοξοι πως την ερχόμενη Κυριακή ο κόσμος θα επιλέξει ανεξάρτητα από κόμματα («Ο δήμαρχος έχει διείσδυση στον προοδευτικό χώρο της Ν.Δ.»), ενώ δήλωναν ανήσυχοι για το ποσοστό του Ηλία Κασιδιάρη.

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

 

Scroll to top