Servia-plimmires

20/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υδάτινος κόσμος

Τεράστιες εκτάσεις σε Βοσνία και Σερβία έχουν πλημμυρίσει από τους ποταμούς που διασχίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Σαράντα πέντε νεκροί, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι και υλικές καταστροφές πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ είναι ο πρώτος απολογισμός του κατακλυσμού.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Βιβλική καταστροφή έχει πλήξει τη Σερβία και τη Βοσνία, με τους μεγάλους ποταμούς που διασχίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια να έχουν υπερχειλίσει και τα νερά να έχουν καλύψει τεράστιες εκτάσεις, ενώ η οικονομική καταστροφή παρομοιάζεται με εκείνη που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Βελιγράδι έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον στρατό και χιλιάδες εθελοντές να τοποθετούν σάκους άμμου και να δημιουργούν αναχώματα για να προστατευτεί η πρωτεύουσα.

 

Χθες, έπειτα από τρία εικοσιτετράωρα αγωνίας και συνεχούς κινητοποίησης, τα συνεργεία ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση 60.000 σάκων με άμμο για να προστατέψουν τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Νίκολα Τέσλα, ο οποίος παράγει τη μισή ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η χώρα.

 

Το εργοστάσιο βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Σάβα, στην πόλη Ομπρένοβατς, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Βελιγράδι. Τα θύματα από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις που έχουν πλήξει τα Δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία 120 χρόνια, έφτασαν τους 45 νεκρούς, ενώ υπάρχουν και πολλοί αγνοούμενοι.

 

 Στρατιώτες του σερβικού στρατού απομακρύνουν με... αποβατικά κατοίκους ενός πλημμυρισμένου χωριού βορειοδυτικά του Βελιγραδίου  REUTERS/Marko Djurica


Στρατιώτες του σερβικού στρατού απομακρύνουν με… αποβατικά κατοίκους ενός πλημμυρισμένου χωριού βορειοδυτικά του Βελιγραδίου
REUTERS/Marko Djurica

 

 

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τα νερά που κατακλύζουν πόλεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του στρατού και εναέριων μέσων από δύσβατες περιοχές και έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής που έχουν στελεχωθεί με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του Ερυθρού Σταυρού.

 

Η κατάσταση είναι δραματική για τους πολίτες, ιδίως στις περιοχές που είχαν διεξαχθεί μερικές από τις σκληρότερες συγκρούσεις του εμφυλίου πολέμου, καθώς νάρκες έχουν παρασυρθεί από τα ξεχειλισμένα ποτάμια και πολλά ενεργά ναρκοπέδια και οι αντίστοιχες προειδοποιητικές σημάνσεις έχουν καλυφθεί από τα νερά. Δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης έχουν καταστραφεί και πολλές περιοχές που είναι βυθισμένες στα νερά, αντιμετωπίζουν έλλειψη πόσιμου νερού. Μόνο στη Βοσνία υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

 

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούσιτς, εκτίμησε ότι οι υλικές καταστροφές είναι πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας, Ζλάτκο Λαγκουμτζίγια, εκτίμησε τα ολοκληρωτικά κατεστραμμένα κτίρια σε πάνω από 100.000.

 

Διεθνής βοήθεια

 

Η Σερβία και η Βοσνία άρχισαν να δέχονται διεθνή βοήθεια και στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου καταφθάνουν αποστολές με ειδικευμένους διασώστες. Σε συναγερμό βρίσκονται και η Βουλγαρία και η Ρουμανία, καθώς άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα και η στάθμη του Δούναβη, ενώ στον ποταμό Σάβα που διασχίζει τη Σερβία και τη Βοσνία, το νερό ανέβηκε έως και εννέα μέτρα.

 

Το μόνο θετικό χθες ήταν ότι για πρώτη ημέρα επικράτησε σε ορισμένες περιοχές σχετική ηλιοφάνεια και ανακόπηκε η ραγδαία άνοδος των νερών, όμως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

 

Scroll to top