20/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάθηκε η «μάχη της Κρήτης»

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διάψευση των προσδοκιών, αν και τα ποσοστά τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το .
      Pin It

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διάψευση των προσδοκιών, αν και τα ποσοστά τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2010

 

Του Μάριου Διονέλλη

 

2Πράσινος με μπλε αποχρώσεις παρέμεινε ο αυτοδιοικητικός χάρτης της Κρήτης, με τους υποψήφιους που στηρίχτηκαν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης να χάνουν μεν μεγάλο μέρος της δύναμής τους, αλλά να διατηρούν τον πρώτο λόγο. Στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε η πρωτιά του κόμματος με ποσοστά γύρω στο 30% και στους τέσσερις νομούς του νησιού τον Ιούνιο του 2012, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν επαληθεύτηκαν και στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί μιλούν πλέον για βασικά οργανωτικά ζητήματα στη βάση του κόμματος που στερούν τη δυνατότητα διείσδυσής του στις τοπικές κοινωνίες, ενώ θέτουν κατόπιν εορτής υπό αμφισβήτηση την προεκλογική στρατηγική που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «Τρεις κάλπες – μία επιλογή». Τα προμηνύματα για τη χαμηλή διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες είχαν φανεί για τον ΣΥΡΙΖΑ από το γεγονός ότι μια σειρά υποψήφιοι που είχαν ανακοινωθεί σε δήμους της ενδοχώρας κυρίως του Ηρακλείου τελικώς δεν έφτασαν μέχρι την κάλπη, αφού δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν συνδυασμούς (Φαιστός, Γόρτυνα κ.λπ.).

 

«Πονοκέφαλο» για τους τοπικούς επιτελείς αποτελεί η επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα και η προγραμματισμένη ομιλία του στις 23 Μαΐου στο Ηράκλειο, η οποία θα κλείσει και την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Η ομιλία είχε προγραμματιστεί να γίνει σε πανηγυρικό κλίμα, με τους μεγάλους δήμους και την Περιφέρεια να διεκδικούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο, ώστε να δοθεί κοινό μήνυμα ανατροπής και για τις κάλπες των ευρωεκλογών. Ωστόσο, πλέον η συγκέντρωση αυτή θα πραγματοποιηθεί με το νησί να έχει ήδη πράσινο αυτοδιοικητικό χρώμα και οι διεκδικητές του β΄ γύρου να προέρχονται ως επί το πλείστον από τη Ν.Δ.

 

Πάντως, η πιο αισιόδοξη ανάγνωση των αποτελεσμάτων εστιάζει στα πολλαπλάσια ποσοστά των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους του νησιού σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, την ίδια στιγμή που ψαλιδίστηκαν στο σύνολό τους τα 70άρια στα οποία είχαν συνηθίσει οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη.

 

«Στον Δήμο Ηρακλείου και στην Περιφέρεια φτάσαμε από το 6% στο 20%, ενώ στους μεγάλους δήμους οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον σημαντικά ενισχυμένες με μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια» τονίζουν στην «Εφ.Συν.» στελέχη του κόμματος από την κεντρική οργάνωση του Ηρακλείου. Τέλος, επισημαίνεται πως σε τοπικό επίπεδο οι συνδυασμοί που στηρίχτηκαν από το κόμμα είχαν να αντιπαλέψουν το εμπεδωμένο κλίμα τοπικής συναλλαγής, των διαπροσωπικών σχέσεων, συγγενειών και δεσμεύσεων που παραδοσιακά καθορίζει το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών.

 

Η εκλογική εικόνα

 

● Στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Δήμο Ηρακλείου τα ζευγάρια του δεύτερου γύρου έχουν «γαλαζοπράσινο» χρώμα. Ο Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ) θα αναμετρηθεί με τον Σεραφείμ Τσόκα (Ν.Δ.) στην Περιφέρεια και ο Γιάννης Κουράκης (ΠΑΣΟΚ) με τον Βασίλη Λαμπρινό (Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ) στον Δήμο. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Ηλίας Λυγερός αντίστοιχα, έμειναν εκτός β΄ γύρου, καταλαμβάνοντας και στις δύο περιπτώσεις την τρίτη θέση και μάλιστα με απόσταση περίπου 8 μονάδων από τον δεύτερο.

 

● Στα Χανιά ο Γιάννης Σαρρής από τον ΣΥΡΙΖΑ κατετάγη τέταρτος, με τη μάχη να δίνεται μεταξύ του νυν δημάρχου Μανώλη Σκουλάκη (ΠΑΣΟΚ) και του Τάσου Βάμβουκα (ΔΗΜΑΡ).

 

● Στο Ρέθυμνο θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο ο Γιώργος Μαρινάκης (ΠΑΣΟΚ) και ο Θοδωρής Νίνος (Ν.Δ.), με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Ανδρουλάκη να βρίσκεται τρίτος, περίπου 15 μονάδες πίσω από τον δεύτερο.

 

● Στην Ιεράπετρα εκτός β΄ γύρου έμεινε ο Μιχάλης Μαχαιράς και οι Πολίτες εν Δράσει, αν και το πάλεψαν ψήφο ψήφο με τον Θεοδόση Καλαντζάκη (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος τελικά θα αναμετρηθεί με τον Γιώργο Προϊστάκη (ΠΑΣΟΚ).

 

● Στους μεγάλους πληθυσμιακά Δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Αρχανών-Αστερουσίων επικράτησαν από τον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ,αφήνοντας πολύ πίσω τις παρατάξεις που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κώστα Καμπιτάκη, τον Γιώργο Χαλκιαδάκη και τον Νίκο Δρακάκη αντίστοιχα να κινούνται από το 9% έως το 15%.

 

Scroll to top