Pin It

ΒΟΛΟΣ Της Ελένης Σταμούλη

 

Κοντά στις 14 ποσοστιαίες μονάδες οριστικοποιήθηκε η διαφορά του Αχιλλέα Μπέου (38,29%) από τον Μαργαρίτη Πατσιαντά (ΣΥΡΙΖΑ, 24,82%) στη μάχη για τον Δήμο Βόλου, την ερχόμενη Κυριακή.

 

Ο νυν δήμαρχος, Πάνος Σκοτινιώτης, βγήκε από το «παιχνίδι» με 15,27%, πίσω του ο Μιχ. Μιτζικός (Ν.Δ.) με 13,25% και τελευταίος ο υποψήφιος του ΚΚΕ στον Δήμο Βόλου, Απ. Νάνος, που είδε τα ποσοστά του να καταποντίζονται από το 15% των προηγούμενων δημοτικών εκλογών στο 8,37%.

 

Ο συνδυασμός του Αχιλλέα Μπέου «Νέα Εποχή–Νέα Δυναμική» στην πλειοψηφία των δημοτικών Ενοτήτων Βόλου συγκέντρωσε ποσοστά άνω του 40%. «Προπύργια» θεωρούνται η Πορταριά (47,89%), η Μακρινίτσα (46,15%), η Αγριά (45,31%), η Αισωνία (44,93%) και φυσικά ο Βόλος, όπου συγκέντρωσε 41,03%.

 

Η περίπτωση Μπέου στον Βόλο, μια πόλη με βαθιά δημοκρατική παράδοση, έντονη εργατική συνείδηση και ιδιαίτερη κουλτούρα, είναι προφανώς έκπληξη. Η πρακτική του ως υποψηφίου, η παρουσία του στην κοινωνική ζωή της πόλης, οι ανοιχτοί λογαριασμοί του με τη Δικαιοσύνη (στημένα παιχνίδια), η ρητορική του την προεκλογική περίοδο, και όχι μόνο, ουδόλως ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν. Παρά ταύτα, ο Βόλος τού έδωσε δυνατό προβάδισμα στη δεύτερη αναμέτρηση. Δεν του έδωσε όμως και το «κλειδί» της πόλης, ακόμη…

 

Ο απερχόμενος δήμαρχος, Πάνος Σκοτινιώτης, πολύ νωρίς το βράδυ των εκλογών, δήλωσε πως «δεν θα αφήσουμε να γίνει ο Βόλος το μαύρο πρόβατο στην Ελλάδα» και ζήτησε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για δημοκρατική κοινωνική συμμαχία, δίνοντας έτσι σαφές στίγμα των προθέσεων της παράταξής του στον β’ γύρο. Αλλωστε οι περισσότερες ψήφοι που κατευθύνθηκαν στον κ. Σκοτινιώτη είναι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

 

Ο υποψήφιος της Ν.Δ., Μιχάλης Μιτζικός, δήλωσε πως «θα αγωνιστούμε για να πάει η πόλη μπροστά», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι στελέχη της δημοτικής ομάδας της Ν.Δ. αλλά και μέλη του κόμματος στον Βόλο πλαισιώνουν τον συνδυασμό Μπέου, είναι μάλλον απίθανο, ακόμη κι αν θέλει ο κ. Μιτζικός, να ελέγξει την κίνηση των ψηφοφόρων του. Τέλος, ο Απ. Νάνος του ΚΚΕ ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από τους Βολιώτες ψηφοφόρους του να απόσχουν από τις εκλογές, βάζοντας στο ίδιο καλάθι την υποψηφιότητα Μπέου με αυτήν του δικηγόρου Μ. Πατσιαντά.

 

Ο ίδιος ο Αχ. Μπέος, στην πρόσκληση ενότητας που απηύθυνε ο Μ. Πατσιαντάς στις άλλες παρατάξεις για την ερχόμενη Κυριακή, απάντησε: «Δεν ζητώ στήριξη από κανέναν πολιτικό για τον β' γύρο, αλλά απ' τον λαό».

 

Scroll to top