20/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λεκανο-πέδιο μάχης

Σε 33 από τους 38 δήμους του «κλεινού άστεως» ο δήμαρχος θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο - Εκλογική διαδικασία-θρίλερ αναμένεται μεταξύ υποψηφίων με κομματικό χρίσμα και των «ανεξάρτητων».
      Pin It

Σε 33 από τους 38 δήμους του «κλεινού άστεως» ο δήμαρχος θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο – Εκλογική διαδικασία-θρίλερ αναμένεται μεταξύ υποψηφίων με κομματικό χρίσμα και των «ανεξάρτητων»

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Στο β’… ημίχρονο θα κριθεί η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της επόμενης διοίκησης σε 33 από τους 38 δήμους του Λεκανοπεδίου που πλαισιώνουν την Αθήνα και τον Πειραιά. Το «λευκό» κυριαρχεί στην «παλέτα» με τα χρώματα των νικητών της πρώτης Κυριακής, με τη συντριπτική πλειονότητα όσων προέρχονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης να επιμένουν στην «κομματική ανεξαρτησία» των υποψηφιοτήτων τους.

 

Τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη δυνατότητα να συνοδέψουν νίκες έως και σε 14 δήμους, όπου πέρασαν στον β' γύρο οι υποψήφιοι που στηρίχτηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας την ενίσχυση της Αριστεράς σε δήμους του Λεκανοπεδίου συγκριτικά με τις εκλογές του 2010.

 

Κομματικοί

 

Πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά στους δήμους τους: στο Αιγάλεω ο Δημήτρης Μπίρμπας, στου Ζωγράφου η Τίνα Καφατσάκη, στην Καισαριανή ο Γιώργος Κοντόσταυλος, στη Νέα Ιωνία ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης και στη Νέα Φιλαδέλφεια–Χαλκηδόνα ο Αρης Βασιλόπουλος. Οι υπόλοιποι που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να κερδίσουν τις εκλογές στον β' γύρο είναι οι: Γιάννης Σταθόπουλος (Αγ. Παρασκευή), Γιώργος Κομματάς (Αγ. Ανάργυροι-Καματερό), Ακης Κατωπόδης (Βύρωνας), Χρήστος Κορτζίδης (Ελληνικό-Αργυρούπολη), Χρήστος Κοκοτίνης (Ηλιούπολη), Χρήστος Βρεττάκος (Κερατσίνι-Δραπετσώνα), Αρης Κρεμμύδας (Μοσχάτο-Ταύρος), Γιάννης Λαγουδάκης (Πέραμα) και Σίμος Ρούσσος (Χαλάνδρι).

 

Ντέρμπι

 

Από τις αναμετρήσεις του β' γύρου ξεχωρίζει -μεταξύ άλλων- αυτή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, περιοχή η οποία απασχόλησε τον Σεπτέμβριο την επικαιρότητα έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το αντιφασιστικό κίνημα έχει ενισχυθεί, ενώ η Αριστερά είχε ανέκαθεν δυναμική στις συγκεκριμένες γειτονιές. Με διαφορά μικρότερη της μισής μονάδας, ο «ΠΑΣΟΚογενής» απερχόμενος δήμαρχος, Λουκάς Τζανής, ήρθε μπροστά από τον Χ. Βρεττάκο. Αμφότεροι συγκέντρωσαν ποσοστά κάτω του 20%. Επομένως, μια διαφορετική ανάγνωση των αποτελεσμάτων μπορεί να υπολογίσει ότι ο δήμαρχος αποδοκιμάστηκε από το 80% των δημοτών. Απέναντί του είχε ακόμη τρεις συνδυασμούς που θεωρούνται «ΠΑΣΟΚογενείς» από δημότες. Αναμένεται πραγματική «μάχη» στον β' γύρο.

 

Στην Καισαριανή, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το «απόλυτο ντέρμπι». Ο δήμαρχος Αντώνης Καμπάκας (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) κατέλαβε τη δεύτερη θέση, έχοντας μόλις 1 ψήφο παραπάνω από τον Ηλία Σταμέλο (ΚΚΕ). Με διαφορά ήρθε πρώτος ο Γ. Κοντόσταυλος. Επικεφαλής ο ίδιος μιας παράταξης που έχει διοικήσει τον δήμο επί πολλά συναπτά έτη στο παρελθόν, θέλει να επαναφέρει τον δήμο στην Αριστερά.

 

Στο Χαϊδάρι, το «θρίλερ» θα συνεχιστεί. Η πρώτη Κυριακή έβγαλε πολύ κοντινά ποσοστά για τρεις υποψηφίους. Πρώτος, με 110 ψήφους διαφορά από τον δεύτερο, βγήκε ο Μιχάλης Σελέκος, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό της υποψηφιότητάς του. Σε δεύτερη και τρίτη θέση οι Ανδρέας Μποζίκας και Βαγγέλης Ντηνιακός αντίστοιχα, με διαφορά 105 ψήφων. Αμφότεροι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ο κεντρώος χώρος ήταν πολυδιασπασμένος στην περιοχή, ενώ πολλοί θεωρούν ότι ο Μ. Σελέκος θα συσπειρώσει τον αριστερό χώρο, ο οποίος είχε να επιλέξει στον α' γύρο ακόμα δύο υποψηφίους.

 

Το ΚΚΕ προσπαθεί να διατηρήσει τη διοίκηση του Δήμου Πετρούπολης. Ο απερχόμενος δήμαρχος Θωμάς Κοτσαμπάς δεν συμμετείχε στις εκλογές. Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», διεκδικεί τον Δήμο ο Βαγγέλης Σίμος, ο οποίος όμως ήρθε δεύτερος την προηγούμενη Κυριακή, με ποσοστό 26,28%, πίσω από τον Δημήτρη Ταλιούρα (32,34%), ο οποίος θεωρείται «γαλάζιων αποχρώσεων». Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι του α' γύρου που εκπροσώπησαν την Αριστερά συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά. Επίσης, στην τοπική κοινωνία θυμούνται ότι το 2010 ο Θ. Κοτσαμπάς κέρδισε τις εκλογές αν και είχε έρθει δεύτερος στον α' γύρο.

 

Ισοδύναμοι σχεδόν προσέρχονται στον β' γύρο για την ανάδειξη δημάρχου στον Αλιμο οι Ανδρέας Κονδύλης (26,94%) και Θάνος Ορφανός (24,90%), απερχόμενος δήμαρχος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει η πιθανότητα ο Αλιμος να αποτελέσει το πρώτο δήμο που την επόμενη Κυριακή θα βαφτεί «καφέ», χρώμα με το οποίο η S. Logic παραπέμπει στη «ΔΡΑΣΗ», καθώς η ανεξάρτητη, κατά τα λοιπά, υποψηφιότητα του Α. Κονδύλη στηρίζεται από το συγκεκριμένο κόμμα.

 

Ανατροπές

 

Αλλαγή δημάρχου θα υπάρξει τουλάχιστον σε 10 δήμους. Σε επτά από αυτούς (Βύρωνα, Καλλιθέας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Παπάγου-Χολαργού, Περάματος, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) οι απερχόμενοι δήμαρχοι επέλεξαν να μη διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, ενώ σε τρεις (Αιγάλεω: Χρ. Καρδαράς, Ζωγράφου: Κ. Καλλίρης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας: Ε. Γαϊτανά-Αποστολάκη), οι νικητές του 2010 ηττήθηκαν την περασμένη Κυριακή. Σε 23 δήμους θα διεκδικήσουν οι δήμαρχοι την ανανέωση της θητείας τους στον β' γύρο.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι δημότες πέντε δήμων την ερχόμενη Κυριακή θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μόνο στις περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές, καθώς εξέλεξαν δήμαρχο από τον α' γύρο των εκλογών. Πρόκειται για τους Δήμους Αμαρουσίου (Γ. Πατούλης), Δάφνης-Υμηττού (Μ. Σταυριανουδάκης), Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη (Γ. Ιωακειμίδης), Π. Φαλήρου (Δ. Χατζηδάκης) και Περιστερίου (Α. Παχατουρίδης). Ολοι τους αναδείχθηκαν νικητές και των εκλογών του 2010. Προέρχονται από τη Ν.Δ., πλην του Γ. Ιωακειμίδη, του οποίου η υποψηφιότητα ήταν ανεξάρτητη, στηρίχτηκε όμως από τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜΑΡ.

 

Scroll to top