poutinchina

21/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Το ρώσικο αέριο πάει στην Κίνα και «φεύγει» από την Ε.Ε.

Το ύψος της συμφωνίας θα ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου που προβλέπεται στο έγγραφο παραμένει ένα «εμπορικό μυστικό».
      Pin It

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, για την προμήθεια φυσικού αερίου στην

κινεζική αγορά. Βάσει της σημερινής συμφωνίας, πιστεύεται ότι η Ρωσία θα προμηθεύει με 38 δισεκατομμύρια τόνους κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως την Κίνα μέσω ενός νέου ανατολικού αγωγού που ενώνει τις δύο χώρες.

Το ύψος της συμφωνίας θα ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως είπε ο CEO της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου που προβλέπεται στο έγγραφο παραμένει ένα «εμπορικό μυστικό».
Ο ανατολικός αγωγός «Power of Siberia», θα διασχίζει τη Σιβηρία και θα φτάνει στις πολυπληθέστερες περιοχές βορειοανατολικά της Κίνας.
Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη παρουσία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ τη δεύτερη ημέρα της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Πούτιν στη Σαγκάη.

Επιστολή Μπαρόζο στον Πούτιν για την τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δηλώνει σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ανήκει στην ευθύνη της Gazprom να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο στις ποσότητες που αναφέρονται στα συμβόλαια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Gazprom δεν θα αποστέλλει στην Ουκρανία, τη χώρα διέλευσης του ευρωπαϊκού αερίου, φυσικό αέριο για δική της χρήση από τις 3 Ιουνίου, εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις προμήθειες, και έχει προειδοποιήσει ότι η διακοπή είναι πιθανόν να επηρεάσει την τροφοδοσία των χωρών της Ευρώπης που προμηθεύονται το φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top