21/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Plisskën festival: 6 και 7 Ιουνίου στον Ελληνικό Κόσμο

Φρέσκος ήχος και όχι απολιθώματα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά στη λίστα του Pitchfork με τα best summer festivals, η διοργάνωση με πέντε σκηνές και εξήντα οχτώ καλλιτέχνες συνολικά, που ακούγονται τώρα, αυτή τη στιγμή, παντού στον κόσμο, είναι πολύ προκλητική. Γίνεται και στο κέντρο της Αθήνας, δεν είναι ανάγκη να τρέχουμε στους αγρούς.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Wild Beasts

Wild Beasts

Αν μου ζητούσατε να σας προτείνω ένα μόνο φεστιβάλ για το καλοκαίρι, ένα μόνο που δεν χάνεται με τίποτε και στο οποίο πρέπει να πάτε ασυζητητί, θα σας πρότεινα χωρίς δεύτερη σκέψη το Plisskën festival, στις 6 και 7 Ιουνίου, στο Κτίριο 56 του Ελληνικού Κόσμου. Ούτε κουβέντα. Και είναι καλό όχι μόνο σε σύγκριση με τα άλλα μουσικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας, είναι καλό και παρατηρώντας το ξεχωριστά, αυτόνομα. Σκεφτείτε πως περιλήφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη λίστα του Pitchfork με τα best summer festivals. Οπου Pitchfork, το site-ευαγγέλιο των απανταχού indie και alternative.

 

Είναι εξαιρετικό το Plisskën απ' όποια σκοπιά κι αν το δεις. Ιδού, λόγου χάριν, πέντε (συν ένας) βασικοί λόγοι που συνηγορούν σε αυτό.
1) Είναι πολύ φρέσκο, τα ονόματα που συμμετέχουν στο line up του είναι καινούργια ως επί το πλείστον και νεοεμφανιζόμενα. Δεν είναι τίποτε μουσικά απολιθώματα του παρελθόντος.
2) Θα κυριαρχήσει ο φρέσκος ήχος, αυτός που ακούγεται στο εξωτερικό, «τώρα που συμβαίνει» όπως λέμε στην αργκό των συναυλιών.
3) Πραγματοποιείται σε έναν απολύτως ταιριαστό βιομηχανικό χώρο, πολύ ντιζαϊνάτο, εκεί όπου είδαμε και τους Rimini Protokoll. Στην Πειραιώς 260 από πίσω, δίπλα στους χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών.
4) Γίνεται μέσα στην πόλη και δεν θα χρειάζεται να τρέχουμε στους αγρούς. Στην Πειραιώς, κέντρο καρακέντρο, δεν θα θέλουμε περισσότερα χρήματα για βενζίνες και διόδια.
5) Γιατί εκτός από τα πολλά stages με τη μουσική, θα συμβαίνουν πολλά και ωραία στους εξωτερικούς χώρους. Παράλληλες δραστηριότητες διαφόρων ειδών. Μέχρι και stand-up comedy θα υπάρχει για να διασκεδάζει ο κόσμος.
5 + 1) Και κάτι άσχετο αλλά πολύ σημαντικό: έχοντας κερδίσει το Greener Festival Award και μένοντας πιστό στον «πράσινο» χαρακτήρα του, το Plisskën εμπλουτίζει κι άλλο τις οικολογικές δραστηριότητές του.

 

Χώρια που θα είναι μαζεμένοι όλοι οι χίπστερ της Αθήνας, τόσο… μούσι δεν θα έχετε ξαναδεί ποτέ άλλοτε, ούτε σε λιτανεία εικόνας στην ελληνική επαρχία με τους παπάδες να σχηματίζουν ουρά. Πάμε τώρα και στους αριθμούς: πέντε stages (τα τρία εξωτερικού χώρου) και 68 καλλιτέχνες συνολικά. Για να μη σας αραδιάζω τώρα μια σειρά από ονόματα και σας κουράζω (υπάρχουν όλα στο επίσημο site του φεστιβάλ, στο plisskenfestival.gr), θα σημειώσω μόνο μερικά από αυτά: 65daysofstatic, Fuck Buttons, Girls Against Boys, Wild Beasts, No Age, Vitalic, Black Lips, Dub Pistols, Damien Jurado, Nightmares on Wax, Crocodiles, Wooden Shjips, The Soft Moon, Deadbeat, Dirty Beaches, Fink, Mount Kimbie, Shackleton και άλλοι πολλοί. Ορεξη και αντοχές να έχουμε να προλάβουμε τα περισσότερα. Το καλό είναι πως ο χώρος στο Κτίριο 56 του Ελληνικού Κόσμου είναι μαζεμένος, δεν θα χρειάζεται να διανύουμε μεγάλες αποστάσεις από τη μια μεριά στην άλλη.

 

Το Launch Party (έχει και τέτοιο, ναι) θα διεξαχθεί στο Six D.o.g.s, την Πέμπτη 5 Ιουνίου. Εκτός από το full set των Nightmare Air, θα παίξουν μουσική οι Boogarins, The East, Jonathan Toubin, Suuns, καθώς και secret guests έκπληξη. Η είσοδος στο πάρτι θα είναι ελεύθερη για όλους τους κατόχους εισιτηρίων του φεστιβάλ το οποίο, σημειωτέον, θα ξεκινάει την επομένη. Επίσης, το Plisskën ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει το «Plisskën Festival 2014 Thessaloniki Edition», στο Block 33 την Πέμπτη 5 Ιουνίου, με συναυλίες από Girls Against Boys, Raketkanon, This is Nowhere και Roundlights.

 

[email protected]

 

INFO: Κτίριο 56 του πολιτιστικού κέντρου Ελληνικός Κόσμος, Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Ιουνίου. Οι πόρτες ανοίγουν στις 16.30 και τις δύο μέρες. Εισιτήρια: 50 ευρώ για το διήμερο, 30 ευρώ για την κάθε μέρα ξεχωριστά.

Scroll to top