Putin-Xi

21/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκπτώσεις έναντι… στήριξης

Με σκληρές διαπραγματεύσεις για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τα επόμενα 30 χρόνια (!), υποδέχτηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν η κινεζική ηγεσία στο Πεκίνο, με... κίνητρο την προκαταβολική της στο ουκρανικό ζήτημα.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Για την πρώτη, διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα από την εκλογή του μεταρρυθμιστή προέδρου Σι Τζινπίνγκ, στις αρχές του 2013, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε χθες στη Σανγκάη έχοντας γεμάτες τις μεν βαλίτσες του με συνολικά 30 συμφωνίες, τη δε πολιτική ατζέντα του με τεράστιες προσδοκίες. Ωστόσο, μία από τις σημαντικότερες «σκάλωσε» χθες στις διαπραγματεύσεις…
Αφορά την πολυθρύλητη συμφωνία-μαμούθ, ύψους 400 δισ. δολ., για την προμήθεια του ασιατικού «γίγαντα» με 70 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία ετησίως και για τα επόμενα 30 χρόνια! Το πρόβλημα που ανέκυψε στο παρά πέντε εστιάζεται επισήμως σε διαφωνίες για την τελική τιμή πώλησης: η ρωσική πλευρά προτείνει 400 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ η κινεζική αξιώνει «εκπτώσεις» στα 350-260 δολ.
Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει σήμερα ή το αργότερο εντός της εβδομάδας ένας τελικός συμβιβασμός, αναφέρουν συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, ο οποίος έχει «ποντάρει» πολλά σε αυτή τη συμφωνία. Και οικονομικά, αλλά και πολιτικά, εν είδει έμπρακτης απόδειξης ότι γυρίζει πλέον μπούμερανγκ στη Δύση η απομόνωση της χώρας του με αφορμή την ουκρανική κρίση.
Δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το Πεκίνο δείχνει να εκμεταλλεύεται ως διαπραγματευτικό χαρτί αυτή τη συγκυρία, προκειμένου να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους. Πάντως, στην ανοιχτή διαμάχη του Πούτιν με τη Δύση, η κινεζική ηγεσία φρόντισε να του παράσχει ήδη στήριξη και δη ποικιλοτρόπως.
Σε μια κίνηση λοιπόν με έντονους συμβολισμούς, Πούτιν και Τζινπίνγκ παρακολούθησαν χθες κοινή σινορωσική ναυτική άσκηση, με συμμετοχή 14 πλοίων και με πραγματικά πυρά, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Εν όψει της σημερινής συμμετοχής τους στη σύνοδο κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για στενή συνεργασία στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή – που οι ΗΠΑ έχουν αναγάγει σε βασικό «πυλώνα» της εξωτερικής πολιτικής τους.
Και ως «κερασάκι στην τούρτα» ήρθαν οι διμερείς συζητήσεις για μια πολύ σημαντική, αν και προκαταρκτική συμφωνία γύρω από τη χρήση του κινεζικού δικτύου καρτών UnionPay, ως ρωσικό αντίβαρο στους περιορισμούς που επέβαλαν πρόσφατα οι αμερικανικές Visa και Mastercard στη Μόσχα.
Οσο για αυτή καθεαυτή την Ουκρανία; Σε κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντησή τους, Πούτιν και Τζινπίνγκ απηύθυναν έκκληση για αποκλιμάκωση της «εσωτερικής» -όπως τη χαρακτήρισαν- κρίσης «με ειρηνικό, πολιτικό τρόπο». Υπό το πρίσμα πάντως των τελευταίων εξελίξεων -κυρίως μετά το κώλυμα στη σινορωσική ενεργειακή συμφωνία- η κυβέρνηση του Κιέβου δείχνει κι αυτή να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Ετσι χθες ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την απαίτηση της Μόσχας για προπληρωμή των παραδόσεων φυσικού αερίου από 1ης Ιουνίου, παίρνοντας στάση σκληρής διαπραγμάτευσης εν όψει της επόμενης, σχετικής τριμερούς συνάντησης Ε.Ε.-Ρωσίας-Ουκρανίας, η οποία έχει οριστεί για τις 26 Μαΐου.
Οχι τυχαία, πρόκειται για την ακριβώς επόμενη ημέρα μετά τον α' γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, όπου το Κίεβο, η Δύση -και κατά μια εκδοχή και η Μόσχα πια- «ποντάρουν» στην άνετη επικράτηση του ανεξάρτητου βουλευτή και ολιγάρχη, Πέτρο Ποροσένκο. Προλειαίνοντας μάλιστα το έδαφος για ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος, Ρινάτ Αχμέτοφ, ο «άρχοντας» ουσιαστικά της οικονομίας στα ανατολικά της Ουκρανίας, οργάνωσε χθες ειρηνικές διαδηλώσεις στο Ντονμπάς κατά των αυτονομιστών στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και υπέρ της ενότητας στη χώρα.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα καθορίσει τη στάση του για το αποτέλεσμα των ουκρανικών προεδρικών εκλογών, αφότου κάνει πρώτα μια πλήρη αποτίμηση των κινήσεων των αρχών της Ουκρανίας. Προς το παρόν πάντως, στο Κίεβο στρώνουν από σήμερα και μέχρι τις 26 του μηνός «κόκκινο χαλί» στην επισκέπτρια Μαντλίν Ολμπράιτ, πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και νυν επικεφαλής της αμερικανικής οργάνωσης NDI, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς «μάνατζερ» λαϊκού τύπου επαναστάσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες ανά τον κόσμο…

Scroll to top