21/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Ταινίες κόντρα στην ομοφοβία

 

Συνεχίζονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος οι προβολές του «8th Outview Film Festival» (διάρκεια έως τις 25 Μαΐου) και σήμερα (στις 18.00) προβάλλεται δωρεάν η ταινία «Valentine Road» σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η ταινία αποκαλύπτει την ομοφοβία, τον σεξισμό, τον ρατσισμό και τον σχολικό εκφοβισμό (bullying). Ταυτόχρονα, ξεμπροστιάζει ένα δικαστικό σύστημα το οποίο στέκεται ανίκανο να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τη Νέλλη Καούνη.

 

Στο πλαίσιο των ελληνικών συμμετοχών προβάλλεται (στις 20.00) σειρά ταινιών μικρού μήκους κι ένα μικρό teaser από τη νέα ταινία του Χρήστου Βούπουρα «Εσπερινή Συμφωνία» όπως και την τελευταία δουλειά του Ανθιμου Ανανιάδη.

 

Οσοι δουν τη νέα κωμωδία «G.B.F.» -ειδικά αν είστε λάτρεις του Glee- θα γελάσουν με την καρδιά τους (στις 20.00, αίθουσα Β), ενώ στην ταινία «The Dog» (που ακολουθεί στην ίδια αίθουσα στις 21.45) οι θεατές θα μάθουν για τον John Wojtowicz, τον άνθρωπο για τον οποίο γυρίστηκε η «Σκυλίσια μέρα» με τον Αλ Πατσίνο. Συγκρατήστε αυτή τη λεπτομέρεια: έκανε απόπειρα ληστείας για να πληρώσει την εγχείρηση αλλαγής φύλου του συντρόφου του. Η κάμερα αποτυπώνει το πορτρέτο αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου, τον οποίο εύκολα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αξιαγάπητο, ηρωικό και σίγουρα αυτοκαταστροφικό.

 

………………………………………..

 

Τα όμορφα της Ν. Σαχίνη

 

Την ατομική της έκθεση με τίτλο «All my pretty ones» («Ολα τα όμορφά μου, αυτά») παρουσιάζει η Νάνα Σαχίνη στην γκαλερί «a.antonopoulou.art» (Αριστοφάνους 20, τηλ. 210 3214994) έως τις 14 Ιουνίου. Στην έκθεση παρουσιάζονται γλυπτά και γλυπτικές εγκαταστάσεις. Ετερόκλητα υλικά, όπως χαλκός, σαπούνια, σατέν υφάσματα, φιλμ από ταινίες, καλάμια, μονωτικά υλικά και άλλα, συντίθενται και αναπτύσσονται μέσα από χειρονομίες τελετουργικές και αυτοσχεδιαστικές με ποικίλους συσχετισμούς κι αναφορές. Ο τίτλος της έκθεσης, από το έργο του Σέξπιρ «Μάκβεθ» και κατόπιν τίτλος-δάνειο ποιήματος της Αν Σέξτον, έχει να κάνει με την απώλεια αγαπημένων προσώπων, αν και εδώ υιοθετείται με μια λοξή ματιά. Η ομορφιά και η οικειότητα, κατά την καλλιτέχνιδα, προϋποθέτουν ένα κοίταγμα προς τα μέσα. Ωρες λειτουργίας: Τετ. – Παρ. 14.00-20.00, Σάββ.12.00-16.00.

 

………………………………………

 

Θεσσαλονίκη σε φωτογραφικά «κλικ»

 

Η πόλη της Θεσσαλονίκης αποκαλύπτεται με έναν διαφορετικό τρόπο στην έκθεση «Λόγος V Αφηγήσεις της πόλης» που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της PhotoBiennale. Η γενική επιμέλεια της έκθεσης είναι του Βαγγέλη Ιωακειμίδη και τα επίσημα εγκαίνια γίνονται απόψε (στις 20.00).

 

Στην έκθεση έχει τον πρώτο λόγο η πόλη, μέσα από το αστικό και το περιαστικό τοπίο, σε μέρη που δεν είχαμε δει ή τουλάχιστον δεν είχαμε δει ποτέ με αυτόν τον τρόπο. Μέσα από τις φωτογραφικές αποστολές τεσσάρων διεθνών φωτογράφων -Alain Ceccaroli, Jean-Christophe Ballot, Andre Merian, Fouad Elkoury- εμφανίζονται εικόνες που προκαλούν τον αναστοχασμό, άλλες που είναι περιγραφικές και άλλες που διαχειρίζονται τον χώρο σαν μακέτα, εστιάζοντας σε μέρη ή κτίρια που κρύβουν μια πόλη μέσα στην πόλη.

 

Αντίστοιχα, η ματιά των δύο Ελλήνων φωτογράφων, της Λίας Ναλμπαντίδου και του Σπύρου Στάβερη, λόγω της οργανικής τους εγγύτητας με τον χώρο, γίνεται πιο προσωπική, καθώς η πρώτη αναζητά τον δικό της χάρτη, ενώ o δεύτερος τα πρόσωπα της πόλης και τις καταστάσεις που τα πλαισιώνουν ή ακόμη και τα διαμορφώνουν.

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Κυριάκος Κρόκος (λεωφ. Στρατού 2, τηλ. 2313 306400). Διάρκεια έως 15/6.

 

………………………………………..

 

Ντοκιμαντέρ για σύγχρονους καλλιτέχνες

 

Κάθε Τετάρτη (μέχρι και τον Ιούνιο) στις 18.00 διοργανώνονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Art21 – 100 Artists». Οι προβολές φιλοξενούνται στην αίθουσα κινηματογράφου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντη) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Σήμερα αφιέρωμα στους καλλιτέχνες Μαρκ Μπράντφορντ, Κατερίνα Σάλιβαν, Ρόμπερτ Ρίμαν, Τζένιφερ Αλόρα. Θα ακολουθήσουν αφιερώματα σε Τζεφ Κουνς (4/6), Τζον Μπαλτεσάρι (11/6) κ.ά. Υπεύθυνη προγράμματος-οργάνωσης: Κίκα Κυριακάκου.

 

………………………………………..

 

Θέατρο αλά γαλλικά

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου (διάρκεια έως 3 Ιουνίου) παρουσιάζουν το έργο «Αναζήτηση εργασίας – Εργο σε 30 θραύσματα», του Μισέλ Βιναβέρ.

 

Το προφητικό έργο του Βιναβέρ, παρ’ όλο που γράφτηκε πριν από 43 χρόνια, εξακολουθεί να έχει ισχύ. Ανιχνεύει με επιτυχία τις παθογένειες μιας άρρωστης κοινωνίας και μιλά για τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στο αέναο κυνήγι του χρήματος και της προσποιητής ευδαιμονίας. Ενα κυνήγι με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα σε έναν κόσμο όπου καταρρέουν όλες οι ανθρώπινες ηθικές αξίες και ευτελίζονται όλα τα κεκτημένα δικαιώματα του σύγχρονου πολίτη, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που μοιάζει περισσότερο με άναρχη ζούγκλα.

 

Τριάντα σύντομες σκηνές παρουσιάζονται ως θραύσματα της ύπαρξης του κεντρικού ήρωα, του Φαζ, ο οποίος αναζητά επίμονα μια νέα εργασία, ίσως και μια νέα ζωή. Το υποδόριο χιούμορ διαπνέει το έργο της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας.

 

Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος. Παίζουν: Μιράντα Ζησιμοπούλου, Αγγελική Καρυστινού, Βασίλης Μαργέτης, Θανάσης Σαράντος. Οι παραστάσεις (Τετάρτη 21, Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Μαΐου) δίνονται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 21.00 με γενική είσοδο 10€ (Πειραιώς 206, Ταύρος).

 

…………………………………………

 

Νέοι μουσικοί

 

Τον κύκλο συναυλιών «Πάμε ρεσιτάλ;» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από σήμερα και έως τη Δευτέρα 23 Ιουνίου (στις 20.00), στο Κέντρο Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ναυάρχου Κουντουριώτου 17) με ελεύθερη είσοδο. Οι μουσικοί επιλέχθηκαν μετά την ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα σε νέους να παρουσιάσουν το έργο τους στα πρώτα βήματα της καλλιτεχνικής τους διαδρομής. Το πρόγραμμα ανοίγει η Μαρία Αθανασιάδου (βιολί).

 

Scroll to top