22/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιταλία: Ρέντσι εναντίον Γκρίλο

Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιταλίας το πρώτο τρίμηνο του 2014 δείχνουν ύφεση 0,1%. Η οικονομική κρίση, δηλαδή, είναι ακόμη εδώ.
      Pin It

ΡΩΜΗ Του Θόδωρου Ανδρεάδη – Συγγελάκη

 

Και για την Ιταλία οι εκλογές αυτές θεωρούνται πλέον κρίσιμες. Δεν είναι υπερβολή το να χρησιμοποιήσει και εδώ κάποιος τον όρο «δημοψήφισμα». Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι οι πασίγνωστοι πλέον Μπέπε Γκρίλο και Ματέο Ρέντσι. Αποδυναμωμένος συμμετέχει στον αγώνα και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ (εδώ και μία εβδομάδα η δημοσιοποίησή τους, βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, απαγορεύεται), το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται γύρω στο 32%, ενώ το κίνημα Πέντε Αστέρων ακολουθεί στο 23%. Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν δείχνει ώς τώρα να είναι σε θέση να ξεπεράσει το 19%. Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα η κατάσταση είναι η εξής:

 

Η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο εξασφαλίζει το 6,5% της πρόθεσης ψήφου, η Λέγκα του Βορρά το 5,5%, ενώ ακόμη δύο πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στο όριο εισόδου στην Ευρωβουλή, που τίθεται από την ιταλική νομοθεσία στο 4%. Πρόκειται για το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας και για το ψηφοδέλτιο της ιταλικής ριζοσπαστικής αριστεράς «Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα». Οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι καθοριστικές για το τελικό τους αποτέλεσμα.

 

Κάθε χώρα έχει τη δική της, ιδιαίτερη πραγματικότητα. Για να εξηγήσουμε το ιταλικό πολιτικό σκηνικό στη φάση αυτή, θα χρησιμοποιήσουμε κάποιες λέξεις-κλειδιά.

 

«Αισιόδοξη ανανέωση»: είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο νέος Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Από τότε που ο 39χρονος πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας κατάφερε να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα στην πρωθυπουργία -τον περασμένο Φεβρουάριο- προσπάθησε να δείξει ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση. Παρουσίασε δεκάδες διαφάνειες στις συνεντεύξεις Τύπου, μπαίνει στο Twitter από τις εφτά το πρωί, φωτογραφίζεται με τζιν. Οι πολιτικοί σχολιαστές όμως τονίζουν ότι το μόνο ουσιαστικό μέτρο του Ρέντσι, που άρχισε να εφαρμόζεται, είναι η μείωση των κρατήσεων -κατά 80 ευρώ τον μήνα- για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους. Ολες οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις προς το παρόν αναβάλλονται. Τα γκάλοπ δίνουν ουσιαστικό προβάδισμα στο κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν να παίξουν αρνητικό ρόλο: ανακαλύφθηκε μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκιών στις αναθέσεις έργων για τη διεθνή έκθεση του Μιλάνου «Expo 2015», ενώ τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2014 δείχνουν ύφεση του 0,1%. Η οικονομική κρίση, δηλαδή, είναι ακόμη εδώ.

 

«Σοκ και ανατροπή»: πρόκειται για τη στρατηγική του Μπέπε Γκρίλο, του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Ο πρώην ηθοποιός και νυν πολιτικός από τη Γένοβα είναι βέβαιος ότι η παράταξή του θα πετύχει σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα από τις προβλέψεις των δημοσκοπικών εταιρειών. «Αν κερδίσουμε, θα πάω στη Μέρκελ και θα της ζητήσω να τα ξανασυζητήσουμε όλα από την αρχή. Είναι σαφές ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα το αναγνωρίσουμε» δηλώνει σε κάθε του συγκέντρωση. Για πρώτη φορά ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, παρά το ότι συνεχίζει να παρουσιάζεται ως «αντισυστημικός», ενέδωσε και πήρε μέρος σε πολιτική εκπομπή της Rai. Η δήλωσή του ότι «είναι χειρότερος από τον Χίτλερ» έκανε τον γύρο του κόσμου. Στην πραγματικότητα όμως ο Μπέπε Γκρίλο επιμένει σε μια άλλη, αντίθετη προσέγγιση: «Αν δεν υπήρχε το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ο θυμός των πολιτών θα είχε οδηγήσει σε βίαιη ενίσχυση της Ακρας Δεξιάς» επαναλαμβάνει. Τα Πέντε Αστέρια πάντως ξεκαθάρισαν ότι αν κερδίσουν την αναμέτρηση των ευρωεκλογών, θα ζητήσουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και αντικατάσταση του προέδρου της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο.

 

«Αναπόφευκτη πτώση»: είναι εκείνη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εχει χάσει σημαντικό μέρος των στελεχών του, άρχισε να προσφέρει την -υποχρεωτική- κοινωνικά χρήσιμη εργασία του και βλέπει να καταδικάζονται οριστικά και να συλλαμβάνονται πρώην στενοί συνεργάτες του. Ουδείς μπορεί να πει αν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο που έθεσε, το 20% των ψήφων. Η πρόσφατη αποκάλυψη πάντως του πρώην υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ότι το 2011 ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έστησαν μηχανορραφία για να αναγκαστεί ο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, δεν μπορούσε παρά να βελτιώσει το προφίλ του πρώην καβαλιέρε… Αν το δίλημμα είναι Σίλβιο ή Ανγκελα, η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη.

 

Τα μικρότερα κόμματα: ο Αντζελίνο Αλφάνο με τη Νέα Κεντροδεξιά, σε συμμαχία με τους χριστιανοδημοκράτες, θέλει να αποδείξει ότι έχει «δικαίωμα στο μέλλον», παρά την «αποστασία» από το κόμμα του μίστερ TV. Η Λέγκα κήρυξε πόλεμο στο ευρώ και ζητά επιστροφή στη λιρέτα, αλλά πάνω από όλα στην πραγματικότητα την εκφράζει η ξενοφοβία. Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου και τα Αδέλφια της Ιταλίας: καταγγέλλουν τη διαφθορά αλλά ζητούν κυρίως να μη σώζονται οι μετανάστες με ανθρωπιστικές αποστολές.

 

Οσο για το αριστερό ψηφοδέλτιο «Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», έπειτα από μια μεγάλη περίοδο ουσιαστικής αδιαφορίας των τηλεοπτικών καναλιών τώρα τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει. Η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα σε τρεις μεγάλες ιταλικές πόλεις είναι σαφές ότι βοηθά. Μένει να δούμε αν το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, η Κομμουνιστική Επανίδρυση και οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, που συμμετέχουν στην προσπάθεια, θα καταφέρουν να στείλουν ένα ισχυρό, ενωτικό μήνυμα στους ψηφοφόρους.

 

Scroll to top