22/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιευρωπαϊκή υστερία

Ο μέσος Βρετανός γνωρίζει για την Ευρώπη μόνο αυτά που γράφουν οι προεκλογικές γιγαντοαφίσες του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).
      Pin It

ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Η ουσιαστική άγνοια των Βρετανών για το τι σημαίνει Ε.Ε., η γενικότερη αδιαφορία τους για την πολιτική, αλλά και τα προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, θα είναι οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών». Αυτό επισήμανε στην «Εφ.Συν.» γνωστός Βρετανός αναλυτής.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως στις προηγούμενες ευρωεκλογές μόλις το 34,7% των Βρετανών πήγε να ψηφίσει, ενώ όταν σήμερα τους ρωτούν τι σημαίνει Ε.Ε. οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο αυτά που γράφουν οι προεκλογικές γιγαντοαφίσες του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

 

Η εξαιρετικά επιθετική διαφημιστική καμπάνια του UKIP υποστηρίζει πως η Βρετανία «πληρώνει 55 εκατ. στερλίνες ημερησίως στην Ε.Ε. και τους ευρωκράτες», ενώ αναρωτιέται ποιος κυβερνά τη χώρα όταν «το 75% των νόμων γίνονται στις Βρυξέλλες». Αυτές είναι μερικές από τις διαφημιστικές ατάκες του κόμματος που φιγουράρουν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ατάκες που από τη μια προκάλεσαν αντιευρωπαϊκή υστερία και από την άλλη χαρακτηρίστηκαν «απροκάλυπτα ξενοφοβικές, στα όρια του ρατσισμού».

 

Με αυτά και με τα άλλα, δηλαδή την πετυχημένη δημαγωγία του Νάιτζελ Φάρατζ, το UKIP είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις εδώ και ένα μήνα.

 

Τα γκάλοπ

 

Μάλιστα την Κυριακή γκάλοπ της εφημερίδας «Independent» το βγάζει πρώτο, με 11 μονάδες διαφορά από τους Εργατικούς οι οποίοι έρχονται δεύτεροι με 24%. Τρίτοι, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, θα έρθουν οι Συντηρητικοί με 20%, ενώ το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα πέσει στην πέμπτη θέση με 6%. Τέταρτο θα βγει το κόμμα των Πρασίνων με 7%. Ολα αυτά φυσικά, αν επαληθευτεί η δημοσκόπηση της κυριακάτικης «Independent».

 

Οπως και να έχει όμως, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2009 υπάρχει μια τεράστια ανατροπή. Τότε οι Συντηρητικοί είχαν κερδίσει με 26,88%, ενώ το UKIP είχε έρθει δεύτερο με μόλις 15,99%. Δηλαδή είχε πάρει σχεδόν το μισό ποσοστό από αυτό που του δίνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σε απόσταση αναπνοής οι Εργατικοί, είχαν καταλάβει την τρίτη θέση με 15,25%, ενώ τέταρτοι βρέθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 13,32%.

 

Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί αναλυτές εδώ στη Βρετανία επισημαίνουν ότι από τη μια «τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ποσοστό που θα πάρει το κόμμα του Φάρατζ και πώς αυτό θα επηρεάσει τις γενικές βουλευτικές εκλογές», οι οποίες είναι προγραμματισμένες για του χρόνου τέτοια εποχή, και από την άλλη ότι «εξαιτίας της ανοδικής πορείας του οι ευρωεκλογές ξαναμπήκαν στην ατζέντα των ειδήσεων».

 

Η αλήθεια όμως είναι πως κανένα κόμμα δεν κατάφερε να ενημερώσει για τι θα κάνει στην Ευρωβουλή και ποιες είναι οι θέσεις του για το μέλλον της Ευρώπης. Ουσιαστικά λοιπόν όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δεν έγινε σχεδόν καμία ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα της Ε.Ε.

 

Βέβαια υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Εδώ στη Βρετανία κανείς δεν κάνει λόγο για πρόωρες γενικές εκλογές όση και αν είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το κόμμα ή τα κόμματα που κυβερνούν. Ο λόγος είναι πως η κοινωνία και οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ποτέ κανέναν που θα προκαλέσει αστάθεια στη χώρα και θα τη βάλει σε περιπέτειες. Γιατί πολύ απλά οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια σημαίνει και οικονομική αστάθεια με σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη προβληματική οικονομία της Βρετανίας.

 

Η κακή όμως ενημέρωση των ψηφοφόρων δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης. Ετσι τα αντισυστημικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να κερδίσουν το ένα τέταρτο των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια ιστορική στιγμή για την Ε.Ε., αφού για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκλεγεί κατευθείαν από τους βουλευτές του Ε.Κ. όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας. Ετσι, όπως επισημαίνει το BBC, τα κυρίαρχα κόμματα, Συντηρητικοί, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν συμμαχίες με στόχο να ανακόψουν τον ευρωσκεπτικιστικό κίνδυνο.

 

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Ανγκελα Μέρκελ πιέζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει σε ποιο κόμμα θα ενταχθεί στην Ευρωβουλή καθώς το ECR, ο πολιτικός σχηματισμός που στήριξαν οι Συντηρητικοί το 2009, φαίνεται να διαλύεται.

 

[email protected]

 

Scroll to top