Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΣτην τελευταία εντύπωση, την ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνει απόψε η Ν.Δ., στην πλατεία Συντάγματος, ποντάρει ο Αντ. Σαμαράς για να πείσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους να δώσουν πολιτική ανάσα στην κυβέρνηση με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού είναι πρωτοφανής, καθώς η απόφαση ελήφθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την ολική επαναφορά του φαινομένου της Χρυσής Αυγής στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο πρωθυπουργός θα κλείσει την προεκλογική καμπάνια με προσωπική επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ώστε να βάλει το δίλημμα της σταθερότητας στη μέγιστη δυνατή ένταση, στο εκλογικό σώμα. Στο μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι η σύγκριση ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και τον κ. Τσίπρα θα δώσει τους πόντους που θέλει η Ν.Δ. ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει, χωρίς ευθεία αμφισβήτηση της κυβερνητικής ευστάθειας. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κριθεί από τρεις βασικές παραμέτρους:

 

Τη σύγκριση ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και τον κ. Τσίπρα.

 

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές.

 

Τη διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ποσοστό της Ελιάς.

 

Το πρόβλημα της Ν.Δ. ωστόσο είναι η απογοήτευση των ίδιων των ψηφοφόρων της, που δείχνουν να μη συγκινούνται από το δίλημμα σταθερότητα ή πισωγύρισμα. Η τακτική που επέλεξαν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, των κλειστών κομματικών συγκεντρώσεων, έχει μεγαλώσει την απόσταση με τους ψηφοφόρους.

 

Αδιαφορία των «γαλάζιων» ψηφοφόρων

 

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. μετέφεραν στην ηγεσία του κόμματος την άρνηση ή στην καλύτερη περίπτωση την αδιαφορία των «γαλάζιων» ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές. Αντιθέτως, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, φαίνεται πως πρυτάνευσαν οι προσωπικές σχέσεις και η κινητοποίηση θεωρείται ικανοποιητική.

 

Η συντονισμένη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής επελέγη για να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως δεν είναι σαφές εάν δίνει πόντους στη Ν.Δ. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Α. Ασημακοπούλου και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτης και Μ. Βορίδης, συνέχισαν τις επιθέσεις στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρο του κόμματος Αλ. Τσίπρα προσωπικά.

 

Ο κ. Σαμαράς θα κλιμακώσει την επίθεση, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να ρίξει την κυβέρνηση πάση θυσία. Στα Γιάννενα, όπου μίλησε χθες το βράδυ σε στελέχη της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό και κάλεσε τους ψηφοφόρους την Κυριακή να πουν «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» στην περιπέτεια.

 

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε πρώτο πρόσωπο, δίνοντας δραματικό τόνο στην ομιλία του προς τα στελέχη της Ν.Δ. λέγοντας ότι τα χρειάζεται δίπλα του όσο ποτέ. Η χώρα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω – αυτό θα είναι ατύχημα, τόνισε και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην το επιτρέψουν να συμβεί την Κυριακή.

 

Scroll to top