24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα… ματς που θα κριθούν στον πόντο

Χαρακτήρα ντέρμπι έχει πάρει ο απρόβλεπτος β′ γύρος των εκλογών σε μια σειρά δήμων του Λεκανοπεδίου, όπως η Ν. Φιλαδέλφεια, το Χαϊδάρι, η Καλλιθέα και η Καισαριανή.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Σε εκλογικές μάχες-ντέρμπι έχουν εξελιχθεί οι διαδικασίες ανάδειξης τοπικών αρχών σε πλήθος δήμων του Λεκανοπεδίου, πλην της Αθήνας και του Πειραιά. Ορισμένες εξ αυτών θα συγκεντρώσουν βλέμματα πέραν των δημοτικών τους ορίων. Συγκεκριμένα στη Ν. Φιλαδέλφεια–Χαλκηδόνα, περίπτωση όμοια κατά πολλούς με αυτή των Δήμων Πειραιά και Βόλου, καθώς η τοπική πολιτική έχει «ποδοσφαιροποιηθεί». Οι προεκλογικές συζητήσεις «χρωματίστηκαν» από το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ, έστω και απών, ο επιχειρηματίας Δημήτης Μελισσανίδης κατέστη μέρος του εκλογικού παιχνιδιού έπειτα από τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει πριν από τον α’ γύρο ότι στηρίζει συγκεκριμένους υποψήφιους δημάρχους -οι οποίες ενδεχομένως «σπρώχτηκαν» και από μερίδα των ίδιων των υποψηφίων. Ο Αρης Βασιλόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είχε στηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να διατηρήσει υψηλότερα ποσοστά από τον Λύσανδρο Γεωργαμλή, ο οποίος έχει φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα της ΑΕΚ και στα αυτοδιοικητικά αποτέλεσε ουσιαστικά τη συνέχεια της παράταξης Χ. Τομπούλογλου. Ηττημένοι του β’ γύρου έχουν προτείνει στους ψηφοφόρους τους να επιλέξουν νέο δήμαρχο κατά συνείδηση. Πληροφορίες αναφέρουν πως ανάλογα θα επιλέξουν και λοιποί συνυποψήφιοί τους. Επομένως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τοπικές πηγές εκτιμούν ότι «η κοινή λογική για στηρίξεις βάσει πολιτικής επιλογής θα ανατραπεί».

 

Στο Χαϊδάρι, το ΚΚΕ θέλει να κερδίσει τον δήμο, με τον Μιχάλη Σελέκο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να βγαίνει πρώτος στον α’ γύρο και να δέχεται στη συνέχεια τη στήριξη του τέταρτου σε σταυρούς δημοτικού συνδυασμού, ο οποίος στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερος, έπειτα από μια διαδικασία-θρίλερ-, ήρθε ο Ανδρέας Μποζίκας, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και πληροφορίες αναφέρουν πως θα στραφούν υπέρ του οι ηττημένοι ΠΑΣΟΚογενείς υποψήφιοι. Αναμένεται δεύτερο θρίλερ.

 

Οι δύο υποψήφιοι που επιδιώκουν να διαδεχτούν τον επί πολλά χρόνια δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη, είναι η αντιδήμαρχος επί θητείας Ασκούνη Βάσω Μαργαρίτη και ο Δημήτρης Κάρναβος, νικητής του α’ γύρου. Αν και θεωρούνταν ρυθμιστής της εκλογικής αναμέτρησης, ο τρίτος σε ψήφους συνδυασμός του Θοδωρή Ψαλιδόπουλου δήλωσε πως δεν θα στηρίξει κανέναν.

 

Πιο ανατολικά, στην Καισαριανή, ο Γιώργος Κοντόσταυλος, υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να επαναφέρει την παράταξή του στη διοίκηση του δήμου και να διαδεχτεί στον θώκο τον Αντώνη Καμπάκα, δεύτερο σε ψήφους στον α’ γύρο, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Η (μόλις για μία ψήφο) τρίτη στον α’ γύρο «Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής» θα ακολουθήσει τη «γραμμή» του ΚΚΕ, ωστόσο η πλευρά Γ. Κοντόσταυλου θεωρεί ότι θα προσελκύσει ψήφους τόσο από ψηφοφόρους του ΚΚΕ όσο και από απογοητευμένους από τη θητεία Καμπάκα ψηφοφόρους.

 

Οπως και να έχει, είναι γνωστή η άποψη έμπειρων αυτοδιοικητικών στελεχών ότι ανέκαθεν, σε κάθε δήμο, ο β’ γύρος των εκλογών μπορεί να οδηγήσει σε εκπλήξεις και ανατροπές.

 

Scroll to top