24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Oι σαράντα μέρες που… συγκλόνισαν τον Πειραιά

Μια πρωτόγνωρη προεκλογική περίοδος για το πρώτο λιμάνι της χώρας ελέω υποψηφιότητας Μώραλη. Εντάσεις, καταγγελίες, προπηλακισμοί, μεταγραφές, αποχωρήσεις και πλούσιο παρασκήνιο.
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η προεκλογική μάχη για τη δημαρχία του Πειραιά μπορεί να μην ήταν «μακρά», όπως φοβόταν ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ήταν όμως μια «ναυμαχία» που κράτησε περίπου 40 μέρες και πρωταγωνίστησε στα προεκλογικά δρώμενα της χώρας.

 

Απ' ό,τι λένε παλιοί Πειραιώτες, ίσως ήταν από τις πιο σκληρές προεκλογικές μάχες που δόθηκαν ποτέ για τον Δήμο του Πειραιά, με εντάσεις, αντιπαραθέσεις, πλούσιο και υπόγειο παρασκήνιο, καταγγελίες, προπηλακισμούς, εκφοβισμούς, μεταγραφές, αποχωρήσεις και πολλά άλλα που, όπως έχει δηλώσει ο Βασ. Μιχαλολιάκος, κάποτε θα τα αναφέρει στο βιβλίο που θα γράψει.

 

Η ιστορία από την αρχή

 

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ, τι προηγήθηκε και πότε στην ουσία ξεκίνησε η μάχη για την κατάληψη του δημαρχιακού θώκου του πρώτου λιμανιού της χώρας, που, ως γνωστόν, εκτός από τον νέο δήμαρχο ενδέχεται να αποκτήσει και νέο ιδιοκτήτη.

 

Ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, που εξελέγη το 2010 κερδίζοντας στο «νήμα» τον πρώην νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα (ΠΑΣΟΚ), ενώ το είχε αποφασίσει ότι θα διεκδικούσε και πάλι τη δημαρχία, μέχρι και τον Μάρτιο του 2014 κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του.

 

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης, Θοδωρής Δρίτσας ανακοινώνει στην Παμπειραϊκή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία του Πειραιά. Λίγες μέρες μετά ο Αντ. Σαμαράς κατεβαίνει στον Πειραιά, τρώει με τον Βασίλη Μιχαλολιάκο και βγαίνοντας από το εστιατόριο δηλώνει: «Κανένας δεν αλλάζει έναν πετυχημένο δήμαρχο».

 

Στις 30 Μαρτίου σε μια μεγάλη και εντυπωσιακή εκδήλωση που διοργανώνει στον ΟΛΠ, ο Βασ. Μιχαλολιάκος ανακοινώνει την εκ νέου υποψηφιότητά του.

 

Και από 'δώ και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η προεκλογική «βόλτα» που θα έκανε ο Βασ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος έλεγε και ξανάλεγε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή και θα εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη, μετατράπηκε σ' ένα ταξίδι με πολλά Μποφόρ. Στις αρχές Απριλίου ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννης Μώραλης ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, όπως επίσης και τους δημοτικούς του συμβούλους, που είναι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Πέτρος Κόκκαλης, η Ειρήνη Νταϊφά και άλλοι. «Του τη φύλαγε του Μιχαλολιάκου γιατί ανακοίνωσε δημόσια τη δωρεά του Μελισσανίδη για το δημοτικό θέατρο» είπαν κάποιοι. «Δεν με νοιάζει αν θύμωσε ο Μαρινάκης. Προσέφερε χρήματα για το θέατρο και έπρεπε να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο και να τον ευχαριστήσω» είπε ο δήμαρχος.

 

Λίγες μέρες μετά ο Γ. Μώραλης παρουσιάζει την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού του και στην ουσία ξεκινάει η μεγάλη αντιπαράθεση με τον Βασ. Μιχαλολιάκο, καθώς στην εκδήλωση παρευρίσκονται ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Χρ. Αγραπίδης, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και πολλοί άλλοι από τη Ν.Δ., αμφισβητώντας με την παρουσία τους την επιλογή του πρωθυπουργού.

 

Ο Βασ. Μιχαλολιάκος χάνει την ψυχραιμία του και εξαπολύει επίθεση εναντίον του Κ. Αρβανιτόπουλου, αλλά και των Μαρινάκη-Μώραλη. Μιλάει για «απόπειρα εισβολής αποτυχημένων κάτω από την ομπρέλα του ενός που θέλει την πόλη ως λάφυρο» και τονίζει ότι «δεν υπάρχει χώρος να δεχτεί η Ελλάδα ένα κακέκτυπο μπερλουσκονισμού για τον Πειραιά».

 

Σοβαρές καταγγελίες

 

Και το αποκορύφωμα συμβαίνει την πρώτη Κυριακή των εκλογών, όπου τόσο ο Βασ. Μιχαλολιάκος όσο και ο Θοδ. Δρίτσας προβαίνουν σε μια σειρά σοβαρών καταγγελιών για περιστατικά παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας από τον συνδυασμό του Γ. Μώραλη. Ο Βασ. Μιχαλολιάκος μάλιστα βγαίνει και ζητά δημόσια την προστασία του πρωθυπουργού για τη σωματική ακεραιότητα τη δική του αλλά και των συνεργατών του.

 

Την Κυριακή το βράδυ οι πολίτες του Πειραιά θα γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νέος τους δήμαρχος για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι οι ψηφοφόροι του Θοδ. Δρίτσα, που είναι ο ρυθμιστής του αποτελέσματος, θα επιλέξουν κατά συνείδηση και μαζί με τους υπόλοιπους Πειραιώτες θα θυμούνται για χρόνια αυτή την εκλογική μάχη.

 

[email protected]

 

Scroll to top