Tου Βαγγέλη Καραγεώργου
Την ώρα που στην Ελλάδα το νέο και το πρωτότυπο στα κόμματα που παίρνουν μέρος στις ευρωεκλογές έχει να κάνει με ονόματα τύπου Ποτάμι και Γέφυρες και με προεκλογικά σποτ τύπου «Η πρώτη μου φορά», το επί της ουσίας νέο και ιστορικά πρωτότυπο σχήμα διεκδικεί την ψήφο των Κυπρίων με το όνομα ΔΡΑΣΥ, το οποίο είναι το αρκτικόλεξο της Δικοινοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συνεργασίας. Το όνομα του σχήματος, το οποίο εμφανίζεται και στα τουρκικά ως EYLEM, αποκαλύπτει την ιστορική πρωτοτυπία του εγχειρήματος. Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές ένα κόμμα με υποψηφίους και από τις δύο κοινότητες του νησιού και ταυτόχρονα διεκδικεί τις ψήφους και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Αλλη μια πρωτοτυπία της ΔΡΑΣΥ είναι πως από τους έξι υποψηφίους της οι τρεις είναι γυναίκες και οι τρεις άντρες. Μιλήσαμε με έναν από αυτούς, τον Σταύρο Τομπάζο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, ο οποίος είναι γνωστός και στη χώρα μας, μεταξύ άλλων και από τα τέσσερα βιβλία του με αντικείμενο την Ευρώπη και την οικονομία, που εκδόθηκαν και από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, και μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα για το εγχείρημα.
Η πρωτοβουλία για τη ΔΡΑΣΥ πάρθηκε από αγωνιστές που κινούνται στον χώρο της κυπριακής ριζοσπαστικής Αριστεράς με στόχο την προώθηση μιας λύσης για το Κυπριακό που να κινείται στην κατεύθυνση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Οι δύο Τουρκοκύπριες υποψήφιες Αlev Tugberk και Deniz Birinci προέρχονται από τις αριστερές πτέρυγες δύο κομμάτων του βόρειου τομέα, του Αριστερού Κόμματος του Ταλάτ και του Σοσιαλδημοκρατικού του Ακιντζί.
Η ΔΡΑΣΥ διεκδικεί τόσο τις ψήφους των Ελληνοκυπρίων όσο και 60.000 Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι διαθέτουν ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επειδή όμως όλα τα τουρκοκυπριακά κόμματα έχουν καλέσει σε αποχή από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τον Στ. Τομπάζο είναι μόνο 6.000 αυτοί που αναμένεται να αγνοήσουν την πολιτική γραμμή των δικών τους κομμάτων και να περάσουν την Πράσινη Γραμμή ώστε να ψηφίσουν στο νότιο τμήμα του νησιού. Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μικρός αλλά, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, έχει μεγάλη συμβολική σημασία.
Διαφορετική είναι ανάμεσα στις δύο κοινότητες η αποδοχή του εγχειρήματος. Στον Βορρά, τόσο στις συγκεντρώσεις όσο και στα ΜΜΕ, η αποδοχή του νέου εγχειρήματος είναι παραπάνω από ένθερμη, αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των Τουρκοκυπρίων για τις ευρωεκλογές αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού. Αντίθετα στον Νότο, τα ΜΜΕ στην καλύτερη περίπτωση αγνοούν τη ΔΡΑΣΥ και στη χειρότερη είναι εχθρικά.
Την πιο ενδιαφέρουσα απάντηση ο Στ. Τομπάζος μάς την κρατούσε για το τέλος. Στην ερώτησή μας αν η ΔΡΑΣΥ διασπά την αριστερή ψήφο στον Νότο, η απάντησή του ήταν κάθετα αρνητική. Οπως μας είπε, στόχος τους είναι να φέρουν στην κάλπη τη διαφαινόμενη μεγάλη αριστερή αποχή. Μια αποχή που οφείλεται στη στάση του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση που αρχικά φάνηκε να διαπραγματεύεται μνημονιακές πολιτικές για να τις αρνηθεί αμέσως μετά. Στο οικονομικό πεδίο η ΔΡΑΣΥ και γενικότερα η ριζοσπαστική Αριστερά στην Κύπρο είχαν μια πολύ πιο συνεπή αντιμνημονιακή πολιτική από το ΑΚΕΛ και σ’ αυτό είναι που επενδύουν για να φέρουν τους απογοητευμένους αριστερούς στην κάλπη.