24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς μετεκλογική «φινλανδοποίηση»

ΟΥΚΡΑΝΙΑ- Λίγο πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές καταγράφεται απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ενώ οι ηγεσίες των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της μεθαυριανής διαδικασίας.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Σαφές προβάδισμα στον «βασιλιά της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, έναντι της βασικής πολιτικής αντιπάλου του, πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο

Σαφές προβάδισμα στον «βασιλιά της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, έναντι της βασικής πολιτικής αντιπάλου του, πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο

Με πολλούς αγνώστους «Χ» στήνονται αυτήν την Κυριακή οι κάλπες του α′ γύρου των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στη διχασμένη Ουκρανία, μέσα σε κλίμα στρατιωτικής έντασης στα ανατολικά και πολιτικής ρευστότητας στο Κίεβο για την επόμενη ημέρα.

 

Σε αυτό το σκηνικό «κινούμενης άμμου» συνέβαλε τα μάλα και η χθεσινή απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ στρατού και ρωσόφωνων αυτονομιστών στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι ηγεσίες των οποίων αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της μεθαυριανής εκλογικής διαδικασίας.

 

Καθώς λοιπόν o μεταβατικός -και ήδη «υπ’ ατμόν»- πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωνε την τελική φάση των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» στα ανατολικά, οι κυβερνητικές δυνάμεις υφίσταντο τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα απώλειες μετρώντας μέσα στο τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 13 νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες από επιθέσεις αυτονομιστών. Πλέον αιματηρή ήταν η ενέδρα σε σημείο ελέγχου έξω από το χωριό Βολνόβαχα, μόλις 30 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Ντονέτσκ.

 

Σχεδόν ταυτόχρονα στη γειτονική περιφέρεια του Λουγκάνσκ -τέρμα ανατολικά, πάνω στα σύνορα με τη Ρωσία- ο ηγέτης των αυτονομιστών Βαλέρι Μπολότοφ κήρυττε στα αυτοανακηρυχθέντα ως ανεξάρτητα εδάφη της περιοχής την επιβολή στρατιωτικού νόμου (!), ζητώντας την άμεση αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων και την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις…

 

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε από την πλευρά του σειρά ένοπλων επιθέσεων κατά μεθοριακών φρουρών «με πυρά προερχόμενα από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και την παραβίαση του ουκρανικού εναέριου χώρου από ένα ρωσικό ελικόπτερο MI-8 στη βορειοανατολικότερη περιφέρεια, το Σούμι. Κι έτσι, αναφέροντας ότι έχει στα χέρια του αποδεικτικά στοιχεία για ρωσικό «δάκτυλο» στη νέα κλιμάκωση της κρίσης, ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ ζήτησε -προπαραμονές των προεδρικών εκλογών- την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια περίεργη ωστόσο συγκυρία: για πρώτη φορά χθες το ΝΑΤΟ πιστοποίησε τη σταδιακή αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία…

 

Σε κάθε περίπτωση αυτό το «σκαμπανέβασμα» της έντασης στα ανατολικά αναμένεται να συνεχιστεί με μαθηματική ακρίβεια τουλάχιστον μέχρι και το βράδυ της Κυριακής. Μέχρι να κλείσει δηλαδή η κάλπη, από την οποία το Κίεβο, η Δύση -και κατά πώς φαίνεται τώρα πια και το Κρεμλίνο- αναμένουν μια πολιτική λύση από τον α’ κιόλας γύρο μέσα από την άνετη επικράτηση του μετριοπαθούς, ανεξάρτητου βουλευτή και εγχώριου «βασιλιά της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο.

 

Υπό την προεδρία του εκτιμάται άλλωστε ότι θα μπορούσε να συντελεστεί η… «φινλανδοποίηση» της Ουκρανίας, γράφει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στην «Washington Post» ο -πάντα καλής πληροφόρησης- δημοσιογράφος, αναλυτής και συγγραφέας Ντέιβιντ Ιγκνάσιους. «Κρίνοντας από τον επικρατέστερο προεδρικό υποψήφιο και δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη -ο οποίος έχει καλές σχέσεις με τη Δύση, ενώ έχει θητεύσει και στη φιλορωσική κυβέρνηση του έκπτωτου προέδρου Γιανουκόβιτς- διαφαίνεται ότι η νέα ηγεσία της Ουκρανίας θα επιδιώξει μια αντίστοιχη στάση ουδετερότητας» όπως αυτή που επέδειξε η Φινλανδία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρει.

 

Οπως λοιπόν εκείνη την εποχή που «το Ελσίνκι έγινε τόπος συναντήσεων για συζητήσεις γύρω από τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες τελικά άλλαξαν το τοπίο στην ανατολική Ευρώπη», έτσι «θα μπορούσε να είναι σήμερα καλοδεχούμενος ένας ρόλος “γεφυροποιούν”για την Ουκρανία, τραβώντας τη Ρωσία πιο κοντά προς τα δυτικά, πιο μακριά από μια αταβιστική στρατηγική για τη δημιουργία ενός ευρασιατικού εμπορικού μπλοκ ως ανασύσταση μιας σοβιετικού τύπου οικονομικής ηγεμονίας». Ομως όλα αυτά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθούν, πόσο μάλλον τώρα που στη σινορωσική ενεργειακή συμφωνία-μαμούθ δεν έχει καν στεγνώσει το μελάνι…

 

Scroll to top