Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Σφραγισμένη παραμένει η είσοδος του ανθρακωρυχείου της Σόμα, που έγινε ο τάφος 301 ανθρακωρύχων, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους και τις καθιστικές διαμαρτυρίες μπροστά από το τοπικό κυβερνείο. Οι ανθρακωρύχοι απαιτούν να διεξαχθούν έλεγχοι ασφαλείας πριν κατέβουν και πάλι στα έγκατα της γης.

 

Την κατανόησή του στο εύλογο αίτημα των απεργών διατύπωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος ανακοίνωσε την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων.

 

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Τούζλα, στην Κωνσταντινούπολη, σε ένδειξη συμπαράστασης στους ανθρακωρύχους. Στα ναυπηγεία της Τούζλα συμβαίνουν συχνά εργατικά δυστυχήματα και οι εργασίες γίνονται με τη μέθοδο της υπεργολαβίας και ενοικίασης εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα και μέτρα ασφαλείας, όπως συμβαίνει και στα ορυχεία.

 

Στην Πόλη, στη συνοικία Οκμεϊντάνι, ξέσπασαν συγκρούσεις ολιγάριθμης ομάδας διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα στη μνήμη του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που σκοτώθηκε από δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των ταραχών στην πλ. Ταξίμ και υπέρ των ανθρακωρύχων.

 

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν στις μολότοφ των διαδηλωτών με πραγματικά πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ανύποπτος περαστικός που παρακολουθούσε κηδεία συγγενικού του προσώπου. Ο τραυματίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν καταδίκασε χθες ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας, Ορχάν Παμούκ, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι αδύνατον να είσαι τίμιος και να μην ασκείς κριτική στην κυβέρνηση. Ειδικά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου και του ελέγχου των ΜΜΕ. Πέθαναν 300 άνθρωποι λόγω της τεράστιας κυβερνητικής αμέλειας. Η ανθρώπινη ζωή στην Τουρκία κοστίζει πολύ φτηνά. Δεν υπάρχει αρκετή ελευθερία λόγου που να επιτρέπει την κριτική στην ιδεολογία των ιδιωτικοποιήσεων και των πολύ κακών συνθηκών εργασίας».

 

Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τελικά ομοφώνως τη συγκρότηση ερευνητικής επιτροπής για την τραγωδία στη Σόμα και σύντομα θα φτάσει στην Αγκυρα αντιπροσωπεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για διαβουλεύσεις. Ομως, στο μέτωπο της απόδοσης ευθυνών, διαφαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην αγγίξει η Δικαιοσύνη τον ιδιοκτήτη των ορυχείων, Αλπ Γκουρκάν, ο οποίος διαπλέκεται πολιτικά -ίσως και οικονομικά- με το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Δικαστήριο της Σόμα δεν αποδέχτηκε την πρόταση του ανακριτή να συλληφθεί ο Γκουρκάν και να του απαγγελθούν κατηγορίες.

 

Ο πρώην πρόεδρος του τουρκικού γεωτεχνικού επιμελητηρίου, Μεχμέτ Τορούν, μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο των γεωλόγων μηχανικών αποκάλυψε πως ανάλογες ή και χειρότερες συνθήκες ασφαλείας με τη Σόμα επικρατούν και σε άλλα 400 μικρά και μεγάλα ορυχεία ανά τη χώρα και πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα σημειωθούν νέες τραγωδίες. Στο ίδιο συνέδριο υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για την πρόθεση της Αγκυρας να λειτουργήσει πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τέθηκε το αναπάντητο ερώτημα, γιατί η Τουρκία, που έχει τόσο μεγάλα αποθέματα λιθάνθρακα, προωθεί μια πανάκριβη εισαγόμενη τεχνολογία που ταυτόχρονα απαιτεί πολύ υψηλά επίπεδα ασφαλείας.

 

Scroll to top