24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Χούντα και με τη… βούλα

Πρόσχημα για τη δημοκρατική εκτροπή υπήρξε η παταγώδης αποτυχία συμβιβασμού στις διήμερες διαπραγματεύσεις όλων των πολιτικών παρατάξεων με τον στρατό, που είχε ήδη κηρύξει στρατιωτικό νόμο πριν από τρία 24ωρα.
      Pin It

«Προκειμένου η κατάσταση να επιστρέψει γρήγορα στην ομαλότητα, να επικρατήσει ξανά αγάπη και γαλήνη στην κοινωνία [...] και να μεταρρυθμιστούν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές [...] είναι απαραίτητο η Διοίκηση για τη Διατήρηση της Ειρήνης και της Τάξης, που συμπεριλαμβάνει τον στρατό, το ναυτικό, τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία, να αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας». Το χρονικό ενός κατ’ ουσίαν προαναγγελθέντος πραξικοπήματος σφραγίστηκε χθες και με τη… βούλα στην Ταϊλάνδη, μετά το νέο διάγγελμα του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Πραγιούθ Τσαν-ότσα προς τον ταϊλανδέζικο λαό, που ζει εδώ και εφτά μήνες μέσα στη δίνη της πόλωσης και του πολιτικού αδιεξόδου μεταξύ του διεφθαρμένου κυβερνώντος κόμματος και της φιλομοναρχικής αντιπολίτευσης. Πρόσχημα για τη δημοκρατική εκτροπή υπήρξε η παταγώδης αποτυχία συμβιβασμού στις διήμερες διαπραγματεύσεις όλων των πολιτικών παρατάξεων με τον στρατό, που είχε ήδη κηρύξει στρατιωτικό νόμο πριν από τρία 24ωρα. Ο πραξικοπηματίας στρατηγός (αυτο)ανακηρύχθηκε χθες επικεφαλής του χουντικού στρατιωτικού συμβουλίου που κατέλαβε την εξουσία, αναστέλλοντας το Σύνταγμα και επιβάλλοντας πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων άνω των 5 ατόμων, υπό την απειλή φυλάκισης των παραβατών.

 

Με πυρά στον αέρα και τη σύλληψη τουλάχιστον ενός εκ των ηγετών του κινήματος των «κόκκινων πουκάμισων», που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα των αδελφών και πρώην πρωθυπουργών Σιναουάτρα, στρατιώτες κατάφεραν να διαλύσουν τη συγκέντρωση χιλιάδων οπαδών του, που είχαν στρατοπεδεύσει εδώ και μήνες στα δυτικά προάστια της Μπανγκόκ. Νωρίτερα στρατιώτες είχαν απομακρύνει από το μέγαρο των συνομιλιών και τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κινήματος των «κίτρινων πουκάμισων», που ζητούσε επίμονα την παραίτηση της κυβέρνησης και τον διορισμό κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον βασιλιά, με στόχο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος πριν από οποιαδήποτε προσφυγή στις κάλπες. Με εντολή των ενόπλων δυνάμεων, όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας υποχρεώθηκαν να αναστείλουν το κανονικό τους πρόγραμμα και να μεταδίδουν αποκλειστικά εκπομπές στρατιωτικού περιεχομένου μέχρι νεωτέρας.

 

Πρόκειται για τη 12η επιβολή στρατιωτικής χούντας στο ταραγμένο βασίλειο της Ταϊλάνδης από το 1932. Οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούνται φίλα προσκείμενες στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, στηρίζοντας πάνω απ’ όλα τον θεσμό της μοναρχίας. Το τελευταίο πραξικόπημα έγινε το 2006, με την εκδίωξη του πρώην πρωθυπουργού και -βουτηγμένου σε σκάνδαλα διαφθοράς- μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Τακσίν Σιναουάτρα. Από το Ντουμπάι, όπου ζει αυτοεξόριστος, κινούσε σε μεγάλο βαθμό να νήματα της μετέπειτα κυβέρνησης της αδερφής του Γινγκλάκ, η οποία καθαιρέθηκε στις αρχές Μαΐου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, έχοντας κριθεί ένοχη για κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση του Συντάγματος.

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top