ekloges

25/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς εξελίσσεται η εκλογική μάχη στις περιφέρειες

Οι ανταποκριτές της «Εφημερίδας των Συντακτών» μεταφέρουν το κλίμα από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Κρήτη και Λέσβο. Συνεχής ενημέρωση.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Του Νίκου Φωτόπουλου

Τα απρόοπτα δεν έλειψαν από το πρωί στη βόρεια Ελλάδα κατά τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών:

- Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν έβγαινε από το εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, όπου ψήφισε, καθώς δέχτηκε τις έντονες αποδοκιμασίες ενός συνταξιούχου του Δημοσίου.«Δεν ντρέπεσαι;», άρχισε να του φωνάζει ο 64χρονος άνδρας που αμέσως ακινητοποιήθηκε και προσήχθη μάλιστα στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, μετά την εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητάς του αφέθηκε ελεύθερος.

- Στις Σέρρες συνελήφθη ένας ασκούμενος δικηγόρος για αντιποίηση, καθώς εμφανίστηκε ως εκλογικός αντιπρόσωπος στη θέση του δικηγόρου, στο γραφείο του οποίου εργαζόταν. Όπως έγινε γνωστό, ο ασκούμενος δικηγόρος πήρε το εκλογικό υλικό από τον δήμο και το πήγε στο εκλογικό τμήμα, όπου όμως έγινε αντιληπτός από υποψήφιο δήμαρχο, ο οποίος και τον κατήγγειλε. Ο ασκούμενος δικηγόρος δήλωσε στις Αρχές πως αυτή η αλλαγή έγινε και την προηγούμενη Κυριακή και πως μάλιστα είχαν πάρει τα ψηφοδέλτια στο γραφείο και έβαζαν σταυρούς!

 

thessaloniki

 

- Ψηφοδέλτια έψαχναν και ψηφοδέλτια δεν έβρισκαν το πρωί της Κυριακής σε εκλογικό τμήμα στο Μυρωδάτο Ξάνθης… Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια βγήκαν από τον σάκο την Παρασκευή και τοποθετήθηκαν στην αίθουσα του σχολείου, που χρησιμοποιείται ως εκλογικό τμήμα, ώστε όλα να είναι έτοιμα για το πρωί της Κυριακής. Ωστόσο, όταν άνοιξαν οι κάλπες, τα ψηφοδέλτια είχαν εξαφανιστεί και εικάζεται πως το Σάββατο πετάχτηκαν στα σκουπίδια καθώς θεωρήθηκαν «σκουπίδια» από τον πρώτο γύρο των εκλογών που κάποιος θα είχε ξεχάσει να μαζέψει. Υπό αυτές τις συνθήκες, σήμανε συναγερμός ώστε να βρεθούν άμεσα ψηφοδέλτια και να αντικατασταθεί η απώλεια ώστε να μπορέσει το εκλογικό τμήμα να λειτουργήσει απρόσκοπτα, πράγμα που συνέβη μετά και την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.
- Με μικροπροβλήματα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία και στη Θεσσαλονίκη, κυρίως εξαιτίας της απουσίας μελών των εφορευτικών επιτροπών. Απουσίες σηειώθηκαν σχεδόν παντού, αλλά στη συμπρωτεύουσα υπήρξε το πρωί εκλογικό κέντρο όπου δεν είχε πάει κανένας!

ΓΙΑΝΝΕΝΑ – Του Φιλήμονος Καραμήτσου

Μύρισε άνοιξη και καλοκαίρι μαζί στην Ήπειρο και με υψηλές θερμοκρασίες και ήλιο παντού σήμερα, οι συνθήκες, τουλάχιστον οι καιρικές, είναι πολύ καλές για εκλογές.

Στην πόλη των Ιωαννίνων, από το πρωί είναι συνεχής η ροή των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα, με το ένα τρίτο περίπου των εγγεγραμμένων να έχει ήδη ψηφίσει. Την προηγούμενη Κυριακή, η συμμετοχή άγγιξε το 70%, με πολλούς όμως να επιλέγουν να ψηφίσουν μετά το μεσημέρι, κάτι που οδήγησε σε μεγάλες ουρές το απόγευμα, οπότε και σε πολλά εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία παρατάθηκε.

Οι κάλπες είναι διπλές σήμερα, αφού οι περιφερειακές εκλογές ολοκληρώθηκαν από τον πρώτο γύρο με την εκλογή του Αλ. Καχριμάνη, οπότε το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μάχη της κάλπης για τον Δήμο Ιωαννιτών. Ο Νίκος Γκόντας, δήμαρχος από το 2002 έως το 2010 και εκφραστής των δυνάμεων της Ν.Δ., ήρθε πρώτος στον α΄ γύρο με 34,9%. Αντιμετωπίζει τον Θωμά Μπέγκα που υποστηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και ηγείται της παράταξης του νυν δημάρχου της πόλης Φ. Φίλιου. Με ποσοστό 33,2% στον πρώτο γύρο ελπίζει ότι θα είναι αυτός που θα κόψει το νήμα την Κυριακή το βράδυ.

Ρυθμιστής του αποτελέσματος, οι ψηφοφόροι της Αριστεράς με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση να έχουν συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή το 15% σχεδόν του εκλογικού σώματος.

Από τους υπόλοιπους 7 δήμους του Νομού Ιωαννίνων, στον Δήμο Πωγωνίου (Κ. Καψάλης) και στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων (Γ. Σεντελές) η μάχη κρίθηκε στον πρώτο γύρο, όταν και εκλέχτηκαν οι εν ενεργεία δήμαρχοι.

Σκληρές μάχες αναμένονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. Αναμετρώνται στην Άρτα οι Χρ. Τσιρογιάννης και Π. Στασινός, στην Ηγουμενίτσα οι Γ. Λώλος και Θ. Παππάς και στην Πρέβεζα ο Χρ. Μπαΐλης -ο μόνος νυν δήμαρχος που είναι στον β΄ γύρο- με τον Δ. Παππά.

Το γεγονός ότι δεν γίνονται περιφερειακές εκλογές ενδέχεται να επηρεάσει τη συμμετοχή των εκλογέων και να αυξήσει την αποχή, κάτι όμως που μένει να αποδειχτεί με το κλείσιμο της διπλής κάλπης το βράδυ.

ΠΑΤΡΑ – Του Δημήτρη Τερζή

Πρόβλημα παρουσιάστηκε το πρωί σε τέσσερα εκλογικά τμήματα της Πάτρας, όπου δεν προσήλθαν άτομα που είχαν κληθεί για εφορευτική επιτροπή. Εκ των πραγμάτων στα τμήματα αυτά η διαδικασία γίνεται από αντιπροσώπους των κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία περίπτωση έμεινε να βοηθήσει την εκλογική διαδικασία ζευγάρι που πήγε να ψηφίσει.

Καβγάς με γροθιές και κλοτσιές σημειώθηκε το πρωί σε εκλογικό τμήμα της Κάτω Αχαΐας εξαιτίας διαφορετικών κομματικών απόψεων. Συγκεκριμένα, 38χρονος επιτέθηκε σε 60χρονο, τον χτύπησε και στη συνέχεια επενέβησαν δύο αδέλφια προς υποστήριξη του 60χρονου και άρχισαν να χτυπούν τον 30χρονο. Παρενέβη η Αστυνομία, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις αφού κανένας δεν έκανε μήνυση στον άλλο.

Εν τω μεταξύ, ο αίθριος καιρός ευνοεί την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, με την αποχή να αναμένεται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη Κυριακή. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους υποψήφιους δημάρχους Πάτρας καθώς είναι ντέρμπι η εκλογική αναμέτρηση του Κώστα Πελετίδη (ΚΚΕ) με τον Κώστα Χριστόπουλο (Ν.Δ.).

Σίγουρος για τη νίκη του εμφανίζεται ο Κώστας Πελετίδης, τον οποίο στηρίζει σύσσωμη η Αριστερά. Ο κ. Πελετίδης δήλωσε ότι «ο λαός θα κάνει το χρέος του και θα πικράνει όσους έχουν καθίσει στον σβέρκο του».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ., Ανδρέας Κατσανιώτης, δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ώρα η παράταξή του προχώρησε σε καταγγελία υποστηρίζοντας ότι σε έξι εκλογικά τμήματα της Πάτρας δεν διανέμονταν ψηφοδέλτιά του.

ΚΡΗΤΗ – Του Μάριου Διονέλλη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία σε έντεκα από τους συνολικά 24 δήμους που δεν εξέλεξαν δήμαρχο στον α΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, μεταξύ των οποίων όλοι οι μεγάλοι δήμοι (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος) και η Περιφέρεια Κρήτης.

Η αποχή αναμένεται λίγο μεγαλύτερη συγκριτικά με την περασμένη Κυριακή, με μικροπροβλήματα που οφείλονται σε μέλη εφορευτικών επιτροπών που δεν εμφανίστηκαν.

 

kriti

Οι κάτοικοι της Γαύδου δεν ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές, ως ένα ύστατο μέτρο αντίδρασης για τα χημικά της Συρίας που θα καταστραφούν στα δυτικά του νησιού. Ομόφωνη ήταν η απόφαση των 150 κατοίκων για αποχή σε μια προσπάθεια να διαμαρτυρηθούν τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς της Ε.Ε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογική αναμέτρησησ στα Χανιά, όπου ο νυν δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης είχε έρθει δεύτερος στον α΄γύρο, πίσω από τον υποψήφιο με τη ΔΗΜΑΡ, Τάσο Βάμβουκα.

Μεγαλύτερη διαφορά, της τάξης των δέκα μονάδων, έχουν εξασφαλίσει από τον α΄γύρο οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, και στην Περιφέρεια Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

ΛΕΣΒΟΣ – Της Ανθής Παζιάνου

Ο αίθριος καιρός ευνοεί την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, αν και παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας του ότι έξι εκλογικά τμήματα άλλαξαν θέση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση για το ποιος ψηφίζει πού.

Και οι δύο υποψήφιοι του Δήμου Λέσβου απευθύνονται στην Αριστερά, καθώς τόσο ο αντιμνημονιακός Σπύρος Γαληνός όσο και ο ανεξάρτητος Φωτής Ξύδας ζητούν τη στήριξη χιλιάδων ψηφοφόρων που πρόσκεινται στην Αριστερά και η οποία έμεινε χωρίς εκπρόσωπο στον β΄γύρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά φέτος, και μάλιστα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του α' και β΄γύρου, άνοιξε στο νησί γραφείο της Χρυσής Αυγής. Το γεγονός μονοπώλησε τη «μάχη» των δύο υποψηφίων, με τον κ. Ξύδα να υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή στηρίζει τον κ. Γαληνό, όπως φαίνεται και από το ότι ήδη έχουν εκλεγεί τα πιο ακροδεξιά στελέχη με τον συνδυασμό του κ. Γαληνού.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η υποψήφια Χριστιάνα Καλογήρου (Ν.Δ.)
κατόρθωσε στον πρώτο γύρο να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό απ' ό,τι η Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές, εξαιτίας του ότι έχει κάνει διάφορες συμμαχίες ανά νησί, την ώρα που ο έτερος υποψήφιος Νάσος Γιακαλής (ανεξάρτητος) έχει παρελθόν με την Αριστερά καθώς έχει συμμετάσχει σε δύο αναμετρήσεις με το ΚΚΕ (ως αντάρτης του ΠΑΣΟΚ).

Ο κ. Γιακαλής εκλέγεται συνεχώς από το 1980 στην Αυτοδιοίκηση, οπότε η κ. Καλογήρου παρουσιάζεται ως νέο πρόσωπο.

efsyn.gr

Scroll to top