dragki

26/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποίηση Ντράγκι για χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Δεν απέκλεισε μείωση επιτοκίων ο Μάριο Νράγκι, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, καθώς ένα ολέθριο αρνητικό σπιράλ χαμηλού πληθωρισμού θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
      Pin It

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα προειδοποίησε ότι ένα ολέθριο αρνητικό σπιράλ χαμηλού πληθωρισμού θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, ενώ δεν απέκλεισε ένα πακέτο των μειώσεων των επιτοκίων και των μέτρων πιστωτικής χαλάρωσης σε κρίσιμη ψηφοφορία την πολιτική της επόμενης εβδομάδας, μιλώντας αργά το βράδυ της Κυριακής στο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Επί του παρόντος, η προσδοκία της κεντρικής τράπεζας είναι ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα παραταθεί, αλλά θα επανέλθει σταδιακά κοντά στον στόχο του 2%». Η ΕΚΤ πρέπει να είναι σε επιφυλακή, τόνισε. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν».

Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν απαντήσεις στα «ακανθώδη προβλήματα» της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, ανοίγοντας τις εργασίες συνεδρίου που διοργανώνεται πρώτη φορά από την ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, θα κάνει μία ομιλία σήμερα και μία άλλη αύριο, στο κλείσιμο του συνεδρίου, στις οποίες μπορεί να δώσει ενδείξεις σχετικά με το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον επίμονα πολύ χαμηλό πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί στο αν ο κ. Ντράγκι αναφερθεί πιο αναλυτικά στη δήλωση που έκανε στις 8 Μαΐου, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν είναι «ικανοποιημένο» με τις προοπτικές του πληθωρισμού και αισθάνεται «άνετα» με τη λήψη μέτρων τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κινείται κάτω από το 1% από τον περασμένο Οκτώβριο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%, ενώ μία σειρά οικονομιών της Ευρωζώνης, από την Ιταλία έως την Ολλανδία, συρρικνώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η ΕΚΤ εξετάζει τον συνδυασμό μέτρων, δήλωσαν αυτό τον μήνα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Ύβ Μερς και Πέτερ Πράετ. Το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει ένα αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις στην ΕΚΤ και την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, υπό τον όρο ότι αυτή θα διοχετευθεί με δάνεια στην πραγματική οικονομία, δήλωσε ο κ. Πράετ.

«Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι αποστασιοποιημένοι. Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία είναι, ας μην το ξεχνάμε ποτέ, ο καλύτερος εγγυητής της ειρήνης», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, καθώς μεταδίδονταν τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών που έδειξαν μία αύξηση της δύναμης των κομμάτων διαμαρτυρίας, μεταδίδει το πρακτορείο «Bloomberg».

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Scroll to top