26/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσπάθεια Σαμαρά να προσπεράσει το ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας

Πρωθυπουργός και κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι πήραν το μήνυμα, ωστόσο οι διορθώσεις που αφήνουν να εννοηθεί ότι θα γίνουν δεν υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του μεγάρου.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Αντώνης ΣαμαράςΣτην πολιτική αριθμητική, βάζοντας σε κοινή εξίσωση τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, κατέφυγε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προκειμένου να ξεπεράσει το ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση. Η καθίζηση των ποσοστών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με τα ποσοστά που είχαν συγκεντρώσει τον Ιούνιο του 2012, αν και ήταν λίγο ώς πολύ αναμενόμενη, διαμορφώνει μια νέα πολιτική κατάσταση, σαφώς πιο δύσκολη από αυτήν που είχαν μέχρι χθες οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

 

Η πρώτη διαπίστωση

 

«Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός έστειλε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά απέρριψε και την ανατροπή που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η πρώτη διαπίστωση στη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος έκλεισε κάθε συζήτηση για άμεση προσφυγή σε εθνικές εκλογές. Ο κ. Σαμαράς έσπευσε να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα πριν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα και ενώ δεν είχε ξεκαθαριστεί το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Αττικής.

 

«Είναι ευτύχημα για την Ελλάδα ότι, παρά τα τεράστια προβλήματα, η κυβέρνησή μας άντεξε στις ακραίες επιθέσεις εναντίον της… Ενώ όσοι προσπάθησαν να δώσουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές απέτυχαν!» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ούτε την αστάθεια, ούτε την αβεβαιότητα, ούτε την ακυβερνησία που επιδίωκαν. Το σύνθημα “σήμερα ψηφίζουμε, αύριο φεύγουν” έπεσε στο κενό! Και μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που ήθελε την “ανατροπή” της κυβέρνησης, μέσα στην τρικυμία της κρίσης, δεν μπόρεσε να αυξήσει καν τα ποσοστά της από τις τελευταίες εθνικές εκλογές! Και μετά ήθελαν και πρόωρες εκλογές;».

 

Ο κ. Σαμαράς έβαλε στην πολιτική εξίσωση και το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση, λοιπόν, παραμένει εγγυητής για τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας! Και συνεχίζει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς.

 

Προβληματισμός

 

Για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια». Μετά τις δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της Ν.Δ., όπου από νωρίς το απόγευμα επικρατούσε προβληματισμός λόγω των μηνυμάτων από τις τοπικές οργανώσεις. Τα exit polls και στη συνέχεια η ροή των αποτελεσμάτων μάλλον λειτούργησαν ανακουφιστικά.

 

Ο πρωθυπουργός και όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι πήραν το μήνυμα, ωστόσο οι διορθώσεις που αφήνουν να εννοηθεί πως θα γίνουν, «ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες», δεν υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του μεγάρου Μαξίμου. Υπάρχουν αντιθέτως πολλές εκκρεμότητες που προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις, όπως το σχέδιο για την παραχώρηση ακτών και άλλων δημόσιων χώρων σε επενδυτές και η επόμενη επισκόπηση των ασφαλιστικών ταμείων που θα καθορίσει και το ύψος των επικουρικών.

 

«Νέα προγραμματική»

 

Ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του σε όλους τους τόνους έλεγαν και χθες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στο σχέδιό της, επιμένοντας πως «η χώρα μπαίνει σε φάση ανάπτυξης». Ο ρυθμός πάντως με τον οποίο θα κινηθεί εφεξής η κυβέρνηση θα εξεταστεί εκ νέου από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, καθώς ο κ. Βενιζέλος έθεσε ήδη από χθες ζήτημα νέας προγραμματικής συμφωνίας. Το νέο πολιτικό τοπίο θα εκτιμηθεί ώς ένα βαθμό και από τους εταίρους στην Ε.Ε. Αύριο, εκτός απροόπτου, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι 28, για την πρώτη ανάγνωση των ευρωεκλογών και την προεδρία της Ε.Ε. Η συνάντηση εκτιμάται ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια πρώτη σφυγμομέτρηση των διαθέσεων της Μέρκελ.

 

 

Scroll to top