ekloges

26/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στροφή στ’ αριστερά

Από το Χαϊδάρι μέχρι το Κερατσίνι και από το Αιγάλεω μέχρι την Καισαριανή οι δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς πήραν εντυπωσιακές νίκες.
      Pin It

Των Στέργιου Ζιαμπάκα, Ιωάννας Σωτήρχου

 

Εντυπωσιακές νίκες κατέγραψαν δημοτικές κινήσεις της Αριστεράς σε δήμους του Λεκανοπεδίου, με τους δημότες να στέλνουν σαφές πολιτικό μήνυμα στην ασκούμενη πολιτική.

 

Στο Χαϊδάρι, η υποδοχή της τελικής επικράτησης του Μιχάλη Σελέκου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, έγινε με ενθουσιασμό από το περίπου 70% του πληθυσμού που τον επέλεξε στον β΄γύρο. Ο δήμος επιστρέφει στο ΚΚΕ μετά την περίοδο 1979-82.

 

Αλλαγή σελίδας

 

Μια καινούργια σελίδα ανοίγει για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όπου μετά 25 χρόνια καταφέρνει η Αριστερά να δώσει το δικό της στίγμα. Νέος δήμαρχος ο Χρήστος Βρεττάκος, υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαίωσαν την ενίσχυση του αντιφασιστικού κινήματος στον δήμο. Ο κ. Βρεττάκος ενημερώνει μέσω της «Εφ.Συν.» ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να δώσει στον δρόμο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας το όνομα του νεαρού αντιφασίστα, πέρα από τη συνέχιση της συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς «για να μαθαίνουν τα παιδιά τι είναι ο φασισμός».

 

Στο Αιγάλεω ο Δημήτρης Μπίρμπας επιβεβαίωσε όσους του είχαν προσδώσει τον τίτλο του αδιαφιλονίκητου φαβορί για την τελική επικράτηση στον δήμο. Μετά την πρωτιά στον α’ γύρο, επικράτησε πλήρως του αντιπάλου του «ανεξάρτητου – Νεοδημοκράτη» Γιάννη Γκίκα, καθώς επελέγη από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του. Πρόκειται για έναν έμπειρο αυτοδιοικητικό και μία ακόμη νίκη παράταξης που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εύκολη και η νίκη για τον Γιώργο Κοντόσταυλο. Η παράταξή του Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής επανέρχεται στη δημαρχία έχοντας υπογραμμίσει την πρόθεσή της να εφαρμόσει ένα αμεσοδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης. Νίκες για την Αριστερά κατέγραψαν και οι Ακης Κατοπώδης στον Βύρωνα και Τίνα Καφατσάκη στου Ζωγράφου, ενώ και ο Ηρακλής Γκότσης στη Νέα Ιωνία ανανέωσε τη θητεία του.

 

Θριαμβευτικό κλίμα επικράτησε στην Αγ. Παρασκευή μετά τη νίκη του Γιάννη Σταθόπουλου. Για τον ίδιο, η εκλογική νίκη αποτελεί και μια προσωπική δικαίωση. Το 2010 είχε βγει «εκτός μάχης» για περίπου 120 ψήφους. Πρόκειται για τον επικεφαλής ενός ανεξάρτητου πολυσυλλεκτικού σχήματος, με ευρύτατη σύνθεση, που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους Πράσινους.

 

Εντυπωσιακή νίκη πέτυχε στο Χαλάνδρι ο Σίμος Ρούσσος, υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, καλύπτοντας τη διαφορά 10 μονάδων που είχε από τον αντίπαλό του στον α’ γύρο. Προβάδισμα ικανό για την εκτίμηση της τελικής επικράτησης κατείχαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Πέραμα Γιάννης Λαγουδάκης και ο Βαγγέλης Σίμος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πετρούπολης. Στον Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού, ο Γιώργος Κόμματας, υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, έχασε από τον Νίκο Σαράντη με διαφορά περίπου 200 ψήφων.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ψήφισαν αυτοδιοικητικά, όχι οπαδικά

 

«Αλώβητος» από τα «χτυπήματα» που δέχτηκε κάτω από τη ζώνη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βγήκε ο Αρης Βασιλόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», υπογραμμίζει πως η τελική του επικράτηση αποτελεί ουσιαστικά τη «νίκη της δημοκρατίας και των πολιτών της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας».

 

Παρά τη «σπέκουλα» που δέχτηκε η παράταξή του αναφορικά με το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ και τον «δημοψηφισματικό» επί του θέματος χαρακτήρα που επιχείρησαν να προσδώσουν κάποιοι στη διαδικασία ανάδειξης τοπικών αρχών, η τοπική κοινωνία επέλεξε τη «Δύναμη Πολιτών», παρακάμπτοντας όποιες «παρασκηνιακές πιέσεις».

 

Η αγωνία των μελών του συνδυασμού μετά τις κάλπες κράτησε λίγο. Διασκορπίστηκε πλήρως στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα των «αντιπάλων», της πλευράς του υποψηφίου Λύσανδρου Γεωργαμλή. Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, ο Αρης Βασιλόπουλος δηλώνει προσηλωμένος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης «με μεράκι και σκληρή δουλειά».

 

Ως προς το «καυτό» για πολλούς ζήτημα του γηπέδου, ο νέος δήμαρχος δηλώνει πως θέλει να καλωσορίσει την επιστροφή της ΑΕΚ στη γειτονιά της. «Και σε αυτό καλούμε τον λαό της ΑΕΚ, που απέδειξε τον δημοκρατικό και αντιφασιστικό του χαρακτήρα, να πανηγυρίσει δίπλα μας», τονίζει.

 

 

Scroll to top