26/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πολυσυλλεκτική η νέα περιφερειάρχης

      Pin It

Της Ανθής Παζιάνου

 

Ο κύβος ερρίφθη στην κάλπη της Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αρκετά νωρίς στον δεύτερο γύρο. Ο Σπύρος Γαληνός, στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον συνδυασμό «Μόνο για τη Λέσβο» και χωρίς επίσημη στήριξη από κάποιο κόμμα, είναι ο νικητής και ο επόμενος δήμαρχος Λέσβου. Από τον πρώτο γύρο είχε αναδειχτεί η επικράτησή του και -όπως είχαμε γράψει- καρπώθηκε τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στη μνημονιακή πολιτική. Είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος της καθόδου του, λέγοντας όχι στα μνημόνια ως βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. και συγκροτώντας συμμαχία με στελέχη της απερχόμενης δημοτικής αρχής Βουνάτσου.

 

Ο αντίπαλός του, Φωτής Ξύδας, υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και με παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σηφουνάκη, που καταγγέλθηκαν ως απαράδεκτες από στελέχη του Γαληνού, δεν κατάφερε να αποσπάσει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Ας σημειωθεί ότι ρυθμιστής του δεύτερου γύρου ήταν η Αριστερά, η οποία έμεινε εκτός δεύτερου γύρου και στους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης.

 

Αν και την τελευταία εβδομάδα ο Φωτής Ξύδας ανέβασε τους τόνους αντιπαράθεσης με τον Σπ. Γαληνό, τονίζοντας ότι ο αντίπαλός του στηρίζεται από στελέχη της ακροδεξιάς -μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα εγκαινιάστηκαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μυτιλήνη- η Αριστερά φαίνεται ότι προτίμησε το αντιμνημονιακό μπλοκ.

 

Το τι θα συμβεί με τα ακροδεξιά στελέχη του κ. Γαληνού που εκλέχτηκαν, αλλά και τι θα συμβεί με τη Χρυσή Αυγή, η οποία μοίραζε ψηφοδέλτια Γαληνού, μένει να φανεί… Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι παλαιότερες συμμαχίες του Νάσου Γιακαλή με το ΚΚΕ φαίνεται ότι δεν ανανεώθηκαν, καθώς επικράτησε η Χριστιάνα Καλογήρου, με επίσημη στήριξη της Ν.Δ. Το σκληρά στελεχωμένο από κόσμο του ΠΑΣΟΚ ψηφοδέλτιο του Νάσου Γιακαλή δεν έπεισε τους ψηφοφόρους για την… ανεξαρτησία του.

 

Το αποτέλεσμα της Χριστιάνας Καλογήρου, αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέραμε από τον πρώτο γύρο, δεν οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Εξάλλου, η ίδια απέσπασε και ψηφοφόρους εκτός Ν.Δ. από την πρώτη Κυριακή, καθώς το ποσοστό της ξεπέρασε τα ποσοστά της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές. Οφείλεται στη στήριξη που είχε από στελέχη άλλων παρατάξεων στη Λήμνο, την τοποθέτηση «καθαρών» προσώπων στο ψηφοδέλτιό της, αλλά και στη «φθορά» του κ. Γιακαλή από τη μακροχρόνια παρουσία του (από τη δεκαετία του ‘80) στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Scroll to top