26/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογές ζητάει η Μαρί Λεπέν

Χαστούκι για τους Σοσιαλιστές η τρίτη θέση, οπισθοδρόμηση για τη Δεξιά, πτώση των Πρασίνων, ενώ η νικήτρια των ευρωεκλογών επιδιώκει διάλυση της Βουλής.
      Pin It

Χαστούκι για τους Σοσιαλιστές η τρίτη θέση, οπισθοδρόμηση για τη Δεξιά, πτώση των Πρασίνων, ενώ η νικήτρια των ευρωεκλογών επιδιώκει διάλυση της Βουλής

 

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Στη Γαλλία ο μεγάλος νικητής των χθεσινών ευρωεκλογών ήταν ο ευρωσκεπτικισμός, που σε συνδυασμό με την αντίδραση προς την πολιτική λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης οδήγησε σε σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις. Περίπου 46 εκατομμύρια Γάλλοι κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν 74 ευρωβουλευτές από 193 ψηφοδέλτια. Η αποχή έφτασε στο υψηλό ποσοστό 57%. Η εντυπωσιακή νίκη της Ακροδεξιάς, η υποχώρηση της Δεξιάς, η αποδοκιμασία των σοσιαλιστών, οδηγούν σε νέο συσχετισμό δυνάμεων, με τον «τριπολισμό» που κατάφερε να επιβάλει στην πολιτική σκακιέρα η Μαρίν Λεπέν, εδραιώνοντας τον Μάρτιο το Εθνικό Μέτωπο (Ε.Μ.) σε πολυάριθμους δήμους και τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Ξαναμοίρασμα της τράπουλας

 

Τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα φέρνουν πρώτο κόμμα το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, με ποσοστό 24,6% (23-25 έδρες αντί για 3 σήμερα). Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Γαλλία. Η Μαρίν Λεπέν εκτιμά ότι οι χθεσινές ευρωεκλογές σηματοδοτούν μια στροφή και ότι «θα ξαναμοιραστούν τώρα τα χαρτιά στη Δεξιά». Ελπίζει ότι το Ε.Μ. θα μπορέσει να τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα ως «υποστήριγμα» της Δεξιάς σε προσεχείς εκλογές στη Γαλλία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο στοχεύει σε ενδεχόμενη δημιουργία μιας ομάδας με τους συμμάχους της στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να προωθήσει τη στρατηγική «αξιοπιστίας» του κόμματός της για να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους. Η ηγέτης της Ακροδεξιάς θέλει τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

 

Στη δεύτερη θέση τοποθετείται η δεξιά Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) με ποσοστό 20,7% (18-21 έδρες). Συμβολική σημασία έχει αυτή η «οπισθοδρόμηση», γιατί η Δεξιά κινδυνεύει να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά από πλατιά νίκη στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, το νεογκολικό κόμμα βρίσκεται σήμερα αποδυναμωμένο από αδελφοκτόνους πολέμους των ηγετών του, με φόντο οικονομικά σκάνδαλα. Ο πρόεδρος της UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ζήτησε από την κυβέρνηση ριζική αλλαγή πολιτικής, προκειμένου να εισακουστεί το μήνυμα των ευρωεκλογών.

 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό 14,2% (13 έδρες). Δεύτερο χαστούκι μετά την ήττα των δημοτικών εκλογών δέχτηκαν οι σοσιαλιστές. Προσπάθησαν χθες να υποβαθμίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι η ψήφος των Γάλλων δεν εκφράζει ευρωφοβία αλλά αντίδραση απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης. Ο πρωθυπουργός Βαλς ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, ούτε της πλειοψηφίας, ούτε αλλαγή της οικονομικής γραμμής. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του παραδέχτηκε ότι οι εκλογές αποτελούν ισχυρό σοκ, «σεισμό», και εκφράζουν το αίτημα αναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη, απασχόληση, αύξηση της αγοραστικής ικανότητας. Υποσχέθηκε ότι η Γαλλία και η Ευρώπη θα ενεργήσουν πιο γρήγορα για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για έξοδο από την κρίση.

 

H κεντρώα συμμαχία UDI-MoDem βρίσκεται στην τέταρτη θέση και φαίνεται ότι κατάφερε να κερδίσει το στοίχημά της επιτυγχάνοντας ποσοστό με διψήφιο αριθμό 10,6% (6-8 έδρες). Επιδίωξη των ηγετών της είναι να ανταγωνιστούν τη συντηρητική Δεξιά, κερδίζοντας ψηφοφόρους στις προσεχείς τοπικές εκλογές και αργότερα στις βουλευτικές.

 

Απώλειες των Πρασίνων

 

Οι Πράσινοι με το ψηφοδέλτιο Ευρώπη Οικολογία EELV σημειώνουν απώλειες μετά την αποχώρηση του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος είχε ανεβάσει το κόμμα στην τρίτη θέση με 16,28%. Σήμερα τοποθετούνται στο 9,3% (6 έδρες). Το ψηφοδέλτιο του Κόμματος της Αριστεράς, εκλογική συμμαχία του Κομουνιστικού Κόμματος και του Ζαν Λικ Μελανσόν, τοποθετείται στο 6,1% (3-5 έδρες).

 

Πολιτικοί της Κεντροδεξιάς και της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνισαν ότι η ψήφος υπέρ του Εθνικού Μετώπου δεν είναι ψήφος προσχώρησης στις ιδέες της Ακροδεξιάς, αλλά έκφραση δυσφορίας και άρνησης της λιτότητας που επιβάλλει η Ε.Ε. Ζητούν από τον Φρανσουά Ολάντ και από την Ευρωπαϊκή Ενωση ριζικές αλλαγές, προκειμένου να αντιπαρατεθούν στην ευρωφοβία και να ανταποκριθούν στα δημοκρατικά και κοινωνικά αιτήματα των λαών της Ευρώπης.

 

Scroll to top