26/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εχασε ο δικομματισμός

ΙΣΠΑΝΙΑ - Τα δυο κόμματα -Δεξιά και σοσιαλιστές- που κυβερνάνε τη χώρα από την πτώση της δικτατορίας έπεσαν κάτω από το 50% , η Ενωμένη Αριστερά τριπλασίασε τις έδρες της, ενώ πολύ κοντά της έφτασε και το νεοσυσταθέν αριστερό Podemos.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Τεράστιο πλήγμα στον δικομματισμό έφεραν οι Ευρωεκλογές στην Ισπανία με τα δύο κόμματα, που εναλλάσσονται στην εξουσία από την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο, να μειώνουν αισθητά τις δυνάμεις τους, με εντυπωσιακή άνοδο των αριστερών σχηματισμών και ανάδυση νέων κομμάτων με λόγο στην πολιτική σκηνή. Ενα αποτέλεσμα-καταπέλτης για τη συνενοχή του δικομματισμού στη διαφθορά και τις πολιτικές λιτότητας, το οποίο ίσως δρομολογήσει εξελίξεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2015.

 

Και οι δύο κάτω από το 50%

 

Τόσο το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), όσο και το αντιπολιτευτικό Σοσιαλιστικό πέτυχαν τα χειρότερα αποτελέσματά τους εδώ και δυόμιση δεκαετίες, αδυνατώντας να κατακτήσουν και τα δύο μαζί το 50% των ψηφισάντων, ενώ σε καθαρές ψήφους έχουν κατακτήσει 4 και 3,5 εκατ. αντίστοιχα σε ένα εκλογικό σώμα 36 εκ. ψηφοφόρων. Οι συντηρητικοί πήραν μόλις το 26% των ψήφων και 16 έδρες (από 42,1% που είχε πετύχει πριν από πέντε χρόνια) ενώ οι Σοσιαλιστές του PSOE το 23% και 14 έδρες (από 38,7% στις προηγούμενες Ευρωεκλογές). Ετσι, ενώ έλεγχαν το 80% των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου (47 από τις 54) τώρα θα κατέχουν μόνο το 55%. Αξίζει να σημειωθεί πως στις βουλευτικές του 2011, το Λαϊκό Κόμμα είχε κερδίσει με 44,6% έναντι 28,7% του PSOE

 

Η δυσφορία του εκλογικού σώματος απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα οδήγησε σε σημαντική άνοδο την Ενωμένη Αριστερά, που αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη της χώρας με ένα 10% και τριπλασιάζει τις έδρες της από δύο σε έξι. Από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο την έκπληξη έκανε το νεοσυσταθέν Podemos (Μπορούμε) που αναδύθηκε από το κίνημα των αγανακτισμένων και κατέκτησε το 8% και πέντε έδρες στην Ευρωβουλή. Ανοδο επίσης σημείωσε και η φιλελεύθερη Ενωση για την Πρόοδο και την Δημοκρατία (UPyD) που, από ένα ευρωβουλευτή που είχε, τώρα εκλέγει τέσσερις. Επιβεβαιώνοντας τη φθορά του δικομματισμού, δέκα κόμματα θα εκπροσωπηθούν σε αυτήν την Ευρωβουλή έναντι 6 στην προηγούμενη.

 

Νέο κεφάλαιο

 

Αναλυτές εκτιμούν ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας τόσο με αλλαγές στη συντηρητική κυβέρνηση όσο και με εξελίξεις στο εσωτερικό του PSOE. Ηδη, ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς, Κάγο Λάρα, έσπευσε να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης Ραχόι υποστηρίζοντας ότι έπειτα από αυτά τα αποτελέσματα δεν νομιμοποιείται να κυβερνά τη χώρα.

 

Scroll to top