26/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μάθιου Γουόρκας διαδέχεται στο Old Vic τον Αμερικανό σταρ

Βρέθηκε ο διάδοχος του Σπέισι

      Pin It

Πότε γράφαμε την είδηση ότι ο Κέβιν Σπέισι, ένας Αμερικανός σταρ του σινεμά, αναλαμβάνει τα ηνία ενός σεβάσμιου βρετανικού θεατρικού οργανισμού, του Old Vic; Πώς πέρασε τόσο γρήγορα ο καιρός. Ο Σπέισι διανύει ήδη τη δέκατη χρονιά του στην καρέκλα του διευθυντή, έχοντας ξαναφέρει το λονδρέζικο θέατρο, που το παρέλαβε το 2004 σε κρίση και φθορά, στην πρώτη γραμμή, με μεγάλες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες. Και να που ανακοινώθηκε κιόλας ο διάδοχός του, όταν το φθινόπωρο του 2015 εκείνος θα αποσυρθεί, όπως πάντα τόνιζε κι ας του ζητούσαν πολλοί να μείνει κι άλλο.

 

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Οld Vic είναι ένας πασίγνωστος, πολύ πετυχημένος και πληθωρικός σκηνοθέτης, ο Μάθιου Γουόρκας, που έχει κάνει τα πάντα, ακόμα και σινεμά, αλλά μία και μόνη παράστασή του τα τελευταία χρόνια τον έκανε περιζήτητο. Πρόκειται για το μιούζικαλ «Μatilda», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρόαλντ Νταλ, που ανέβασε το 2010 στη Royal Shakespeare Company, για να σαρώσει στα Ολίβιε, να μεταφερθεί στο Γουέστ Εντ και να θριαμβεύσει στη Νέα Υόρκη.

 

Ο 48χρονος Γουόρκας είχε σκηνοθετήσει και στο Old Vic στη διάρκεια της θητείας του Κέβιν Σπέισι, ακόμα και τον ίδιο τον σταρ, παρέα με τον Τζεφ Γκόλντμπλουμ στο «Speed-the-Plow» (Τώρα που γυρίζει) του Ντέιβιντ Μάμετ (2008). Εξ ου και η ενθουσιώδης υποδοχή του διορισμού του από τον Σπέισι. «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχής που ο φίλος μου Μάθιου δέχτηκε να αναλάβει τα ηνία τον επόμενο χρόνο», δήλωσε. «Είναι στοχαστικός, διαισθητικός και πολύ δημιουργικός σκηνοθέτης, που δικαίως έχει επαινεθεί για τη δουλειά του. Ξέρω ότι αγαπάει το Old Vic και νιώθω ασφαλής που θα είναι ο επόμενος φύλακας και προστάτης του προσωπικού, των θεατών, αλλά και των ηθοποιών και όσων δουλεύουν για τις παραγωγές μας».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του Μάθιου Γουόρκας. «Αισθάνομαι ενθουσιασμό και τιμή που θα συνεχίσω την ορμητική, ανανεωτική θητεία του Κέβιν σ’ αυτό το πανέμορφο κτίριο. Εκανε πάλι το Old Vic ένα παγκόσμιας σημασίας θέατρο και ανυπομονώ να συμμετάσχω κι εγώ σ’ αυτή την εξέλιξή του σε ένα κέντρο αναζωογονητικής δημιουργικότητας».

 

Ταιριάζει, πάντως, γάντι στο καλλιτεχνικό προφίλ που καθιέρωσε ο Σπέισι. Εχει κάνει τα πάντα στο θέατρο, από μιούζικαλ μέχρι όπερα, δεν φοβάται τις μεγάλες, εμπορικές παραγωγές (ανέβασε στο Γουέστ Εντ το «Lord of the rings», μια από τις ακριβότερες παραστάσεις που έχουν γίνει ποτέ), είναι και τολμηρός. Το Σάββατο βραβεύθηκε στις Κάνες, με το «Queer Palme» η ταινία του «Pride», με θέμα τη στήριξη της απεργίας των ανθρακωρύχων, τη δεκαετία του ‘80, από μια ομάδα λεσβιών και γκέι ακτιβιστών.

 

Επιμ. Β. Γεωργ.

 

Scroll to top