Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
Το άκρως ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) χωρίς καμιά αμφιβολία είναι ο μεγάλος νικητής τόσο των ευρωεκλογών όσο και των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν εδώ στη Βρετανία. Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτή η ανταπόκριση τα επίσημα αποτελέσματα έδιναν το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ πρώτο, με ποσοστό που άγγιζε το 30%. Δεύτερους τους Εργατικούς με ποσοστό περίπου στο 24%. Τρίτους τους Συντηρητικούς με 23% και τέταρτο το Κόμμα των Πρασίνων με 8%. Πέμπτο το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών με 6,5% που θεωρείται και ο μεγάλος ηττημένος.
Αυτά όσον αφορά τις ευρωεκλογές εδώ στη Βρετανία, γιατί τα συνολικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών σε 161 κομητείες της Αγγλίας ανακοινώθηκαν από νωρίς. Και σε αυτές τις εκλογές όμως, αν και το Εργατικό Κόμμα εξέλεξε τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, μεγάλος νικητής θεωρείται το UKIP το οποίο δεκαπλασίασε το ποσοστό του. Πιο συγκεκριμένα, οι Εργατικοί ήρθαν πρώτοι και εξέλεξαν 2.101 συμβούλους, 338 περισσότερους από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Οι Συντηρητικοί κατέλαβαν τη δεύτερη θέση εκλέγοντας 1.359, χάνοντας 231 έδρες από τα δημοτικά συμβούλια όλης της επικράτειας, ενώ τρίτο ήρθε το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκυβερνά, εκλέγοντας 427 συμβούλους, 307 λιγότερους από όσους είχε μέχρι τώρα. Τέταρτο το UKIP το οποίο ενώ στις εκλογές του 2009 είχε καταφέρει να εκλέξει μόλις 17 συμβούλους, φέτος έφτασε τους 184.
Αλλαγή ηγεσίας
Αποτελέσματα που από την πρώτη στιγμή προκάλεσαν πολιτικό σεισμό στη Βρετανία, όπως άλλωστε είχε προβλέψει σε ανύποπτο χρόνο ο επικεφαλής του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ. Ο ίδιος αμέσως μετά δήλωσε πως «η αλεπού του UKIP έχει μπει στο κοτέτσι του Γουέστμινστερ», ενώ όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές «τώρα πια η Βρετανία έχει τέσσερα μεγάλα κόμματα». Θέση την οποία συμμερίζεται μέχρι και ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Ντάγκλας Αλεξάντερ.
Στους κόλπους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ήδη ακούγονται φωνές για αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος, ενώ παρασκηνιακά πολλές είναι και οι διαμαρτυρίες στους Συντηρητικούς για τα αποτελέσματα που έφεραν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο εκπροσωπεί τη δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών, κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να επισπεύσει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. και να το διεξαγάγει το 2016. Πάντως προβληματισμός επικρατεί και στους Εργατικούς, οι οποίοι σε γενικές γραμμές περίμεναν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Αναλογικά, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά, αν σήμερα γίνονταν γενικές εκλογές στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα θα έβγαινε πρώτο με 31%, οι Συντηρητικοί δεύτεροι με 29%, τρίτο θα ερχόταν το UKIP με 17% και θα ακολουθούσαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 13%.
Εκτός από το Κόμμα Ανεξαρτησίας μεγάλος νικητής για ακόμη μια φορά είναι και η αποχή, η οποία φαίνεται να αγγίζει το 65%, αν και η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι λίγο μεγαλύτερη από τις τελευταίες ευρωεκλογές. Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, το υψηλό ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές βοηθάει τους ευρωσκεπτικιστές και τα ακροδεξιά κόμματα τα οποία, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, έχουν καλύτερα ποσοστά συσπείρωσης. «Η γενική αδιαφορία των Βρετανών για την πολιτική, η απογοήτευσή τους από τους πολιτικούς, όπως αυτή καταγράφεται στις σχετικές δημοσκοπήσεις, αλλά και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, είναι οι παράγοντες που καθόρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών», είπε στην «Εφ.Συν.» Βρετανός αναλυτής, όταν αργά χθες το βράδυ του ζητήσαμε να σχολιάσει το αποτέλεσμα.
Βόρεια Ιρλανδία
Δημοτικές εκλογές έγιναν και σε 11 κομητείες της Βόρειας Ιρλανδίας. Εκεί, αν και πρώτο συνολικά ήρθε το Σιν Φέιν, με ποσοστό 24,07% κατάφερε να εκλέξει 105 δημοτικούς συμβούλους. Ενώ το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, που εξέλεξε 130 συμβούλους, έλαβε 23,09%. Το Ολστερ Ενωτικό Κόμμα ήρθε τρίτο με 16,15% και κατάφερε να εκλέξει 88 συμβούλους. Τέταρτο ήρθε το Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα εκλέγοντας 66 συμβούλους, λαμβάνοντας ποσοστό 13,58%.