27/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Θα συζητήσουν;

 

Στη Βουλή εκκρεμεί, ήδη πριν από το… Πάσχα, η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Μπαλτάκου. Η κυβερνητική πλειοψηφία την αγνοεί, παραβιάζοντας για άλλη μία φορά τον Κανονισμό της Βουλής. Μήπως έφτασε η ώρα ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί το Κοινοβούλιο και οι επικεφαλής των κομμάτων να αντιπαρατεθούν θεσμικά και όχι μέσα από τηλεοπτικούς μονόλογους μερικών δευτερολέπτων; Οχι τίποτε άλλο, αλλά υποτίθεται πως έλαβαν το μήνυμα των εκλογών…

 

Χ.ΙΩ.

 

………………………………………..

 

„ Από σπόντα…

 

Μέσω… Λαμίας η Κ.Ο. της Ν.Δ. αποκτά ακόμη μία έδρα. Κι αυτό γιατί ο Δημήτρης Μπριάνης, πρώτος επιλαχών βουλευτής στον νομό Φθιώτιδας, υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα, θα αντικαταστήσει τον διαγραφέντα βουλευτή Νίκο Σταυρογιάννη, ο οποίος επικράτησε στις εκλογές του Δήμου Λαμιέων και θα αναλάβει καθήκοντα δημάρχου από 1η Σεπτεμβρίου. Είχε διαγραφεί από την Κ.Ο. της Ν.Δ. τον Οκτώβριο του 2012, λόγω της επιλογής του να καταψηφίσει τα μέτρα που έφερνε τότε στη Βουλή η τρικομματική κυβέρνηση.

 

Στ.Ζ.

 

…………………………………………

 

„ Για τις εκλογές

 

Συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών πραγματοποιείται απόψε στις 7 στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Μελίνα Μερκούρη (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Η διοργάνωση της ανοιχτής συζήτησης 48 ώρες μετά τις εκλογές ανήκει στην Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας και ομιλητές είναι οι Ηλίας Νικολακόπουλος (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών) και Γεράσιμος Μοσχονάς (αν. καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου). Θα συντονίσει ο Αλέξης Οικονομίδης, δημοσιογράφος.

 

Τ.Τ.

 

…………………………………………

 

„ Ευχές

 

Τα πολύ θερμά λόγια του Μάριο Σοάρες απέσπασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας στον Αλέξη Τσίπρα γράφει:«Αγαπητέ Αλέξη, είμαι χαρούμενος που έμαθα για την εντυπωσιακή νίκη σου στις εκλογές. Συγχαρητήρια». Ο ιστορικός σοσιαλιστής ηγέτης κατέληξε: «Θερμές ευχές από τον φίλο και θαυμαστή σου, Μάριο Σοάρες».

 

Ν.ΣΒ.

 

……………………………………….

 

„ Παραιτούνται…

 

Τρεις ηγέτες έχασε η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία μετά τις χθεσινές ευρωεκλογές. Ο Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, λόγω της ήττας του στην κάλπη για την ανάδειξη των Ισπανών ευρωβουλευτών. Ο Εϊμον Γκίλμορ, αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κόμματός του στις διπλές εκλογές της χώρας, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σλοβενίας, Ιγκορ Λούκσιτς εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού που συγκέντρωσε το κόμμα του στις ευρωεκλογές.

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………

 

„ Αλληλοσπαραγμός

 

Ο λαϊκός εφοπλιστής του Πειραιά άστραψε και βρόντηξε απαντώντας στη Γιάννα Αγγελοπούλου, όταν εκείνη άφησε σοβαρές αιχμές για το ποιόν του. Η αλήθεια είναι ότι η κ. Αγγελοπούλου είχε εκλεγεί στον Δήμο Αθήνας με τον Μιλτιάδη Εβερτ στη 12η θέση το 1986. Αντίθετα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκλέχτηκε στην 1η θέση του συνδυασμού Μώραλη. Ισως αυτό δημιούργησε πικρία στην κ. Αγγελοπούλου, αλλά πάλι δημοτική σύμβουλος είχε εκλεγεί εκείνη, δημοτικός σύμβουλος εκλέχτηκε κι αυτός. Το πολύ να γίνει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και αντιδήμαρχος, ενώ εκείνη είχε εκλεγεί βουλευτίνα της Ν.Δ. Τελικά όμως στις ίδιες δεξιώσεις θα πηγαίνουν και τους ίδιους πολύ ψηλούς φράχτες διαθέτουν τα τεράστια σπίτια τους στα βόρεια προάστια. Προς τι ο αλληλοσπαραγμός;

 

Α.Ψ.

 

………………………………………

 

„ Απώλειες

 

Γκραν γκινιόλ οι επαναληπτικές εκλογές σε τρεις από τους πέντε αρκαδικούς δήμους… Ο νυν δήμαρχος Μεγαλόπολης Π. Μπούρας έχασε την τρίτη του εκλογή για 15 ψήφους, ενώ μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής προηγούνταν με σημαντική διαφορά του αντιπάλου του. Ο επίσης νυν δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Ι. Μαρνέρης δεν επανέλαβε την επιτυχία του 2010 αφού έχασε την επανεκλογή για 57 ψήφους, ενώ ο νυν δήμαρχος Τρίπολης Ι. Σμυρνιώτης έχασε από τον αντίπαλό του Δ. Παυλή που του πήρε τη… ρεβάνς με 143 ψήφους.

 

Ν.Θεοδ.

 

…………………………………………

 

„ Στη Θράκη

 

Το καμπανάκι στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης χτύπησε. Το μειονοτικό κόμμα DEB (Ισότητα, Ειρήνη και Φιλία) που συμμετείχε στις ευρωεκλογές ήρθε πρώτο σε ψήφους σε δύο νομούς, τη Ροδόπη (41,6%) και την Ξάνθη (24,9%). Η μυωπική πολιτική της Αθήνας, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ (υπόθεση Σαμπιχά) και τη βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα μικροπολιτική εκμετάλλευση του θέματος από τη Ν.Δ., εγκυμονεί πλέον ορατούς και σοβαρούς κινδύνους. Ολως τυχαίως, η Χρυσή Αυγή με τη δράση της στην περιοχή ουσιαστικά σπρώχνει τη μειονότητα στην αγκαλιά του τουρκικού προξενείου…

 

Χ.ΙΩ.

 

……………………………………….

 

„ Ο επιθεωρητής

 

Γαμπρός διευθυντικού στελέχους της εταιρείας Soma Holdings, στην οποία ανήκει το μοιραίο ανθρακωρυχείο όπου βρήκαν τον θάνατο 301 εργάτες, ήταν -σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ»- ο αρχιεπιθεωρητής που ενέκρινε τα (ανύπαρκτα) μέτρα ασφαλείας. Αποκαλύφθηκε πως ο επικεφαλής εμπειρογνώμων ασφαλείας Εμίν Γκουμούς πραγματοποίησε πολυήμερο έλεγχο στο ορυχείο τον Μάρτιο, αλλά όλως τυχαίως δεν διαπίστωσε «καμία παράλειψη» στα συστήματα ασφαλείας του. Πάλι καλά δηλαδή που, έστω και μετά την τραγωδία, το τουρκικό υπουργείο Εργασίας διέκοψε τη σύμβασή του με τον Γκουμούς, προτού προλάβει να αναλάβει την έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος…

 

Γ.Τσ.

 

…………………………………………

 

„ Βαρύ χρέος!

 

Ως ολική επαναφορά στη δημοκρατία γιόρτασαν οι περισσότεροι Ηρακλειώτες την εκλογή του Β. Λαμπρινού στον Δήμο Ηρακλείου και την πτώση του Γ. Κουράκη. Αυτό συντελέστηκε στον β’ γύρο με τη δύναμη όλης της Αριστεράς και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες», με τον Ηλ. Λυγερό, έλαβε 20% περίπου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τον νέο δήμαρχο. Ταυτόχρονα έχασε το ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο μεγάλο δήμο της χώρας που κατείχε αδιαλείπτως από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, αναπτύσσοντας «σκληρά» δίκτυα πελατειακών σχέσεων που πρέπει να διαλυθούν για να αναπνεύσουν οι πολίτες και η Δημοκρατία. Βαρύ το χρέος!

 

Π.Γεωργ.

 

………………………………………….

 

„ Η συνταγή του Τέμπελχοφ

 

Από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν λείπουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα. Ενα από αυτά από το Βερολίνο. Το 65% των κατοίκων του ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα για την «αξιοποίηση» του παλιού αεροδρομίου Τέμπελχοφ με την κατασκευή 4.700 διαμερισμάτων, εμπορικών κέντρων και αθλητικών χώρων.

 

Με έκταση περίπου ίση με του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, το ιστορικό αεροδρόμιο λειτουργούσε από το 1927 και στις 8 Μαρτίου 1944 υποδέχτηκε τις συμμαχικές δυνάμεις που απελευθέρωσαν τη χώρα. Αποτέλεσε σημαντική αμερικανική βάση στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και έκλεισε το 2008. Εδώ και τέσσερα χρόνια, με εθελοντική δουλειά και ελάχιστα κονδύλια, έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο πάρκο και δημοφιλή προορισμό για τα παιδιά. Οι διάδρομοί του έγιναν πίστες για ποδήλατο και σκέιμπορντ, ενώ στα κτίρια φιλοξενούνται εκθέσεις. Στην περίπτωση του Ελληνικού η κυβέρνηση προβλέπει «τσιμέντο» και υποσχέσεις για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εκτός και αν κάποιοι «ονειροπόλοι» αναλάβουν δράση και επιβάλλουν τη «συνταγή» τού Τέμπελχοφ…

 

Χ.ΤΖ.

 

…………………………………………

 

„ Στις Φυλακές Κορυδαλλού

 

Εκπληξη αποτελούν τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων των φυλακισμένων στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού, όπου τα υψηλότερα ποσοστά κατέχουν η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα τρία τμήματα όπου ψήφισαν οι έγκλειστοι χρυσαυγίτες το ναζιστικό μόρφωμα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό του, 23,53%, ενώ ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 35,29% των φυλακισμένων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα στο Ψυχιατρείο των φυλακών, όπου 2 ψήφισαν Ελιά, 3 το Κόμμα Αξιών, 12 τη Νέα Δημοκρατία, 13 τη Χρυσή Αυγή και 44 τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μ.Ι.Τ

 

………………………………………..

 

Αριθμητική

 

Οταν από τις έρευνες προκύπτει ότι το 7,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του Ιουνίου του 2012 μετακόμισαν στην κάλπη της ναζιστικής οργάνωσης και ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής του πρώτου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που ψήφισαν προχθές, τάχθηκαν με τους «ανεξάρτητους» υποψηφίους της κυβέρνησης, είναι προκλητικό να μιλά κανείς για «σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους φασίστες». Οσοι επιμένουν να παραπλανούν τον λαό με τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας, ας κοιταχτούν λίγο καλύτερα στον καθρέφτη τους.

 

Δ.Τ.

 

Scroll to top