ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
Νεφελώδες παραμένει το τοπίο, για το ποιος θα διαδεχθεί τον Πορτογάλο Ζοζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής, που έφεραν στην πρώτη θέση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με 212 έδρες, ακολουθούμενο από τους σοσιαλδημοκράτες (185 έδρες) και τους φιλελεύθερους (71 έδρες). Το παιχνίδι των διαβουλεύσεων έχει ήδη αρχίσει στο παρασκήνιο και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα με την άτυπη συνάντηση (δείπνο) των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ύστερα από πρόσκληση του απερχόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μην ξεχνάμε ότι η οριστική απόφαση για τον αντικαταστάτη του Ζ. Μπαρόζο θα ληφθεί από τους ηγέτες των 28 με ειδική πλειοψηφία.
Σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, θα συνέλθουν στη βελγική πρωτεύουσα οι ηγέτες που ανήκουν στο ΕΛΚ (12 από τους 28) και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι σοσιαλδημοκράτες. Στη συνέχεια, όλος αυτός ο κόσμος θα βρεθεί σε δείπνο. Θα έχει προηγηθεί, όπως πάντα, τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στο δείπνο των 28 θα γίνει ένας πρώτος γύρος διαβουλεύσεων για τη διαδοχή του Ζ. Μπαρόζο υπό το φως των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη εάν ληφθούν αποφάσεις. Το πιο πιθανόν είναι να δώσουν οι ηγέτες εντολή στον Χ.Β. Ρομπάι για έναρξη διαβουλεύσεων με το Ευρωκοινοβούλιο. Βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, οι 28 θα πρέπει -για πρώτη φορά- να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τον διορισμό του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι ηγέτες δεν μπορούν να επιλέξουν κάποιον ή κάποια εκτός Ευρωκοινοβουλίου…
Στο μεταξύ, για ευνόητους λόγους άρχισαν οι παλικαρισμοί από τους υποψήφιους. Ο υποψήφιος του ΕΛΚ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι δικαιούται βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών να διαδεχθεί τον Ζ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να πέσει στα γόνατα κανενός ηγέτη» για να τύχει της υποστήριξής του. Αλλά και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών, Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο τρίτος της παρέας, ο φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφσταντ υπενθύμισε και στους δύο ότι για την επίτευξη της αναγκαίας απόλυτης πλειοψηφίας (376 ευρωβουλευτές) θα χρειαστούν τη βοήθειά του, την οποία δεν πρόκειται να δώσει χωρίς ανταλλάγματα…
Εκλεκτικές… συγγένειες
Από την πλευρά των ηγετών των μεγάλων χωρών, η Ανγκελα Μέρκελ υποστήριξε κατά την προεκλογική περίοδο λόγω κομματικής συγγένειας τον Λουξεμβουργιανό υποψήφιο του ΕΛΚ. Ο Μάρτιν Σουλτς από την πλευρά του είχε την υποστήριξη του Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος, όμως, έχει φθαρεί και δεν έχει μεγάλη επιρροή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ιδίως μετά το ντροπιαστικό ποσοστό (13,8 %) του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Τα νήματα, λοιπόν, αναμένεται να κινήσει η Α. Μέρκελ, ενώ το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην τοποθέτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, μετά το στραπάτσο του κόμματός από τους ευρωσκεπτικιστές. Ακούγεται ότι ο Κάμερον δεν θέλει ούτε τον Ζ.Κ. Γιούνκερ ούτε τον Μάρτιν Σουλτς. Ιδωμεν…