Pin It

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

Το μήνυμα των ιταλικών ευρωεκλογών είναι σαφές: ο Ματέο Ρέντσι κατάφερε να πετύχει ένα αποτέλεσμα το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία του. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 40,8% και 31 ευρωβουλευτές, είναι η ισχυρότερη δύναμη του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

 

Στις κύριες αιτίες του «θριάμβου» του Ιταλού πρωθυπουργού, πέρα από τις γνωστές φοροελαφρύνσεις των 80 ευρώ τον μήνα προς τους χαμηλόμισθους, μπορεί κανείς να συμπεριλάβει τον φόβο που προκάλεσαν οι οξυμμένοι τόνοι του Μπέπε Γκρίλο, η ικανότητα του Ρέντσι να χειρίζεται το τηλεοπτικό μέσο, αλλά και το δίλημμα ενώπιον του οποίου έθεσε τους Ιταλούς. «Διαλέξτε ανάμεσα στην ελπίδα που αντιπροσωπεύω και στον φόβο του Γκρίλο», τους είπε. Επέλεξαν αναμφίβολα την πρώτη.

 

Ο επικεφαλής και ιδρυτής των «Πέντε Αστέρων» έχασε το στοίχημα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Τις 19 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς από τους Δημοκρατικούς (τα Πέντε Αστέρια εξασφαλίζουν ποσοστό 21,1% και 17 ευρωβουλευτές) δεν τις είχε προβλέψει, φυσικά, καμία δημοσκοπική εταιρεία. «Η χώρα μας δεν θέλει να αλλάξει, αυτή είναι η πραγματικότητα», σχολίασαν αμέσως μετά την ψήφο στενοί συνεργάτες του Ιταλού ηθοποιού και πολιτικού. Πρέπει, όμως, κανείς να συνυπολογίσει ότι ο Γκρίλο σε όλη την προεκλογική εκστρατεία φάνηκε υπερβολικά σίγουρος για τη νίκη, χρησιμοποίησε τόνους και εκφράσεις τουλάχιστον συζητήσιμες (θυμόμαστε όλοι τη φράση «είμαι χειρότερος από τον Χίτλερ»), ενώ δεν σκέφθηκε ότι θα μπορούσε να πληρώσει και το πολιτικό κόστος σειράς διαγραφών εκλεγμένων βουλευτών και γερουσιαστών του.

 

Πέραν όλων αυτών, όμως, η Ιταλία, η οποία στο ντέρμπι της Κυριακής διάλεξε τον Ρέντσι και σε μεγάλο βαθμό απέρριψε τον Γκρίλο, είναι μια χώρα η οποία θεωρεί ότι θα μπορέσει να βγει από την κρίση «με το μαλακό» και που ελπίζει ότι τα διάφορα προβλήματά της θα μπορέσουν να λυθούν με μια βαθμιαία διαπραγμάτευση. Κέρδισε, προς το παρόν, η συνταγή του διαλόγου με τη Μέρκελ, και όχι η ανοιχτή ρήξη, την οποία πρότεινε ο επικεφαλής των Cinque Stelle-Πέντε Αστέρων.

 

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές, εσωτερικές εξελίξεις, η εκλογική αυτή επιτυχία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βοηθήσει τον Ρέντσι στους κυβερνητικούς χειρισμούς του. Οι κύριοι σύμμαχοί του, της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο, είναι άκρως απογοητευμένοι. Είχαν θέσει στόχο το 6% και σταμάτησαν στο 4,4%. Κάτι που σημαίνει ότι αν θέλουν να μην εξαφανιστούν, αντιμέτωποι με ένα πανίσχυρο Δημοκρατικό Κόμμα, θα πρέπει να αρχίσουν να υψώνουν διαρκώς τη φωνή τους μέσα στα υπουργικά συμβούλια.

 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αυτή τη φορά, δεν μπόρεσε να κάνει το «θαύμα». Είναι η μόνη περίπτωση στην οποία τα γκάλοπ έπεσαν μέσα: το 16,8%, με εκλογή 13 ευρωβουλευτών, είναι η χειρότερη επίδοση κάθε εποχής για το κόμμα του «μίστερ τιβί». Οι συνεργάτες του επισήμως λένε ότι φταίει η «άδικη Δικαιοσύνη» η οποία δεν επέτρεψε στον μεγιστάνα πρώην πρωθυπουργό να επισκεφθεί όλη τη χώρα πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο Σίλβιο ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί και όλα είναι έτοιμα για την κάθοδο στον πολιτικό στίβο της μεγαλύτερης κόρης του, Μαρίνα. Η Λέγκα θα συνεχίσει την ξενοφοβική της προπαγάνδα με πέντε ευρωβουλευτές και ποσοστό 6,2%. Τώρα, στις γνωστές πάγιες θέσεις της, θα προσθέσει και το σύνθημα «έξω από το ευρώ».

 

Τέλος, η θετική επίδοση της Αριστεράς. Δεδομένων των συνθηκών, το 4% του ιταλικού ψηφοδελτίου «Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» και οι τρεις ευρωβουλευτές που εκλέγονται είναι σαφώς ένα καλό αποτέλεσμα. Ολοι οι σχολιαστές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι αν αυτή τη φορά οι αριστερές δυνάμεις δεν κατάφερναν να ξεπεράσουν το όριο του 4% και να εκλέξουν εκπροσώπους, μπορεί και να εξαφανίζονταν οριστικά από το πολιτικό τοπίο της χώρας.

 

Scroll to top