27/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια ολόκληρη μέρα στο Μέγαρο, από το πρωί ώς το βράδυ (31 Μαΐου)

Jazz around the clock

Δεν είναι η πρώτη φορά που αφιερώνει κάθε χώρο και αίθουσά του, ακόμα και το Αίθριό του στην τζαζ με συναυλίες, χάπενινγκ, εργαστήρια, πωλητήρια δίσκων. Φέτος η «Μεγάλη Ημέρα της Τζαζ» δίνει έμφαση στους εγχώριους δημιουργούς της και προσκαλεί δύο τεράστια ονόματα: τον Αμερικανό πιανίστα Κένι Μπάρον και τον Ισραηλινό σαξοφωνίστα Γκιλάντ.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Γκιλάντ Ατζμόν

Γκιλάντ Ατζμόν

Το ερχόμενο Σάββατο ξεχάστε βόλτες για καφέδες και φαγητά έξω, ξεχάστε μπάνια σε κοντινές παραλίες και άλλα τέτοια παρόμοια. Αφήστε τα για ένα weekend, δεν πειράζει. Ιδίως οι φίλοι της τζαζ. Το Μέγαρο Μουσικής εκείνη την ημέρα είναι αφιερωμένο στην τζαζ. Από το πρωί όμως, όλη την ημέρα δηλαδή, όχι μόνο το βράδυ. Με τζαζ συναυλίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στις αίθουσες «Αλεξάνδρα Τριάντη», «Δημήτρης Μητρόπουλος» και Βanquet, καθώς και στο Αίθριο του Μεγάρου. Και όχι μόνο συναυλίες, αλλά κι άλλα πολλά: workshops, πωλητήριο δίσκων, βιβλίων και memorabilia, happenings κ.ά. Και όλα τους να έχουν σχέση με την τζαζ. Είναι λοιπόν «Η Μεγάλη Ημέρα της Τζαζ». Ονομα και πράγμα. Η «Jazz Big Day».

 

Το είχε κάνει ξανά αυτό το Μέγαρο, το 2010, με ένα ολοήμερο αφιέρωμα στη λάτιν τζαζ τότε. Και ακόμα μία φορά, όταν διοργάνωσε τη μεγάλη νύχτα τής τζαζ. Τώρα όμως το επεκτείνει κι άλλο, οι μουσικές θα ξεκινήσουν από το πρωί. Με τη φετινή διοργάνωση να δίνει κυρίως έμφαση στην εγχώρια τζαζ σκηνή, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα σημαντικότερα ονόματα από όλες τις γενιές και εκφράσεις.

 

Ωστόσο θα υπάρχουν και δύο ξένα ονόματα-κράχτες, ο Αμερικανός πιανίστας Κένι Μπάρον και ο Ισραηλινός Γκιλάντ Ατζμόν. «Ενας από τους κορυφαίους πιανίστες της τζαζ στον κόσμο», σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», «ο πιο λυρικός πιανίστας των ημερών μας» σύμφωνα με το εξειδικευμένο «Jazz Weekly», ο Κένι Μπάρον θεωρείται ως ο πιο επιδραστικός πιανίστας από την εποχή τής bebop ακόμα. Πολυγραφότατος, γεννημένος το 1943 στη Φιλαδέλφεια, έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες (!) δίσκους. Ξεκίνησε την καριέρα του δίπλα στον Ντίζι Γκιλέσπι, έπαιξε και περιόδευσε αρκετά χρόνια με τον περίφημο Σταν Γκετζ, διδάσκει πιάνο στο Juilliard School of Music. Γνωστός για την αγάπη του στον αυτοσχεδιασμό, δηλώνει επηρεασμένος από τον μεγάλο Γιουσέφ Λατίφ με τον οποίο συνεργάστηκε στα seventies. Για τον Γκιλάντ Ατζμόν, τον Ισραηλινό σαξοφωνίστα με τις νεωτερίστικες μουσικές ιδέες, δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά: οι Ελληνες τον γνωρίζουμε πολύ καλά με τις τόσες εμφανίσεις του στη χώρα μας. Αυτή τη φορά θα παίξει μαζί με τον Τάκη Πατερέλη.

 

*INFO: Jazz Big Day, Μέγαρο Μουσικής, Σάββατο 31 Μαΐου. Εισιτήρια από 11 έως και 40 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ. 210-7282333.

 

Το πλήρες πρόγραμμα

 

Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

 

● Δήμος Δημητριάδης Quintet – «Dream Modes», ώρα 18.00

Ο σαξοφωνίστας Δήμος Δημητριάδης θα παρουσιάσει συνθέσεις με ελληνικές και βαλκανικές καταβολές.

 

● Αλέκος Βρέτος Quintet, ώρα 19.30

Παίζει ούτι και οι δημιουργίες του παντρεύουν την αραβική, την ελληνική και τη λατινοαμερικανική μουσική με την τζαζ.

 

Αίθριο

 

● Μartha Moreleon Brazilian & Latin Project, ώρα 21.30

Η Μεξικανή τραγουδίστρια με τους μουσικούς της, σε έθνικ και τζαζ ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής.

 

Αίθουσα Banquet

 

● Αλέκος Χρηστίδης – Jazz for Kids!, ώρα 12.00

Τζαζ για παιδιά και μεγάλους το μεσημέρι με τον διακεκριμένο δεξιοτέχνη των κρουστών Αλέκο Χρηστίδη.

 

● Μηνάς Ι. Αλεξιάδης – Comeback Project, ώρα 18.00

Ο γνωστός συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος παρουσιάζει επιλεγμένα jazz standards, blues κ.ά.

 

● Gilad Atzmon & the Orient House Ensemble (συμμετέχει ο Τάκης Πατερέλης)

Δύο σπουδαίοι τζαζ σαξοφωνίστες μαζί

 

● Γιώργος Κοντραφούρης Baby Trio, ώρα 23.00

Ο διεθνής Ελληνας οργανίστας και πιανίστας στο project αυτό παίζει με δύο πολύ νέους και ταλαντούχους μουσικούς.

 

● Crazy People Music, ώρα 00.30

Το γνωστό στις αθηναϊκές σκηνές γκρουπ, θα ακολουθήσει και τζαμάρισμα με όλους τους μουσικούς του φεστιβάλ.

 

Workshops

 

● Aπό τις 10.00 το πρωί ώς τις 12.00 διοργανώνονται εργαστήρια με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό. Την αρχή θα κάνει ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης (10.00-10.30 π.μ.). Ακολουθούν ο Δήμος Δημητριάδης (10.30-11.00) και ο Gilad Atzmon (11.00-12.00). Από τις 14.00 ώς τις 16.00 ανοιχτή συζήτηση με τον Κένι Μπάρον.

 

Ανοιχτή συζήτηση

● 14.00-16.00 Kenny Barron

 

Συντονίζει ο Γιώργος Βουδικλάρης, ραδιοφωνικός μουσικός παραγωγός, σκηνοθέτης.

 

[email protected]

 

Scroll to top