27/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Οι Θάλασσες του Φωτογραφικού Κύκλου

 

Εγκαινιάζεται σήμερα στο «The Box» η έκθεση «Οι Θάλασσες του Φωτογραφικού Κύκλου» που περιλαμβάνει 235 φωτογραφίες 66 φωτογράφων, μελών του «Κύκλου». Η επιμέλεια ανήκει στον Πλάτωνα Ριβέλλη και τον Αγγελο Μίχα.

 

Η θάλασσα δεν είναι ο τελικός στόχος των συγκεκριμένων φωτογραφιών, αλλά μόνον η αφορμή για τη δημιουργία τους. Με τον ίδιο τρόπο η θάλασσα αποτελεί και την αφορμή για τη σύνθεση της συγκεκριμένης έκθεσης, της οποίας στόχος είναι αφ’ ενός να αναδειχθούν η δημιουργικότητα και η ποικιλία των προσωπικών φωτογραφικών προσεγγίσεων και αφ’ ετέρου να υπογραμμιστεί η εκλεκτική συγγένεια που συνδέει τους φωτογράφους και τους ωθεί να συμμετέχουν σε μια καλλιτεχνική οικογένεια. Οι συμμετέχοντες φωτογράφοι δεν είναι ούτε οι μόνοι ούτε οι συγκριτικά «καλύτεροι» του «Φωτογραφικού Κύκλου». Ανάμεσά τους υπάρχουν παλαιοί και έμπειροι, καθώς και νέοι και πιο άπειροι. Η συμμετοχή τους στην ίδια έκθεση τονίζει τη σημασία του σωματείου μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και τη χαρά που μοιράζονται όλοι οι φωτογράφοι-μέλη όταν συνειδητοποιούν ότι αποτελούν ζωντανά στοιχεία της δημιουργικής πορείας του «Κύκλου». Ολα τα υπόλοιπα μέλη που δεν εκθέτουν έχουν ανάλογα σημαντική φωτογραφική δουλειά, η οποία όμως εστιάζεται σε άλλα από τη θάλασσα θέματα («The Box», Δορυλαίου 12, πλατεία Μαβίλη, τηλ. 210-6463788).

 

………………………………………

 

Παρουσίαση CD

 

Οι εκδόσεις Εκκρεμές παρουσιάζουν σήμερα (21.00) στον Ιανό (Σταδίου 24) το CD του Ορέστη Κολέτσου «Με πλημμυρίζει φως». Τραγουδούν οι: Φωτεινή Βελεσιώτου, Μαριώ, Θάνος Πολύδωρας, Βάλια Τσιργιώτη, Μάρθα Φριντζήλα και ο συνθέτης. Παίζουν οι μουσικοί: Ορέστης Κολέτσος, μπουζούκι, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, πιάνο, Τζέιμι Σμιθ, βιολί, Ιωάννα Πάλλα, ακορντεόν, Ισίδωρος Παπαγεωργίου, κιθάρα, Αντώνης Τζήκας, κοντραμπάσο, Γιάννης Μουτσάκης, κρουστά. Είσοδος ελεύθερη.

 

………………………………………..

 

Περί αστικής αναζωογόνησης

 

Ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται σήμερα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για μια συζήτηση γύρω από τις εναλλακτικές πολιτικές αστικής αναζωογόνησης, στο πλαίσιο του «Re-think Athens». Ομιλητές: Chris Hamnett, καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του King’s College London, Tuna Tasan-Kok, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο TU Delft, Ολλανδία, Ιωάννης Σαγιάς, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη σε ζητήματα πολεοδομίας-χωροταξίας, Νίκος Καραδημητρίου, επίκουρος καθηγητής Πολεοδομίας και Ανάπτυξης Ακινήτων, Bartlett School of Planning, University College London (UCL). Συντονισμός: Νικόλας Σουλιώτης,κοινωνιολόγος, ερευνητής ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών). Επιμέλεια: Θωμάς Μαλούτας, καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ωρα έναρξης: 19.00.

 

………………………………………….

 

Κατεβαίνει η κοντέσσα

 

«Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας» ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών του. Οσοι δεν πρόλαβαν να απολαύσουν το μοναδικό έργο του Γρ. Ξενόπουλου, αλλά και όσοι θέλουν να το ξαναδούν θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με την «Κοντέσσα Βαλέραινα» και να ανακαλύψουν το «Μυστικό» της, στο θέατρο Eliart (τηλ. 210-3477677, Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός), σήμερα στις 21.00 και το Σάββατο στις 18.30. Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο, όπου οι Βαλέρηδες, αρχοντική γενιά, έχουν ξεπέσει οικονομικά. Η κοντέσσα κατέχει μια συνταγή που πηγαίνει από Βαλέραινα σε Βαλέραινα και θεραπεύει τη «θέλλα» των ματιών. Η οικογένεια όμως έχει περιπέσει σε τέτοια κατάντια που τα παιδιά της την πιέζουν να ομολογήσει το μυστικό της γιατροσόφι και να πουλήσει τη συνταγή σε κάποιον έμπορο, ώστε να αποφύγουν τον ξεπεσμό. Η Βαλέραινα, η οποία αντιστέκεται σθεναρά, θα υποκύψει τελικά στη μεγάλη πίεση που δέχεται; Σκηνοθετεί ο Γιώργος Φρατζεσκάκης και παίζουν οι Μαρία Σκούντζου, Αννέτα Παπαθανασίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ελένη Βουτυρά, Κώστας Ζέκος, Στέλιος Καραγεωργίου.

 

………………………………………

 

Μπουνιουέλ ο Μέγας

 

Το Ταινιόραμα 2014 συνεχίζεται στο «Aστυ» (Κοραή 4, τηλ. 210-3221925). Σήμερα έχει σειρά το αφιέρωμα «Mπουνιουέλ ο Μέγας Α’» με τρεις ταινίες: «Τριστάνα», «Βιριδιάνα» και «Ο εξολοθρευτής άγγελος». Στην πρώτη ταινία με την Κατρίν Ντενέβ, τον Φράνκο Νέρο και τον Φερνάντο Ρέι ο Μπουνιουέλ συνθέτει ακόμη ένα βλάσφημο, εμμονικό, κινηματογραφικό σύμπαν. Η Τριστάνα, μια νεαρή ορφανή από το Τολέδο, καταφτάνει στο σπίτι του φιλήδονου ηλικιωμένου αριστοκράτη Δον Λόπε. Η «Βιριδιάνα», που κυνηγήθηκε από τη δικτατορία του Φράνκο, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών. Στην τρίτη ταινία, ένα σουρεαλιστικό διαμάντι, οι καλεσμένοι στο σπίτι ενός αριστοκράτη εγκλωβίζονται μέσα σ’ αυτό και μόνον ένας εξολοθρευτής άγγελος μπορεί να τους σώσει. Στις 18.00, 20.00 και 22.00, με ένα εισιτήριο 6 ευρώ.

 

……………………………………….

 

«History Zero» στο Κυκλαδικής

 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου «Ιστορία Μηδέν» («History Zero»), με το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας το 2013. Tο «History Zero» είναι ένα φιλμ δομημένο σε τρία επεισόδια και ένα αρχείο εικόνων και κειμένων με θέμα τα εναλλακτικά νομίσματα. Μέσα από τις ιστορίες τριών διαφορετικών ανθρώπων διερευνάται, με τρόπο ποιητικό, η αξία του χρήματος και ο ρόλος του στις ανθρώπινες σχέσεις. Ενας μετανάστης από την Αφρική που ψάχνει μεταλλικά αντικείμενα στα σκουπίδια, ένας καλλιτέχνης από το εξωτερικό που συλλέγει εικόνες στους δρόμους της Αθήνας αναζητώντας έμπνευση για το επόμενο έργο του και μία συλλέκτρια έργων τέχνης που πάσχει από Αλτσχάιμερ μοιάζουν να αποτελούν τρεις διαφορετικές εκδοχές του ίδιου νομίσματος. Επιμέλεια έκθεσης: Συραγώ Τσιάρα, ιστορικός τέχνης. Μέχρι 28 Σεπτεμβρίου, Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ. 210-7228321.

 

……………………………………….

 

Γκανάς και Κοτίνη

 

Η Ελληνοαμερικανική Ενωση στο πλαίσιο των ποιητικών συναντήσεων «Με τα λόγια (γίνεται)» φιλοξενεί σήμερα (19.30) έναν ποιητή και μια ποιήτρια: τον Μιχάλη Γκανά και τη Θεώνη Κοτίνη (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Οι δύο ποιητές θα διαβάσουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, καθώς και αγαπημένα τους ποιήματα άλλων. Τέλος, θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό.

 

Scroll to top