27/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαστούκι ξανά στον φασισμό από τα Ανώγεια

Η Χρυσή Αυγή πήρε μόλις μία ψήφο μεταξύ των 2.103 ψηφοδελτίων που ανοίχτηκαν. Η κάλπη έκρυβε ακόμη μια έκπληξη: ο νέος δήμαρχος κρίθηκε με μία ψήφο διαφορά!.
      Pin It

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

 

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε η κάλπη από τα Ανώγεια της Κρήτης, με το ιστορικό χωριό να δίνει μόλις μία ψήφο στη Χρυσή Αυγή, ίσως το χαμηλότερο ποσοστό της πανελλαδικά, αλλά και μια εκλογική μάχη μεταξύ των υποψηφίων που εξελίχθηκε σε θρίλερ με… ευτυχή κατάληξη.

 

Το άνοιγμα της κάλπης στα πέντε εκλογικά τμήματα των Ανωγείων έκρυβε δυσάρεστη έκπληξη για τη Χρυσή Αυγή στην Κρήτη, αφού σημείωσε ποσοστό 0,05% με μόλις μία ψήφο μεταξύ των 2.103 ψηφοδελτίων που ανοίχτηκαν. Μάλιστα οι Ανωγειανοί επιμένουν πως ακόμα και αυτή η ψήφος δεν προέρχεται από κάτοικο του χωριού αλλά από συντοπίτη τους που βρέθηκε εκεί για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

 

Συνολικά η Κρήτη έστειλε σημαντικό αντιφασιστικό μήνυμα, με τους τρεις από τους τέσσερις νομούς του νησιού να δίνουν τα πιο χαμηλά ποσοστά της Χ.Α. σε όλη την Ελλάδα (Λασίθι 3,6%, Ηράκλειο 4,18% και Ρέθυμνο 4,39%), ενώ αρνητικά ήταν τα σχόλια στο νησί για την παρουσία έστω και του ενός εκπροσώπου της Χ.Α. στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που επετεύχθη από τον πρώτο γύρο.

 

Ανωγειανά ήθη

 

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στα Ανώγεια, η κάλπη επίσης έκρυβε εκπλήξεις καθώς η νίκη κρίθηκε μόλις στη μία ψήφο. Νέος δήμαρχος είναι ο Μανώλης Καλλέργης καθώς ο συνδυασμός «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση, Ανώγεια Μπροστά» έλαβε 1.038 ψήφους και ποσοστό 50,02%. Ο νυν δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ο συνδυασμός «Ενωτική Κίνηση – Τ’ Ανώγεια του μέλλοντος» έλαβαν 1.037 ψήφους και ποσοστό 49,98%.

 

Μετά τη διαδικασία της επανακαταμέτρησης των 72 λευκών ή άκυρων ψηφοδελτίων το αποτέλεσμα δεν άλλαξε και έτσι ο ίδιος ο νυν δήμαρχος βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο του αντιπάλου του για να τον συγχαρεί για την έστω και οριακή νίκη με τα παρακάτω λόγια: «Μανώλη, ήρθα εδώ όπως αρμόζει στα ανωγειανά ήθη να σου εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για το σημερινό (σ.σ.: προχθεσινό) αποτέλεσμα. Ενα αποτέλεσμα που είναι εμφανές, έδωσε σχεδόν μοιρασιά στον Δήμο Ανωγείων. Ωστόσο εμάς δεν μας αφορά ο μισός Δήμος Ανωγείων, μας ενδιαφέρει το σύνολο του χωριού».

 

Και νωρίτερα, όμως, παρά την ισοδυναμία των παρατάξεων σε όλη την προεκλογική αναμέτρηση που προηγήθηκε, επικράτησε κλίμα ενότητας για το χωριό, με τους επικεφαλής μάλιστα των παρατάξεων να βρίσκονται ακόμα και ως ακροατές στις κεντρικές πολιτικές ομιλίες των αντιπάλων τους στην πλατεία του χωριού.

 

Αν και επισήμως στον χάρτη του υπουργείου Εσωτερικών τα Ανώγεια δεν έχουν εκλογικό χρώμα, η διοίκηση του δήμου περνά στην Αριστερά, καθώς ο συνδυασμός του κ. Καλλέργη υποστηρίχτηκε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο απερχόμενος κ. Κεφαλογιάννης προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα βρίσκονται και εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον Αντώνη Ρούλιο, που δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο.

 

Scroll to top