Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Στους Σοσιαλδημοκράτες του Ευρωκοινοβουλίου εντάσσεται το Ποτάμι, γεγονός που είχε διαφανεί ήδη από την πρώτη μέρα ίδρυσης του κόμματος, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της ηγετικής ομάδας του. Ενδιαφέρον έχει όμως η διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέτρεψε πολλές από τις παλιότερες δηλώσεις του επί του θέματος.

 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στις 4 Μαρτίου, όταν και παραχώρησε τη συνέντευξη παρουσίασης του κόμματος, είχε δηλώσει: «Θα αποφασίσουμε σε ποια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθούμε αφού πάμε στις Βρυξέλλες», προσδιορίζοντας τον χρόνο της απόφασης στους 2 με 3 μήνες. «Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ομάδες» και οι Σουλτς, Γιούνκερ και Φερχόφσταντ «υπερασπίζονται περισσότερο τις γραφειοκρατικές ελίτ παρά το μέλλον της Ευρώπης» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

 

Ωστόσο, ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξίδεψε στις Βρυξέλλες ένα μήνα αργότερα, όπου είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.

 

Στις 9 Απριλίου μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους είχε κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, ενώ ένα μήνα αργότερα ο Μάρτιν Σουλτς είχε δηλώσει τη στήριξή του στο κόμμα του Στ. Θεοδωράκη.

 

Σε λίγες ώρες…

 

Οι 2-3 μήνες όμως έγιναν τελικά λίγες ώρες, καθώς το βράδυ της Δευτέρας οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη αποφάσισαν να ενταχθούν στην «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών». Η δέσμευση των Σοσιαλδημοκρατών ότι «η αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας στην Ελλάδα και στον Νότο συνολικά θα βρίσκεται στις άμεσες πολιτικές τους προτεραιότητες» έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους, ενώ στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ευρωομάδα «θα έχει τη δυνατότητα να αντιπαρατίθεται σε εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις στην Ευρώπη». Οι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Χάνες Σβόμποντα και Αννα Κολόμπο συνεχάρησαν τον Σταύρο Θεοδωράκη και καλωσόρισαν το Ποτάμι στην ομάδα τους.

 

Η κίνηση αυτή πάντως δημιουργεί νέα δεδομένα στην «ανασύνθεση» της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ και η μεταμόρφωσή του, η Ελιά, θα ενταχθούν επίσης στην ευρωομάδα, ενώ η ΔΗΜΑΡ εξαρχής είχε δηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη ομάδα.

 

Scroll to top