Pin It

Η Μπόκο Χαράμ αφήνει πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, κανείς δεν γνωρίζει την τύχη των κοριτσιών που απήχθησαν, ενώ κυβέρνηση και στρατός ερίζουν

 

Εξι εβδομάδες μετά τη μαζική αρπαγή τους από ισλαμιστές μαχητές της Μπόκο Χαράμ, άγνωστη παραμένει η τύχη των εκατοντάδων αιχμάλωτων κοριτσιών, παρά τον πρώτο δημόσιο ισχυρισμό του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας ότι ο στρατός ξέρει πού βρίσκονται, αλλά έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για τη διάσωσή τους, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά τους. Οι απαγωγείς έχουν ήδη εξαναγκάσει τις χριστιανές μαθήτριες να ασπαστούν το Ισλάμ και απειλούν να τις πουλήσουν ως νύφες ή σκλάβες, αν οι νιγηριανές αρχές δεν απελευθερώσουν αδιευκρίνιστο αριθμό φυλακισμένων «συντρόφων» τους.

 

Με πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τη συνδρομή ξένων στρατιωτών, εμπειρογνωμόνων και διαπραγματευτών, οι επιχειρήσεις στον αέρα και το έδαφος δεν φαίνεται να αγγίζουν την εξτρεμιστική οργάνωση, που αλωνίζει, ανεξέλεγκτα σπέρνοντας θάνατο και τρόμο. Μόνο χθες σκότωσαν τουλάχιστον 31 στρατιώτες και αστυνομικούς, έπειτα από μπαράζ επιθέσεων σε βάσεις των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ από τις 14 Απριλίου, που απήγαγαν τις ανήλικες κοπέλες, έχουν προκαλέσει εκατόμβη θυμάτων. Για περισσότερους από 470 νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το Reuters…

 

Προσπαθώντας να κλείσει τα «ενοχλητικά» στόματα εντός κι εκτός συνόρων, που επικρίνουν σφόδρα κυβέρνηση και στρατό για ανικανότητα και αδράνεια απέναντι σ’ έναν ανελέητο εσωτερικό εχθρό, ο πτέραρχος Αλεξ Μπάντε προσπάθησε να καθησυχάσει τις οικογένειες των μαθητριών, αποκρύπτοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η υπόθεση. Επικαλούμενος «στρατιωτικά μυστικά», διαβεβαίωσε μεν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας γνωρίζουν πού κρατούνται τα κορίτσια, ζήτησε όμως να τις «αφήσουν ήσυχες» να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, χωρίς να δώσει καμία πληροφορία ούτε για τις διαπραγματεύσεις, που υποτίθεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη με την Μπόκο Χαράμ, ούτε για το αν οι κοπέλες παραμένουν όλες μαζί ή έχουν χωριστεί σε ομάδες από τους απαγωγείς τους.

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, δεν επιβεβαιώνει τον εντοπισμό των νεαρών ομήρων, καθώς έχουν αποβεί άκαρπες οι αναγνωριστικές πτήσεις και το ανθρωποκυνηγητό στο δύσβατο και αχανές δάσος Ζαμπίζα (με έκταση διπλάσια από τη Ρουάντα!), κρησφύγετο των ισλαμιστών όπου λέγεται ότι έγινε η τελευταία οπτική επαφή με τις μαθήτριες. Εκτός από τις προφανείς δυσκολίες της ασφαλούς διάσωσής τους από τα βαρέως οπλισμένα χέρια των απαγωγέων τους, διαφαίνεται πλέον και διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και στρατού της Νιγηρίας για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν.

 

Ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν φέρεται να απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο της ανταλλαγής κρατουμένων, αφήνοντας λίγα περιθώρια ελιγμών στους ημεδαπούς και αλλοδαπούς στρατιωτικούς να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Εκεί φαίνεται πως «κόλλησε» και η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 κοριτσιών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 100 μαχητών της οργάνωσης, όπως μεταδίδει το BBC. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου, διαμεσολαβητής συναντήθηκε με στελέχη της οργάνωσης και επισκέφθηκε το μέρος όπου κρατούνται τα κορίτσια, αλλά η κυβέρνηση υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή από το «ντιλ».

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top