Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ του Παντελή Βαλασόπουλου

Mέχρι την τελευταία στιγμή –ακόμη και πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup- συνεχίζονταν οι πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί επιτέλους συμβιβασμός, όχι μόνον για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και συνολικά για το ελληνικό πρόβλημα.

 

Ερωτήματα προκάλεσε η χθεσινοβραδινή δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Κάρπεντερ, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχει πιθανότητα σήμερα να μην υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δανειστών είναι μεγάλες και ίσως χρειαστεί ακόμη ένα Eurogroup.

 

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο εξακολουθεί να μην αποδέχεται ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς το «αδιανόητο», ενώ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ένα νέο κούρεμα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το νομικό καθεστώς των χωρών-μελών της ευρωζώνης, μια και δεν γίνεται «να εγκρίνουμε νέα δάνεια, να δίνουμε εγγύηση για νέα δάνεια και παράλληλα να προχωράμε σε κούρεμα των δανείων αυτών».

 

Παρά το γεγονός ότι φάνηκε προς στιγμήν ότι το ΔΝΤ υποχωρεί μπροστά στις θέσεις της Γερμανίας, οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν καταλήξει μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα.

 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη γερμανική πρωτεύουσα είναι και οι φήμες που κυκλοφόρησαν –εχθές το μεσημέρι– ότι επρόκειτο να υπάρξει μυστική συνάντηση μεταξύ του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών και του Γάλλου ομολόγου του Μοσκοβισί.

 

Σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε η «Εφ.Συν.» προς την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ, η τελευταία δεν απέρριψε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης και έμμεσα το επιβεβαίωσε, αναφέροντας ότι «δουλεύουμε όλοι πολύ σκληρά τη στιγμή αυτή, ώστε να προετοιμάσουμε το Eurogroup και φυσικά βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες συνομιλίες».

 

Η ίδια αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της επόμενης δόσης, λέγοντας ότι «στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε στο Eurogroup μια κοινή θέση. Περιμένουμε να εκφραστεί μια κοινή πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Ομως, η τελική απόφαση θα ληφθεί σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup, αφού πρέπει να προηγηθεί η έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου».

 

Η κ. Κοτέ επέμεινε ότι η θέση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά ένα νέο ελληνικό κούρεμα δεν αλλάζει και ότι κάτι τέτοιο θεωρείται για τους Γερμανούς «αδιανόητο».

 

Το Βερολίνο απορρίπτει κάθε είδους ιδέα για ένα νέο κούρεμα, ακόμη και την πρόταση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Γενς Βάιτμαν, που εισηγήθηκε να δοθεί στο απώτερο μέλλον ένα νέο κούρεμα ως «δώρο προς την Ελλάδα, εφόσον όμως η χώρα έχει εκπληρώσει προηγουμένως όλες τις υποχρεώσεις της και έχει εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

 

Σε ερώτηση που της τέθηκε, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απάντησε: «Αυτό που ενδιαφέρει τώρα το Βερολίνο είναι να μπει ξανά σε τροχιά και να εφαρμοστεί σωστά το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα».

 

Scroll to top