28/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Δύο ξένοι στην Αθήνα

 

Ο Γάλλος συγγραφέας αλλά επίσης ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν συνομιλεί στις 20.30 στον «Ιανό» (Πανεπιστημίου 24-τηλ.: 210 3217810) με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του «Οικογενειακά μυστικά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αγρα» σε μετάφραση Ματίνας Βασιλείου. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

* Το βιβλίο του Ντέιβιντ Πλαντ «Ο αγνός εραστής-Μια εξομολόγηση» παρουσιάζεται στις 20.00 από τις εκδόσεις Εστία στο βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπύρου Μερκούρη 62, τηλ. 210 7249604). Θα μιλήσουν ο δοκιμιογράφος και μεταφραστής του βιβλίου Ηλίας Μαγκλίνης και ο συγγραφέας.

 

……………………………………………………………..

 

Υποκειμενικός Παράγοντας στο «Γκαίτε»

 

Η ταινία «Ο Υποκειμενικός Παράγοντας» (1980) της Χέλκε Ζάντερ προβάλλεται στο πρόγραμμα «Νέο Γερμανικό Σινεμά: Πιο νέο από ποτέ» στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, τηλ.: 210 32661 000). Με αφετηρία τα ερωτήματα «Ποιες ήταν οι απαρχές του γυναικείου κινήματος;», «Πώς ήταν η ζωή σε μια κομούνα;», «Πώς διεξάγονταν οι συζητήσεις;», αλλά και την ιστορία της Anni που ζει με το παιδί της σε κοινόβιο, η ταινία ανασυνθέτει από την οπτική του 1980 τα γεγονότα της περιόδου 1967-1970. Τι θα είχε συμβεί, αν σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν δράσει διαφορετικά ή και καθόλου; Ποια επίδραση έχει ο «υποκειμενικός παράγοντας», δηλαδή οι πράξεις των μεμονωμένων ατόμων στο σύνολο, στα γεγονότα των καιρών;

 

……………………………………..

 

Ζωγραφική Θέα

 

Μέχρι τις 11 Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση ζωγραφικής της Βάσως Τρίγκα με τίτλο «Θέα» στην γκαλερί «Ιρις-Μαρίζα Φασιανού» (Αντήνορος 12-τηλ. 2107241580). Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιρις Κρητικού. Στο βλέμμα και τον νου της ζωγράφου, ακόμη και όταν αυτός παραμένει αθέατος, υπάρχει πάντοτε τώρα ένας κρυφός «Πίσω Κήπος» όπως σημειώνει η ίδια: Ενα μικρό οργανικό καταφύγιο για τις ατίθασες χειρονομίες του χρωστήρα, για τις πυκνές και σχεδόν αόρατες σχεδιαστικές γραμμές, για τα ρυθμικά τόξα και τις καμπύλες, για τα φώτα και τις σκιές, για τις διαφάνειες και τις πυκνώσεις, για τους μυστικούς καρπούς, τις ρίζες και τους πλοχμούς, για τις αφαιρετικές οργανικές φόρμες της με τη χαρακτηριστική απτική ποιότητα». Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 12.30-3.00 µ.µ. και 6.00-9.00 µ.µ. Σάββατο 12.30-4.00 µ.µ.

 

……………………………………………………………………………………

 

Ο Μέγας Ανατολικός στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

 

«Ο Μέγας Ανατολικός: Φρωτογραφία Εν πλω», θεατρική διασκευή βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ανδρέα Εμπειρίκου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91 Α και Σικίνου Κυψέλη-τηλ.: 2130040496) σε σύνθεση κειμένων, δραματουργική επεξεργασία Μπάμπη Γαλιατσάτου, Κατερίνας Μαούτσου, σκηνοθεσία Μπάμπη Γαλιατσάτου. Ενα ζευγάρι αποφασίζει να ταξιδέψει με τον «Μεγάλο Ανατολικό». Από το Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη. Συναντά τα πρόσωπα του μυθιστορήματος, σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Που διερωτώνται. Που ερωτώνται. Που ερωτεύονται. Η επανάσταση, οι ενοχές, οι απαγορεύσεις. Ολα ηδονικά. Στη θάλασσα, όλα ξεκινούν απ’ την αρχή. Δεν υπάρχουν κανόνες, θρησκείες, παρελθόν, μέλλον. Υπάρχει μόνο η αχανής μπλε επιφάνεια. Και ο Μέγας Ανατολικός είναι ο τρόπος να την προσεγγίσεις. Να καταλάβεις το μέγεθός της. Στην ένωσή τους. Η θάλασσα και ο Μέγας Ανατολικός. Η γυναίκα και ο άνδρας». Παίζουν: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Κατερίνα Μαούτσου. Ακούγονται οι φωνές των: Ελένης Βεργέτη, Ακύλλα Καραζήση, Θεανώς Μεταξά, Ηρώς-Ελένης Μπέζου, Εμης Πανουργιά, Αλκηστης Πουλοπούλου, Μαρίας Σκουλά, Γιωργή Τσουρή, Νικόλα Χανακούλα. Εως 4 Ιουνίου στις 21.30.

 

……………………………………………………..

 

Φεστιβάλ Κωμωδίας στο Eliart

 

Ξεκινά το 4ο Φεστιβάλ Κωμωδίας με τίτλο «Φτερά στους νέους δημιουργούς» στο θέατρο Eliart (Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210 3477677). Το φεστιβάλ που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου, προσκαλεί νέους καλλιτέχνες -θεατρικές ομάδες, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιούς – να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν με τον δικό τους τρόπο στη σκηνή μια κωμωδία ελληνικού ή ξένου ρεπερτορίου ή μία νέα επιθεώρηση που να σατιρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, που θα αποτελείται από διακεκριμένους ανθρώπους της τέχνης, θα ψηφίσει και θα βραβεύσει την καλύτερη παράσταση. Η βραβευμένη παράσταση θα παιχτεί στο θέατρο Eliart τον Σεπτέμβρη του 2014, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο την καλύτερη προβολή της.

 

Απόψε στις 19.30 παρουσιάζεται η μουσική επιθεώρηση με τραγικό φινάλε «Ω Ελλάς ηρώων χώρα», ένας σχολιασμός των όσων συμβαίνουν στις ζωές μας και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Αθηνά Καμπάκογλου. Παίζουν: Ελένη Χονδρογιάννη, Χρίστος Τουμάζου, Ελευθερία Στεφανούρη, Στράτος Χατζιηλίας, Μαίρη Καρφάκη, Δήμητρα Παστουσέα, Τιτίκα Μαρίνου, Κωνσταντίνα Αργυροπούλου, Δώρα Σταθοπούλου, Γεωργία Κρανίδου, Διόνη Ξένου, Βαγγέλης Παπατζανάκης, Ηρώ Γρηγοράκη, Σπύρος Αχείμαστος, Μύρια Δημητρόπουλος, Πέννυ Γκριτζάπη, Ελενα Μπογδάνου. Μουσικοί: Μανόλης Αγγουράκης (τζουράς), Κώστας Κατσίμπρας (κιθάρα). Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων: 6946-519751 (18.00 – 21.00), Εισιτήρια: 5 ευρώ.

 

……………………………………………………..

 

Μεφίστο στο Δημοτικό Πειραιά

 

«Μεφίστο» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32- Τηλ.: 210.4143310) της Αριάν Μνουσκίν πάνω στο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν σε σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία, σκηνικό-κοστούμια Νίκου Μαστοράκη, μουσική Σταύρου Γασπαράτου. Το έργο γραμμένο το 1936 εμπνέεται από τον μύθο του Φάουστ και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα: την ηθική δοκιμασία ενός θιάσου την περίοδο της ανόδου του ναζισμού. Ενας από τους ηθοποιούς, ο Χένρικ Χέφγκεν, μπροστά στην αβεβαιότητα και τον φόβο, επιλέγει τη σωτηρία της καριέρας του και συμμαχεί με τον Μεφιστοφελή. Παίζουν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Βίκυ Βολιώτη, Μαρία Ζορμπά, Δανάη Κατσαμένη, Θύμιος Κούκιος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Υβόνη Μαλτέζου, Στέφανος Μουαγκιέ, Αλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Παπαπαύλου, Τάσος Πυργιέρης, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιάννης Στόλλας, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Τζωρτζάκης, Θάνος Τοκάκης, Ενκε Φεζολάρι, Χάρης Φραγκούλης, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Ψαρράς. Μέχρι τις 15 Ιουνίου.

 

……………………………………………………….

 

Τρεις κωμωδίες στο «Αστυ»

 

Στο πλαίσιο του Ταινιοράματος προβάλλονται απόψε στον κινηματογράφο τρεις κωμωδίες: Στις 18.00 «Μια Μέρα Στον Ιππόδρομο» (1937) των αδελφών Μαρξ. Θέμα η αγωνιώδης προσπάθεια ενός ιδιοκτήτη αλόγων κούρσας και των φίλων του να κρατήσουν ανοιχτό ένα σανατόριο. Στις 20.00 «Ο κλέψας του κλέψαντος» (1958) του Μάριο Μονιτσέλι. Μια ομάδα μικροαπατεώνων προσπαθεί να ληστέψει το τοπικό ενεχυροδανειστήριο. Παίζουν οι Βιτόριο Γκάσμαν και Κλαούντια Καρτινάλε. Στις 22.00 «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» (1974) του Μελ Μπρουκς. Ο εγγονός του δρος Φρανκενστάιν κληρονομεί το κάστρο του παππού του και επαναλαμβάνει τα πειράματά του.

 

……………………………………………………

 

Μουσικά Σύνολα στην Τεχνόπολη

 

Μεγάλους συνθέτες ερμηνεύει στις 20.30 στο Κτίριο Μηχανουργείο της Τεχνόπολης (Πειραιώς 100-Γκάζι- τηλ.: 210 3475518) η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο μαέστρος Σταύρος Μπερής. Είσοδος ελεύθερη.

 

Scroll to top