28/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπεύδουν οι «επενδυτές» μετά το δημοψήφισμα

Ενώ πολίτες, δημοτικές αρχές, φορείς και εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, κατέφθασαν οι εκπρόσωποι ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Πριν αλέκτορα φωνήσαι… τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, ώστε να εκτιμήσουν το «εμπόρευμα», πραγματοποιούν στελέχη της κοινοπραξίας Αποστολόπουλου-«Μεκορότ» (ισραηλινή εταιρεία διαχείρισης νερού), λίγες μόλις μέρες μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

 

Οπως έγινε γνωστό, τα στελέχη της κοινοπραξίας κάνουν την πρώτη τους τεχνική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ Α.Ε., στο πλαίσιο των διαδικασιών του διαγωνισμού πώλησης του 51% της εταιρείας, αφού έχει προηγηθεί ανάλογη επίσκεψη από τη γαλλική «Σουέζ» και την «Ακτωρ». Στην προκειμένη περίπτωση, Ισραηλινοί και Αποστολόπουλος είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα πραγματοποιούσαν τέτοια διαδικασία όσο εκκρεμούσε στο ΣτΕ η προσφυγή των εργαζομένων κατά της μεταβίβασης του μετοχικού πακέτου στο ΤΑΙΠΕΔ.

 

Μπορεί όμως η προσφυγή των εργαζομένων στο ΣτΕ να απορρίφθηκε, αλλά αυτό συνέβη για τυπικούς λόγους, αφού -σύμφωνα με την απόφαση- δεν κατατέθηκε από καταναλωτές. Από την άλλη, υφίσταται η απόφαση για την ΕΥΔΑΠ, το σκεπτικό της οποίας καλύπτει σαφώς και την περίπτωση της ΕΥΑΘ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να κατατεθεί το ταχύτερο νέα προσφυγή για το νερό της Θεσσαλονίκης, από καταναλωτές αυτή τη φορά.

 

Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ αποτελεί πρόκριμα για την ΕΥΑΘ, ενώ η κίνηση SOSτε το ΝΕΡΟ έχει στα χέρια της και τα αποτελέσματα από το άτυπο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε κατά την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, στο οποίο περισσότεροι από 213.000 Θεσσαλονικείς ψήφισαν κατά της ιδιωτικοποίησης.

 

Στο μεταξύ, στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) μαζί με φορείς και ιδιώτες για το θέμα της ΕΥΑΘ, όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της.

 

Ο πρόεδρος Σίμος Δανιηλίδης ανέφερε ότι η προσφυγή θα γίνει στο πλαίσιο προηγούμενης απόφασης της Ενωσης και ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου ότι έχει ζητήσει ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, προκειμένου να επιδώσει τα αποτελέσματα του τοπικού δημοψηφίσματος και να ζητηθεί η παρέμβαση του κ. Παπούλια για την έκδοση προεδρικού διατάγματος.

 

Ανάλογη συνάντηση ζητήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο και τα μέλη του προεδρείου της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ παράλληλα, με τη συνδρομή του Γραφείου Βρυξελλών της ΚΕΔΕ, προετοιμάζονται συναντήσεις με το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης.

 

«Απαιτούμε άμεσα από όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες για την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΥΘ να δείξουν τον οφειλόμενο σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία των πολιτών της Θεσσαλονίκης και να αποσύρουν άμεσα το ενδιαφέρον τους. Αν δεν το πράξουν οι ίδιοι, θα αναγκαστούν από τις αποφασιστικές δυναμικές και νομικές ενέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που ήδη έχουμε δρομολογήσει. Η ΕΥΑΘ δεν θα αφήσουμε να ιδιωτικοποιηθεί, θα προστατεύσουμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της», δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.

 

Scroll to top