Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Λανθασμένη χαρακτηρίζει την πολιτική Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα η ηγεσία του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σε συναντήσεις που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Ο κ. Βενιζέλος βρέθηκε στο Βερολίνο για να συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που οργάνωσε το πολιτικό ίδρυμα του SPD, ενώ παράλληλα είχε συνάντηση και με τον υποψήφιο καγκελάριο του κόμματος, Πέερ Στάινμπρουκ, τον πρόεδρο του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας, Φρανκ Σταϊνμάγερ, αλλά και τον ηγέτη των Πρασίνων και υποψήφιο καγκελάριο, Γιούργκεν Τριτίν.

 

Οπως δήλωσε ο Πέερ Στάινμπρουκ, «η πολιτική λιτότητας της Μέρκελ δεν είναι μόνον λάθος για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για τα συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης και της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη διαρκή λιτότητα. Και αυτό οδηγεί την Ελλάδα και άλλες χώρες στην ύφεση και την οικονομική κάμψη».

 

Οι Σοσιαλδημοκράτες –σύμφωνα με πληροφορίες- είπαν στον κ. Βενιζέλο ότι η Ελλάδα έχει την πλήρη υποστήριξή τους, ότι γνωρίζουν πως ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα αρνητικά μέτρα, όμως ό,τι συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστεί.

 

Επίσης αναγνώρισαν ότι ο περίφημος Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει μέχρι στιγμής πληρώσει τίποτα, αντίθετα η Γερμανία έχει επωφεληθεί, αφού δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια.

 

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, ιδιαίτερα –όπως είπαν- σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, «που έχει ματώσει από τον ναζισμό».

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η τριμερής κυβέρνηση είναι σταθερή, πιστή στο πρόγραμμα και ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

 

Εθεσε το θέμα των γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και προβλήματα που υπάρχουν με εταιρείες όπως η Ζίμενς, η οποία καθυστερεί να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που έχει υποσχεθεί.

 

Ζήτησε δε να ασκηθεί πίεση σε εταιρείες όπως η Ντόιτσε Τέλεκομ, που μεταφέρει τα κέρδη της από τον ΟΤΕ σε τράπεζες του εξωτερικού και όχι σε ελληνικές.

 

Εκεί που τα πράγματα δυσκόλεψαν για τον κ. Βενιζέλο στις χθεσινές του συνομιλίες ήταν στο θέμα της Κύπρου.

 

Ενα θέμα όπου Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι τηρούν ιδιαίτερα σκληρή στάση, κατηγορούν τις κυπριακές τράπεζες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη Ρωσία και απειλούν να καταψηφίσουν πακέτο βοήθειας προς τη Λευκωσία.

 

 

 

Scroll to top