28/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εναρκτήριο λάκτισμα

Κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πειραματόζωα οι μαθητές της Α΄ Λυκείου.
      Pin It

Σήμερα ξεκινούν οι πανελλαδικές και αύριο οι ενδοσχολικές εξετάσεις, διευρύνοντας, για πρώτη φορά, τον κύκλο της αγωνίας για ακόμη περισσότερες χιλιάδες μαθητών αν μαζί με τους υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συνυπολογίσουμε τους μαθητές της Α’ Λυκείου, οι οποίοι μετατρέπονται -απροετοίμαστοι και στα βιαστικά- στα πρώτα πειραματόζωα του νέου εξεταστικού συστήματος.

 

Είναι παιδιά ενός παλιού συστήματος, υπήρξαν μαθητές μιας χρονιάς που κύλησε σε πλήρη άγνοια σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της «νέας» Τράπεζας Θεμάτων και πλέον σπρώχνονται σαν πρόβατα στην ουρά για «κούρεμα». Η νέα φιλοσοφία για τη θεματολογία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, είναι απαιτητική και αναντίστοιχη με τον τρόπο διδασκαλίας στην τάξη και κατ’ επέκταση των δυνατοτήτων του μέσου μαθητή. Ειδικά σε Μαθηματικά, Φυσική και κυρίως μαθήματα θετικά, χωρίς να εξαιρούνται, όμως, και μαθήματα όπως η Ιστορία.

 

Εν ολίγοις, η τομή ξεκίνησε. Μόνο που αντί για μεταρρυθμιστική, προς το παρόν παραμένει χειρουργική. Κοφτερό αναμένεται ότι θα είναι το νυστέρι της αποτυχίας για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου οι οποίοι δεν κατάφεραν να ζήσουν το θαύμα της εμφύσησης του νέου εξεταστικού συστήματος μέσα σε τρεις ημέρες, όπως επέτασσαν οι υψηλοί στόχοι του υπουργείου Παιδείας.

 

Η προσγείωση στα ανώμαλα εδάφη της πραγματικότητας είναι δύσκολη. Οι μαθητές δεν προλαβαίνουν ούτε να λύσουν τα εκατοντάδες θέματα που αντιστοιχούν σε κάθε μάθημα (από 140 έως 495) ούτε να «αναβαθμιστούν» εκπαιδευτικά μέχρι αύριο – ακόμα και υπνοθεραπεία αν επιστρατεύσουν τα φροντιστήρια καθώς τα σχολεία έχουν κλείσει. Ο συνολικός αριθμός θεμάτων, να θυμίσουμε, είναι 9.042 για όλα τα μαθήματα, για όλους τους τύπους των λυκείων, με τα γενικά λύκεια να έχουν τα περισσότερα. Παρ’ όλα αυτά, αύριο οι μαθητές θα κληθούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

 

Ομοίως καλούνται να πράξουν, σήμερα, και οι περίπου 100.000 μαθητές της Γ’ Λυκείου. Διεκδικούν με όρους σκληρούς την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρώτο μάθημα, όπως πάντα, η Νεοελληνική Γλώσσα, τελευταίο στις 12 Ιουνίου οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

 

Α.ΑΝΔΡ.

 

Scroll to top