29/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ιδέα της Ευρώπης

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Δανείζομαι τον τίτλο από ομότιτλο άρθρο (13/5) του καθηγητή Κώστα Δουζίνα (του οποίου την εβδομαδιαία αρθρογραφία στην «Εφ.Συν.» παρακολουθώ ανελλιπώς!), που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Κι όμως τα ευρωπαϊκά κράτη είναι άρρωστα: η ίδια η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ετσι άρχισε ο Γερμανός φιλόσοφος Εντμουντ Χούσερλ την περίφημή του “διάλεξη στη Βιέννη” με τίτλο “Η Φιλοσοφία και η Κρίση του Ευρωπαϊκού Ανθρώπου” το 1935.

 

»Ο Γερμανοεβραίος Χούσερλ είχε ήδη απολυθεί από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Ο θάνατός του το 1939 τον γλίτωσε από την εμπειρία του πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Ομως, στη συγκεκριμένη ομιλία διαγιγνώσκει τα αποτρόπαια τεκταινόμενα ως προσωρινή απόκλιση από την “ιδέα της Ευρώπης”. Η ιδέα της Ευρώπης αντιπροσωπεύει την αλήθεια και το καθολικό, αυτό που υπερβαίνει τις τοπικές και περιορισμένες εξαρτήσεις. Σκοπός της ευρωπαϊκής ιστορίας, ισχυρίζεται ο Χούσερλ, είναι η αναζήτηση της αλήθειας πέρα από τοπικές όψεις και μερικές δεσμεύσεις…».

 

Συγγνώμη που σήμερα… έβγαλα το μεροκάματο με… δανεικά του κ. Δουζίνα. Αλλά… έτσι το ’φερε η στιγμή, τρεις μέρες μετά τις ευρωεκλογές, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες, απαξάπαντες, αυτοί που οδήγησαν την ενωμένη Ευρώπη στα πρόθυρα της διάλυσης, από τη Μέρκελ μέχρι τον Ολάντ, τον (λαθρεπιβάτη της Ιστορίας) Κάμερον και τον (όλα καλά, προχωράμε…) Σαμαρά (τον κατατάσσω στους Ευρωπαίους ηγέτες, από… εθνικό φιλότιμο, όπως βάζει η κοσκινού τον άντρα της στους πραματευτάδες… ), όλοι ισχυρίζονται πως «έλαβαν το μήνυμα» των ευρωεκλογών της Κυριακής, που ανάθεμά με αν καταλαβαίνουν ότι το «μήνυμα» –όσων ψήφισαν και των πιο πολλών που δεν ψήφισαν– είναι αυτό που διάβασαν στο… κινητό τους ή άνοιξαν άλλο… sms.

 

Δεν ξέρω αν στην ίδια διάλεξη, πάντως την ίδια εποχή, ο Χούσερλ, προβλέποντας τα χειρότερα, είπε το περίφημο πως η ευρωπαϊκή ηγεσία «δεν έχει τη γενναιότητα της λογικής»!

 

Scroll to top