29/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γ. Στουρνάρας: «Με παρεξηγήσατε…»

«Δεν φεύγω, είμαι υπηρέτης της οικονομίας» δηλώνει ο τσάρος, που δέχεται πυρά ένθεν κακείθεν έπειτα από τις εκλογές, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμά τους ως δικαίωση της πολιτικής του.
      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Σε παρεξήγηση απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τα περί έκρηξής του με αφορμή τα πυρά και την κριτική που δέχτηκε για προσωπικές ευθύνες στην εκλογική ήττα της συγκυβέρνησης, λόγω της αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει.

 

Προφανώς με… εντολή Σαμαρά έκανε στροφή 180 μοιρών και από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών πήρε πίσω όλα όσα το ίδιο το περιβάλλον του είχε αφήσει να διαρρεύσουν περί αγανάκτησης και αποχώρησης του υπουργού λόγω των άδικων επιθέσεων που δέχεται.

 

«Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ για την οικονομία. Και λυπάμαι -εγώ πολιτικός δεν είμαι- που μια ανθρώπινη αντίδρασή μου δημιούργησε λάθος εντυπώσεις. Προχωράμε μπροστά, με αποφασιστικότητα, για να μετατρέψουμε το ταχύτερο δυνατό την ανάκαμψη σε βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός θέλοντας να τερματίσει το επεισόδιο που ο ίδιος δημιούργησε και το οποίο ταρακούνησε τη συγκυβέρνηση.

 

Σχολιάζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι επιβεβαίωσαν πως «ο ελληνικός λαός επιθυμεί να διαφυλάξει τη σταθερότητα ως κόρην οφθαλμού, ώστε να μη διακυβευθούν τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών».

 

Από εδώ και στο εξής -πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας- δύο είναι οι βασικότερες προτεραιότητες:

 

● Η πρώτη είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε με απόφασή του τον Νοέμβριο του 2012. Οι δεσμεύσεις αυτές επαναλήφθηκαν με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο από τους εταίρους μας στη συνεδρίαση του οργάνου στις 5 Μαΐου. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο, και αφού περατωθούν οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

● Η δεύτερη έχει να κάνει με την ανάπτυξη. Στόχος, η ολική επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά που θα αυξήσει την απασχόληση, μέσα από τη θεμελίωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου και ανταγωνιστικού αναπτυξιακού προτύπου.

 

Ο υπουργός έδωσε μάλιστα υποσχέσεις εξάλειψης των επώδυνων έκτακτων μέτρων «που επέβαλαν οι κρίσιμες δημοσιονομικές συνθήκες που αντιμετώπισε η πατρίδα μας», εφόσον το πρότυπο αυτό θα απελευθερώνει σταδιακά όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

 

«Πυξίδα μας είναι η ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προσπάθεια σταδιακής μείωσης των μεγάλων φορολογικών βαρών που κλήθηκαν να σηκώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι συνεπείς φορολογούμενοι, σε συνάρτηση πάντα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας.

 

Ο υπουργός ανέφερε δε ότι στο πεδίο των ελαφρύνσεων η κυβέρνηση έλαβε ήδη τα πρώτα στοχευμένα μέτρα (κοινωνικό μέρισμα, μείωση εισφορών κ.λπ.), ως αποτελέσματα της καλύτερης, από την αναμενόμενη, δημοσιονομικής επίδοσης.

 

Scroll to top