ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή
O σεισμός που προκάλεσαν οι ευρωεκλογές, με τη νίκη της Ακροδεξιάς και την τσουχτερή ήττα της Αριστεράς, προκαλεί ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις στην πλειοψηφία. Σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής σοσιαλιστικής ομάδας που έγινε σε παγερή ατμόσφαιρα, παρουσία του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, οι βουλευτές εξέφρασαν τον «τραυματισμό» τους από το σοκ των διαδοχικών αποτυχιών στις δημοτικές και στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Ορισμένοι εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος επέρριψαν ευθέως για πρώτη φορά ευθύνες στον Γάλλο πρόεδρο, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα «πρόβλημα Ολάντ». Επισήμαναν ειδικότερα ένα «πρόβλημα στις σχέσεις του με τους Γάλλους».
Σε ομιλία που απηύθυνε στους σοσιαλιστές βουλευτές, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κάλεσε όλους να δείξουν «συσπείρωση» απέναντι στην Ακροδεξιά, «υπευθυνότητα» και «εμπιστοσύνη». Απέκλεισε κάθε «εναλλακτική» πολιτική, υποσχόμενος μόνο «περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη» και περαιτέρω «μείωση φόρων» από το φθινόπωρο. «Θανατηφόρα σιγή ακολούθησε την ομιλία του και δεν υπήρξε ούτε ένα χειροκρότημα», δήλωσαν βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Σ.Κ. Εκτιμούν ότι «δίνοντας την εντύπωση πως κλείνει την πόρτα σε κάθε αλλαγή, ο πρόεδρος δείχνει ότι άντλησε κακά συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές».
«O βασιλιάς είναι γυμνός»
Ο βουλευτής Πασκάλ Σερπί επισήμανε ότι υπάρχει σήμερα «εξαιρετική αδυναμία εξουσίας» και «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Ο Λοράν Μπομέλ ανέφερε ότι ο Ολάντ «αμφισβητείται ως προς την προσωπικότητά του από πολυάριθμους Γάλλους. Δεν μπορούμε να βάλουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Υπάρχει», τόνισε.
Μύδρους από κριτικές δέχεται ο Ολάντ και από βουλευτές άλλων κομμάτων. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Μετώπου της Αριστεράς, Αντρέ Σασέγν, δήλωσε: «Με τη συνεχή απάρνηση των υποσχέσεων της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Φρανσουά Ολάντ και η κυβέρνησή του φέρουν την ευθύνη για τον κατακλυσμό του αποτελέσματος των ευρωεκλογών». Ο κεντρώος βουλευτής, πρώην υπουργός Αμυνας, Ερβέ Μορέν ζήτησε την παραίτηση του Ολάντ, ενώ η Μαρίν Λεπέν διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών.
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλης αντεπιτέθηκε, καταγγέλλοντας ορισμένους πολιτικούς και ΜΜΕ ότι δεν σέβονται τους θεσμούς της γαλλικής δημοκρατίας.
Το ρεφρέν της αριστερής τάσης της κοινοβουλευτικής σοσιαλιστικής ομάδας είναι «οφείλουμε να αλλάξουμε πολιτική και να δημιουργήσουμε μια νέα συμμαχία με τους Πράσινους, τη ριζοσπαστική Αριστερά, επάνω σε νέο πρόγραμμα». Οι πρωτοστάτες της ανταρσίας κατά της λιτότητας εντείνουν τώρα την πίεση, οργανώνουν μέτωπο αντίστασης για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να τους εισακούσει και να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της.
Οι αντιπαραθέσεις στην πλειοψηφία αναμένεται να ενταθούν και να αποκορυφωθούν τέλη Ιουνίου κατά τη «διορθωτική» ψηφοφορία του νέου προϋπολογισμού. Αρκετοί σοσιαλιστές δηλώνουν σήμερα ότι θα ψηφίσουν τις τροποποιήσεις και τις εναλλακτικές προτάσεις που θα υποβάλει η ομάδα των 41 επικριτών οι οποίοι τον Απρίλιο σημείωσαν αποχή από την ψηφοφορία για το «πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης».
www.ira-feloukatzi.fr
…………………………………………………………………………………………………………………………………
Την πλήρωσαν οι μετανάστες
Την ήττα των κυβερνώντων Σοσιαλιστών, αλλά και της κεντροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν φαίνεται ότι «πλήρωσαν» πρώτοι από όλους… οι μετανάστες. Με ζήλο οι ειδικές δυνάμεις, σχεδόν τρία 24ωρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, κατέστρεψαν τους πρόχειρους καταυλισμούς τους στο Καλέ, που είχαν ήδη προλάβει να εκκενώσουν οι περίπου 800 μετανάστες, οι οποίοι περιμένουν εκεί μια ευκαιρία για να περάσουν στη Βρετανία.
Τοπικές οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την επιχείρηση, οι τοπικοί άρχοντες όμως τη χαρακτήρισαν απαραίτητη για να διασφαλιστεί η προστασία της δημοσίας υγείας και ασφάλειας.
«Είναι λυπηρό και δεν αλλάζει τίποτα», είπε ο 20χρονος Τζαλάλ από το Ιράκ. «Απλώς υποχρεώνομαι να μετακινήσω το αντίσκηνό μου αλλού… Αλλά θα μείνω εδώ, στο Καλέ. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Θα προσπαθήσω πάλι να περάσω τα στενά. Δεν έφτασα μέχρι εδώ για να εγκαταλείψω την προσπάθεια!»
Η «επιχείρηση» έγινε στον απόηχο της μεγάλης εκλογικής επιτυχίας της Λεπέν, βασικό συστατικό της οποίας ήταν η ακραία θέση της κατά των μεταναστών και υπέρ της κατάργησης της Συνθήκης Σένγκεν, δηλαδή των «ανοιχτών συνόρων» μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Βεβαίως δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή του Καλέ στα βορειοδυτικά της χώρας ψήφισε κατά 34% τη Λεπέν, ποσοστό τριπλάσιο από το αντίστοιχο του 2009 και ένα από τα καλύτερα για τους ακροδεξιούς σε όλη τη Γαλλία.