29/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινά σήμερα το 14ο athens technopolis jazz festival

Το κυνήγι του τζαζ θησαυρού

Τρία live κάθε νύχτα, καλά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι δικοί μας Singularity Project, και εντελώς δωρεάν είσοδος. Ο θεσμός καλά κρατεί.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μη μας ψάξετε στα τηλέφωνα και στα mails, δεν θα απαντάμε, θα βρισκόμαστε στο Γκάζι, στην Τεχνόπολη, να παρακολουθούμε τζαζ συναυλίες. Τρία διαφορετικά live κάθε νύχτα, ένα ανά ώρα, από τις 9 έως και τα μεσάνυχτα. Με τζαζ ήχους και εντελώς δωρεάν παρακαλώ, μόνο τις μπίρες και τα κοκτέιλ μας θα πληρώνουμε. Είναι το καθιερωμένο «athens technopolis jazz festival», διοργανώνεται κάθε φορά τέτοιες μέρες και φέτος είναι η 14η χρονιά. Με τζαζ απ’ όλο τον κόσμο. Κι έχει κι ένα όνομα και από την Ελλάδα κάθε φορά, φέτος μας εκπροσωπούν οι Singularity Project, ενώ θα υπάρχουν συγκροτήματα από Ουγγαρία, Ισραήλ, Ολλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Κύπρο, Ιταλία, Βέλγιο και Τουρκία.

 

Βέβαια, για να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, μη νομίζετε πως θα δούμε και πολύ πολύ σπουδαία ονόματα. Ή μάλλον τίποτε γνωστά και διάσημα ονόματα. Οχι. Αλλά είπαμε, δεν είναι μόνο η μουσική, είναι όλη η διοργάνωση και, συγχωρέστε με, το βασικότερο είναι πως δεν πληρώνεις εισιτήριο. Οπότε και να μη σου «βγει» και κάποιο γκρουπ, δεν πειράζει, θα περιμένεις το επόμενο. Η εμπειρία μας πάντως μας λέει πως κάθε φορά, σε κάθε «athens technopolis jazz festival», ανακαλύπτουμε δύο-τρία μουσικά διαμαντάκια που μας κόβουν την ανάσα. Μπορεί φέτος να είναι και περισσότερα…

 

*INFO: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, 210-3475518, 210-3453548, www.technopolis-athens.com

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Το πρόγραμμα

 

Πέμπτη 29 Μαΐου

 

●20.00 – 21.00 Big Band Δήμου Αθηναίων

 

●21.00 – 22.00 Egy Kiss Erzsi Zene (Ουγγαρία)

Eνα μουσικό αμάλγαμα κλασικής τζαζ με τζαζ-ροκ τεχνοτροπίες και στοιχεία από κεντροευρωπαϊκά και βαλκανικά τραγούδια. Το γκρουπ μετράει 18 χρόνια στην ουγγρική τζαζ σκηνή και πέντε άλμπουμ.

 

●22.00 – 23.00 Tamuz Nissim Quartet feat. Shauli Einav (Ισραήλ)

Τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και πιανίστρια από το Τελ Αβίβ, με ζεστή και εκφραστική φωνή, η Ταμούζ Νισίμ βαδίζει σε μουσικούς δρόμους που αντλούν από τις πιο μοντέρνες όψεις του vocal jazz ρεπερτορίου. Στο φεστιβάλ συνεργάζεται με τον Ισραηλινό σαξοφωνίστα Shauli Einav.

 

●23.00 – 00.00 Singularity Project (Ελλάδα)

Ελλάδα μεν, αλλά πολυεθνικό το σχήμα. Το αποτελούν ο πιανίστας Βαγγέλης Στεφανόπουλος, ο σαξοφωνίστας και φλαουτίστας David Lynch, ο νιγηριανής καταγωγής κιθαρίστας Adedeji Adetayo, ο Kουβανός μπασίστας Yoel Soto και ο ντράμερ Γιάννης Αγγελόπουλος. Η μουσική των Singularity Project κινείται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης τζαζ, έχοντας ως σημείο εκκίνησης την αφρικανική μουσική.

 

Παρασκευή 30 Μαΐου

 

●21.00 – 22.00 Rembrandt Frerichs Trio (Ολλανδία)

Ο Rembrandt είναι ένας πιανίστας με πολύ προσωπικό τζαζ ύφος και εμφανείς τις επιρροές του από τη μεσανατολική μουσική και τη δυτική, κλασική. Μαζί του ο μπασίστας Tony Overwater και ο Vinsent Planjer στα κρουστά.

 

●22.00 – 23.00 Ximo Tebar Band (Ισπανία)

Από τους πιο έμπειρους μουσικούς της σύγχρονης ισπανικής τζαζ σκηνής, δεξιοτέχνης κιθαρίστας ο Ximo Tebar, εκσυγχρονίζει περαιτέρω έναν ιδιόμορφο «μεσογειακό ήχο» που επικεντρώνεται στα έντονα ισπανικά μουσικά στοιχεία.

 

●23.00 – 00.00 Lylit – Löscher Duo (Αυστρία)

Ενα έργο που αποτελείται από κιθάρα και φωνή, με ένα εκτεταμένο ρεπερτόριο από πρωτότυπες συνθέσεις της τραγουδίστριας Lylit και του κιθαρίστα Matthias Loescher.

 

Σάββατο 31 Μαΐου

 

●21.00 – 22.00 Reis / Demuth / Wiltgen (Λουξεμβούργο)

Ο πιανίστας Michel Reis, ο μπασίστας Marc Demuth και ο ντράμερ Paul Wiltgen έφτιαξαν το πρώτο τους τρίο το 1998, όταν ακόμα ήταν στο Λύκειο. Κάποια στιγμή χώρισαν οι δρόμοι τους, τα τελευταία χρόνια όμως ακολουθούν κοινή πορεία. Μοντέρνες original τζαζ συνθέσεις με στοιχεία από την κλασική και λαϊκή ευρωπαϊκή μουσική παράδοση.

 

●22.00 – 23.00 Lama Trio (Πορτογαλία)

Το γκρουπ αποτελείται από τον μπασίστα Goncalo Almeida -που είναι και ο κορυφαίος του σχήματος- τη Susana Santos Silva (τρομπέτα) και τον Καναδό Greg Smith (ντραμς). Παίζουν όλα τα στιλ της τζαζ, από τις πιο mainstream ώς τις πιο «ακραίες» εκφάνσεις της, από τις πιο ιδιωματικές ώς τις πιο διεθνικές.

 

●23.00 – 00.00 Symmetry (Κύπρος)

Το κουαρτέτο αποτελούν οι Μάριος Τούμπας (πιάνο), Χάρης Ιωάννου (σαξόφωνο), Μιχάλης Μέσσιος (κοντραμπάσο) και Ιωάννης Βαφέας (ντραμς) και παίζουν αποκλειστικά τζαζ, original δικές τους συνθέσεις (του κοντραμπασίστα Μ. Μέσσιου) ή στάνταρντ.

 

Κυριακή 1 Ιουνίου

 

●21.00 – 22.00 Niccolo Faraci (Ιταλία)

Κοντραμπασίστας και συνθέτης, ο Niccolo Faraci με world μουσική αντίληψη χωρίς ωστόσο να ξεφεύγει πολύ από τις τζαζίστικες αρχές που έχουν καλλιεργηθεί επί δεκαετίες στην ιταλική σκηνή. Εδώ θα παίξει με το τρίο του.

 

●22.00 – 23.00 OakTree (Βέλγιο)

Το γκρουπ OakTree προέκυψε μέσα από τη συνάντηση της τσελίστριας Annemie Osborne, του ακορντεονίστα Thibault Dille και της τραγουδίστριας Sarah Klenes. Αγκαλιάζει την τζαζ και την ποπ, το γαλλικό chanson και τα λάτιν, την κλασική και τη βαλκανική μουσική κ.ά.

 

●23.00 – 24.00 Ilhan Ersahin’s Wonderland feat. Hüsnü Senlendirinci (Τουρκία)

Τούρκος σαξοφωνίστας, γεννημένος στη Στοκχόλμη και σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, παίζει αμερικανική σύγχρονη τζαζ, μπολιάζοντάς την όμως με στοιχεία από τη μεσανατολική και βαλκανική κουλτούρα.

 

Scroll to top