29/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σημαντικό κείμενο υιοθέτησαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Περισσότεροι πόροι στον πολιτισμό

      Pin It

Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικού πόρου για μια βιώσιμη Ευρώπη συζητήθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό την προεδρία της Ελλάδας και για πρώτη φορά οι υπουργοί Πολιτισμού της Ε.Ε. υιοθέτησαν ένα θεσμικό κείμενο που την ενισχύει κοινωνικά και οικονομικά.

 

Σύμφωνα με τα επιμέρους σημεία του κειμένου, η πολιτιστική κληρονομιά συνίσταται στους πόρους που μας κληροδοτούνται από το παρελθόν με οποιαδήποτε μορφή -υλικοί, άυλοι και ψηφιακοί- συμπεριλαμβανομένων των μνημείων, των χώρων κ.ά. «Οι πόροι αυτοί έχουν μεγάλη αξία για την κοινωνία, από πολιτιστική, περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική άποψη, και κατά συνέπεια η βιώσιμη διαχείρισή τους αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον 21ο αιώνα», αναφέρει το κείμενο.

 

Δίνει επίσης έμφαση στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτιστική κληρονομιά και συνδέονται «με πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και τεχνολογικούς μετασχηματισμούς, οι οποίοι επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής μας». Η πολιτιστική κληρονομιά τέμνει οριζόντια πολλούς τομείς δημόσιας πολιτικής και πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τα έργα πολιτισμού να μη θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις. Δηλαδή ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερες οικονομικές επιχορηγήσεις για τον πολιτισμό γενικότερα, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας.

 

Β.ΤΖ.

 

Scroll to top