29/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΣΕΤΕ

Πρόβλεψη για 19 εκατ. τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

      Pin It

Στα 19 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, από 18,5 εκατ., ανεβάζει τις προβλέψεις του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για φέτος, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων του ετήσιου προγραμματισμού πτήσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), που υλοποίησε το νεοσύστατο SETE intelligence για το 2014. Η μελέτη του ΣΕΤΕ καταγράφει αύξηση των προγραμματισμένων πτήσεων και θέσεων από το εξωτερικό σε σχέση με το 2013, με το 70% του εισερχόμενου τουρισμού να έρχεται αεροπορικώς στην Ελλάδα – το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 90% σε πολλά νησιά. Συνεπώς ο προγραμματισμός των θέσεων αποτελεί βασικό δείκτη για την αναμενόμενη τουριστική κίνηση, παρά το γεγονός ότι η τελική υλοποίηση των πτήσεων και η πληρότητα μπορεί να διαφοροποιηθούν.

 

Ειδικότερα, για το 2014 παρατηρείται αύξηση κατά 25% του προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό σε σχέση με το 2013, με συνολικά 15.795.610 προγραμματισμένες θέσεις έναντι 12.674.693 το 2013. Σημειωτέον ότι η μέση κάλυψη αυτών των θέσεων το περασμένο έτος (πλην του αεροδρομίου Αθηνών για το οποίο ο ΣΕΤΕ δεν έχει στοιχεία) ήταν στο 76% και από τα στοιχεία Ιουλίου-Αυγούστου, που είναι ουσιαστικά και οι μήνες αιχμής, διαφαίνεται ένα «όριο» γύρω στα 2,1 εκατομμύρια επισκέπτες.

 

750.000 επιπλέον αφίξεις στην Αθήνα

 

Οπως εξάλλου προκύπτει, οι τακτικές αεροπορικές πτήσεις είναι περισσότερες από τις τσάρτερ και αντιπροσωπεύουν το 51% των συνολικών πτήσεων. Για την Αθήνα προβλέπονται για φέτος 750.000 επιπλέον αφίξεις, με βάση πάντα τη μελέτη, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι η ζήτηση για τους μήνες αιχμής σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα.

 

Καλύτερη θα είναι φέτος η κατανομή ως προς τις αεροπορικές θέσεις σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κεφαλονιά και τους λιγότερο γνωστούς προορισμούς. Το 57% των αεροπορικών θέσεων είναι από Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία και Ιταλία και ακολουθούν Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Νορβηγία και Αυστρία.

 

Τέλος, το 92% των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων το 2014 προέρχονται από Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία, Γαλλία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία, Ρουμανία, Τσεχία, Ισραήλ, Ουκρανία, Κύπρο, Ουγγαρία, Δανία, Φινλανδία, Αυστρία.

 

Scroll to top