Τους δικούς της όρους στο σκληρό διπλωματικό και οικονομικό παίγνιο που έχει στηθεί με άξονα τη ρωσο-ουκρανική κρίση και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρεί να θέσει η Ρωσία, αξιοποιώντας ανοιχτά πλέον ως όπλο στις διαπραγματεύσεις το φυσικό αέριο.
Από την Αθήνα, όπου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ προειδοποίησε ανοιχτά χθες την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία κινείται προς τη διεκδίκηση ενιαίας τιμής για το φυσικό αέριο, ότι η γιγαντιαία συμφωνία Ρωσίας–Κίνας για την προμήθεια 38 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως «θα έχει επίπτωση στις τιμές καθώς ανοίγει τη σελίδα που λέγεται ανταγωνισμός και αλλάζει άρδην τα δεδομένα». Επισήμανε δε πως η συμφωνία είναι τέτοιας σημασίας ώστε ενδεχομένως ακυρώσει δρομολογημένα ανά τον κόσμο «δαπανηρά επενδυτικά σχέδια στο υγροποιημένο αέριο LNG, στον Δυτικό Καναδά, την Αυστραλία και την Αφρική».
Οι έμμεσες προειδοποιήσεις Μίλερ ότι το ρωσικό αέριο, που καλύπτει αυτή τη στιγμή το 37% των αναγκών της Ε.Ε., θα πωλείται ακριβότερα στο μέλλον, εκτιμάται ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της πολύπλευρης διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Ε.Ε. για τη διευθέτηση τόσο του ενεργειακού ζητήματος όσο και της ουκρανικής κρίσης που βρίσκεται σε φάση στρατιωτικής αλλά και διπλωματικής κλιμάκωσης.
Την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιουνίου λήγει η διορία που έχει θέσει η Gazrpom προς την Ουκρανία για τη ρύθμιση των οφειλών της ύψους 3,5 δισ. δολαρίων επ’ απειλή διακοπής της τροφοδοσίας αερίου εφόσον το τίμημα των ποσοτήτων που παραδίδονται δεν προκαταβάλλονται, ενώ σήμερα η Ε.Ε. έχει προαναγγείλει νέα τριμερή συνάντηση Ε.Ε.-Ρωσίας-Ουκρανίας προκειμένου να βρεθεί λύση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom έβαλε χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τον αγωγό South Stream, εκτιμώντας πως οι πρώτες παραδόσεις αερίου στη Βουλγαρία θα φτάσουν στο τέλος του 2015. Παρότι το συγκεκριμένο project προωθείται ως εναλλακτική δίοδος του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, η επιλογή Ρωσίας και Βουλγαρίας να αποκλείσουν άλλους προμηθευτές από τη χρήση του αγωγού έχει αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει την επιβολή κυρώσεων προς τη Βουλγαρία για τη μη τήρηση των κανόνων της Ε.Ε.
Β. Γεώργας