Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Με ποσοστό που θα ζήλευε και ο… Σαντάμ Χουσέιν, ετοιμάζεται να πανηγυρίσει τον προδιαγεγραμμένο εκλογικό θρίαμβό του ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων αποσπά πάνω από το 96% των έγκυρων ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, δηλαδή περισσότερες από 23 εκατομμύρια ψήφους σε σύνολο 54 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Ωστόσο, η απάθεια του κόσμου και η χλιαρή συμμετοχή του, που επισήμως κυμαίνεται περί το 47% μετά από εκλογικές μεθοδεύσεις, του στερούν την ισχυρή λαϊκή εντολή, την οποία διακαώς επιθυμούσε, ευελπιστώντας ότι η υποψηφιότητά του θα κινητοποιούσε πάνω από το 80% του εκλογικού σώματος (ήτοι 40 εκατομμύρια και πλέον πολίτες) και θα νομιμοποιούσε τον ηγετικό του ρόλο στην αυταρχική, πραξικοπηματική κατ’ ουσίαν διακυβέρνηση, με άρωμα… Μουμπάρακ, στην οποία έχει επιστρέψει από πέρσι το καλοκαίρι η αιματοβαμμένη χώρα του Νείλου.
Ο μοναδικός του αντίπαλος, ο έγκριτος διανοούμενος και ακτιβιστής της Αριστεράς, Χαμντίν Σαμπάχι, παραδέχτηκε σε συνέντευξη Τύπου τη συντριπτική του ήττα με ποσοστό γύρω στο 3% -δηλαδή κάτω από 800.000 ψήφους, με την καταμέτρηση να συνεχίζεται και να βγάζει δεύτερη δύναμη τα άκυρα ψηφοδέλτια, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Σε ήπιους τόνους απέκλεισε τη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση, προτιμώντας από τη θέση της αντιπολίτευσης να συνεχίσει να προασπίζεται τα δημοκρατικά και κοινωνικά ιδεώδη της αιγυπτιακής επανάστασης του 2011. Και μετά πέρασε στην ουσία.
Καταγγέλλοντας την «ηθική δολοφονία» της υποψηφιότητάς του, ο Σαμπάχι κατακεραύνωσε τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις της παντοδύναμης Προεδρικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία -έπειτα από σχετική αλλαγή του εκλογικού νόμου παραμονές της αναμέτρησης- αναδείχτηκε ύψιστη αρχή, που υπερβαίνει ακόμα και τη δικαστική εξουσία. «Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, προσβάλλουν τη νοημοσύνη των Αιγυπτίων» δήλωσε χαρακτηριστικά, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και τα επίσημα ποσοστά συμμετοχής, τα οποία -ξεκαθάρισε- δεν αλλάζουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Ο Σαμπάχι κατήγγειλε κρούσματα βίας και νοθείας: συλλήψεις και επιθέσεις κατά εκλογικών του αντιπροσώπων, την ώρα που αντιπρόσωποι του Σίσι συνέχιζαν την εκστρατεία υπέρ του ακόμα και μέσα σε εκλογικά τμήματα, ενώ πολλά ψηφοδέλτια υπέρ του Σαμπάχι δεν καταμετρήθηκαν, δίνοντάς του αυτόματα μηδενικό ποσοστό σε κάποιες περιοχές.
Νωρίτερα ξένοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ είχαν προβεί σε αντίστοιχες διαπιστώσεις, που θέτουν σε αμφισβήτηση το αδιάβλητο της αναμέτρησης. Μετά την απογοητευτική συμμετοχή του εκλογικού σώματος τη Δευτέρα, πρώτη μέρα των εκλογών, η επιτροπή μετέτρεψε αιφνίδια σε «εθνική αργία» τη δεύτερη μέρα της ψηφοφορίας. Ακόμα κι έτσι, όμως, το απόγευμα της Τρίτης στις κάλπες είχε προσέλθει μόλις το 30% των ψηφοφόρων. Απειλώντας δε με τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο όσους απέχουν, αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή η παράταση της διαδικασίας για τρίτο 24ωρο, μέσα στο οποίο η συμμετοχή φούσκωσε ανεξήγητα σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε -πολύ βολικά- να νομιμοποιεί την αναμενόμενη επικράτηση Σίσι…